自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

醒目開學勳章

我同囡囡在食店進餐時, 有個女待應見到囡囡的濕疹就介紹話佢自己少時都有濕疹, 她媽媽同她在濕疹處搽臘梅油就慢慢搽好左, 我未聽過呢樣野, 想請問有人知係咩黎? 有咩成份? 有咩功效? 謝謝!!!

男爵府

畀面勳章

我用過, 細時貪靚穿耳, 但個耳hole發炎, 跟住d人教我搽蠟梅油, 聽講可以消炎作用...其它成份就唔知啦...
不過濕疹分好多種類, 唔好亂試bor , 尤其是你囡仲細, 怕唔怕o架

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

我都唔知有咩成份, 不過我阿媽用佢黎幫我個大仔洗肚臍, 洗到佢甩臍帶. 佢話臘梅油係用黎搽傷口, 爛肉果d 野喎.

珍珠宮

囡囡幾大 ?

水晶宮

原帖由 loklokchuma 於 10-9-26 23:14 發表
我用過, 細時貪靚穿耳, 但個耳hole發炎, 跟住d人教我搽蠟梅油, 聽講可以消炎作用...其它成份就唔知啦...
不過濕疹分好多種類, 唔好亂試bor , 尤其是你囡仲細, 怕唔怕o架 ...

我都係穿耳搽過, 但果時都唔覺有用, 何況濕疹?
我個仔都好嚴重, 民間小偏方都用唔少, 無樣得!

男爵府

好媽媽勳章

我個囡上次出水痘,我就係幫佢搽臘梅油~

uote]原帖由 lingirl 於 10-9-26 23:03 發表
我同囡囡在食店進餐時, 有個女待應見到囡囡的濕疹就介紹話佢自己少時都有濕疹, 她媽媽同她在濕疹處搽臘梅油就慢慢搽好左, 我未聽過呢樣野, 想請問有人知係咩黎? 有咩成份? 有咩功效? 謝謝!!! ... [/quote]

伯爵府

醒目開學勳章

原帖由 sasa@uk 於 10-9-27 05:17 AM 發表
囡囡幾大 ?
就黎5歲

大宅

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 bosch 於 10-9-27 04:03 發表
我都唔知有咩成份, 不過我阿媽用佢黎幫我個大仔洗肚臍, 洗到佢甩臍帶. 佢話臘梅油係用黎搽傷口, 爛肉果d 野喎.

請問邊度有得買?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

原帖由 iriskko 於 10-9-27 10:45 發表

請問邊度有得買?

藥材舖

首頁

尾頁

跳至