嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

我囡囡依家十八個月大,由九個月轉大仔奶粉(日本雪印)開始d便便就好唔正常,成日柯親都喊,會柯硬便....甘以為食返細仔(和光堂)會冇事啦,點知都係甘,甘我媽媽湊佢既,但絶冇偷懶ga,橙,生果,涼茶,乳酪,清水..佢都食得好夠,情況時好時壞......呢排就越來越差....睇西e叫我轉惠氏,即刻同佢轉都係一樣,睇中e,食左d葯係會有得去,但唔可以長期用啫......見到佢柯得好辛苦,真係好心痛,尋晚我媽咪打黎話我知佢又扭左成個鐘,又用手按住肚仔話"怕呀怕呀,哎呀哎呀"甘......成晚我都瞓唔著...我可以點??

各位媽媽....可以幫幫忙嗎?

大宅

我囡囡都有咁情況, 但唔係好關奶粉事,
如我見囡囡柯得好辛苦, 或幾日冇柯,
我用浣腸, 等佢柯左舊好硬嘅屎出黎,
囡囡就會舒服晒.......
呢個情況都有一排, E+冇左呢個情況

大宅

原帖由 笑死人 於 10-9-15 11:27 AM 發表
我囡囡都有咁情況, 但唔係好關奶粉事,
如我見囡囡柯得好辛苦, 或幾日冇柯,
我用浣腸, 等佢柯左舊好硬嘅屎出黎,
囡囡就會舒服晒.......
呢個情況都有一排, E+冇左呢個情況 ...

浣腸=金油pumb??
金油pumb我都用過,但總唔可以次次用....
其實我地既bb十八個月喇係咪可以飲鮮奶ga呢??
anyway,多謝你答我,我真係好無助呀

大宅

最好飲多D水呀! 可試下飲GERBER的西梅汁,食波菜,大蕉等!!

複式洋房

一歲後便可以飲鮮奶,(醫生講的)我個囡都一歲就飲了。佢咁細個,梗係唔可以用甘油條幫大便啦,唔可以食瀉藥,每瀉一次個脾胃就差一啲,反而你應該叫你中醫幫佢強壯脾胃,脾胃好,自然痾得好,呢個係我個囡個中醫講的,絕不能食藥瀉,我個囡都有睇中醫,依排停一停,最近呢個禮拜,婆婆買咗啲好似奇異果(九成半相似),但個名係叫金異果定金乜乜(唔記得咗),阿囡超中意食,當下午茶咁食咗一個,跟住晚上,痾了好大篤屎屎,之後婆婆keep住比佢食,啲便便多咗,無咁硬。
你或且同佢試試吧,不過個個bb腸胃不同的,其實鮮橙汁連橙肉都得,我間中都比阿囡飲橙汁,但要連橙柞比佢飲埋,唔係就無用,
至於奶粉......其實真係個個bb都唔同的,阿囡剛出世時食美x臣a+,痾好爛,連水咁射出來,即腸胃唔配合,(但佢表哥都係食佢,ok),我同佢轉,便便即靘晒。其實我覺得,只要奶粉啱bb腸胃,邊隻都無所謂,因為我死唔信食奶粉係可以控制bb腦袋,更唔信特別某啲牌子可以令bb健康啲。所以阿囡去到歲幾,都無轉,都係食xxx一號,直至佢便秘,我先同佢轉。

複式洋房

我介绍牛栏奶粉。我bb是因为便秘,医生介绍牛栏。吃到现在,都拉肚子啦。牛栏好好的,味道好。又不会便秘。
你是我微笑的答案.

大宅

原帖由 清潔monkey仔 於 10-9-15 04:23 PM 發表
一歲後便可以飲鮮奶,(醫生講的)我個囡都一歲就飲了。佢咁細個,梗係唔可以用甘油條幫大便啦,唔可以食瀉藥,每瀉一次個脾胃就差一啲,反而你應該叫你中醫幫佢強壯脾胃,脾胃好,自然痾得好,呢個係我個囡個中醫講的,絕不能 ...

多謝你甘詳細答復,可否講下果隻 (金異果定金乜乜 )係咩黎,邊度有得賣呢?
估唔到甘細個就要補脾胃...唉...唔知關唔關我陀佢食錯咩呢?

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 raintingbow 於 10-9-16 15:41 發表

多謝你甘詳細答復,可否講下果隻 (金異果定金乜乜 )係咩黎,邊度有得賣呢?
估唔到甘細個就要補脾胃...唉...唔知關唔關我陀佢食錯咩呢?

果隻叫 "寄異金果",,超級市場一定有...都係奇異果既一種..
你地講呢個情況..我個仔由9個月開始已經有...即係話一開始食固體食物就係咁..轉咩奶奶都無用,.,次次扭好耐都屙唔出,,d便便又大又硬..仲試過c6用手指同佢"了"出黎..

到佢大d開始坐塔開始..試過8日先有便便..就坐足1.5hr都屙唔出..我同佢都一起喊到cc下...因為佢一扭肚痛..明明有便意又唔敢屙..次次都流哂血..好陰公..

直到2歲幾...先慢慢有好轉..因為醫生話佢條腸開始適應固體食物...同埋又轉左羊奶比佢..日日食一杯乳酪...

而家大個仔 (3歲半)知道大便係咩一回事..唔再驚..又識用力屙...而家好返哂..1-2日都有便便..仲去得好輕鬆..就算有時好硬都唔會喊哂口..

我都好明白做媽咪果個心情..但呢個階段好多bb都會經歷...我都只可以盡力幫佢地..bb自己都要慢慢適應~加油啊~

若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

大宅

原帖由 家家公主 於 10-9-17 08:57 PM 發表

果隻叫 "寄異金果",,超級市場一定有...都係奇異果既一種..
你地講呢個情況..我個仔由9個月開始已經有...即係話一開始食固體食物就係咁..轉咩奶奶都無用,.,次次扭好耐都屙唔出,,d便便又大又硬..仲試過c6用手指同佢" ...

睇到我流眼淚......做媽媽真係唔想bb受苦,多謝你既分享,對我黎講好有用,起碼我知道你明白我,而且係有其他人同我一樣同bb努力緊,多謝你!!!我祝你一家人都開心健康!!
係bk呢度真係陪左我好多日子,由大肚到依家一直都有好心既媽媽互相幫助,我地呢代好幸福,有個甘既平台!!!我會努力ga!!!大家都加油呀!!

大宅

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 raintingbow 於 10-9-28 09:41 發表

睇到我流眼淚......做媽媽真係唔想bb受苦,多謝你既分享,對我黎講好有用,起碼我知道你明白我,而且係有其他人同我一樣同bb努力緊,多謝你!!!我祝你一家人都開心健康!!
係bk呢度真係陪左我好多日子,由大肚到依家一直 ...

你可試下煲開奶茶開奶或用開奶茶當水飲.

大宅

各位媽媽,我終於揾到一隻對bb便便
好有幫助既野,叫乳果糖.好有用呀..係葯房買既,可以日日飲ga,冇葯成份.

首頁

尾頁

跳至