烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我用開 "anchor" 件裝牛油 , 每件 227 kg , 我用半份焗到大約 30-40 塊曲奇, 好香 , 好鬆化 , 亞囡好鍾意食 , 但亞囡本身已經肥嘟嘟 , 我其實唔想佢食咁多 , 但佢成日叫我整曲奇餅....

我想問下有健康d 既件裝牛油可以代替呢 ?

thanks

比上不足 ,比下有餘           願我們身體健康 ,闔家平安

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

轉牛油都唔會健康左,因為都係咁多脂肪、膽固醇。

可以係其他材料入手,如溝多d麵粉整硬身曲奇,又或者溝燕麥片或全麥粉增加膳食纖維,飽肚d有益d,另外又可以加入乾果或杏仁,令每塊曲奇嘅牛油份量相對減少。

伯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

原帖由 召藥師 於 10-10-9 18:10 發表
轉牛油都唔會健康左,因為都係咁多脂肪、膽固醇。

可以係其他材料入手,如溝多d麵粉整硬身曲奇,又或者溝燕麥片或全麥粉增加膳食纖維,飽肚d有益d,另外又可以加入乾果或杏仁,令每塊曲奇嘅牛油份量相對減少。 ...

我想問下燕麥片係咪普通個d定係烘焙店for 烤焗個d ?
如果用全麥粉, 係咪代替所需麵粉的全部份量呀 ?

唔好意思 , 咁多野問 ...

thanks

比上不足 ,比下有餘           願我們身體健康 ,闔家平安

伯爵府

原帖由 TobiMom 於 10-10-9 19:57 發表

我會用麥粉加面粉, 燕麥片就用平時要煮的全燕麥

thanks

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原帖由 TobiMom 於 10-10-9 07:57 PM 發表

thanks

燕麥片用快熟或貴少少個隻原片壓都得,睇您想整得有口感d(成片)或自己再整細碎d混入麵粉(要好似全麥粉咁溝麵粉用)。

全麥粉唔可以完全用哂,用1/3至一半左右就得,過多會好鞋口同埋唔成團(好易散)。

我自己就會將全麥粉及燕麥片一齊加入麵粉度,味道好似消化餅。

伯爵府

原帖由 召藥師 於 10-10-10 00:20 發表

燕麥片用快熟或貴少少個隻原片壓都得,睇您想整得有口感d(成片)或自己再整細碎d混入麵粉(要好似全麥粉咁溝麵粉用)。

全麥粉唔可以完全用哂,用1/3至一半左右就得,過多會好鞋口同埋唔成團(好易散)。

我自己就會將全麥 ...

等我得閒試下整先 ,

thanks

男爵府

回覆 1# TobiMom 的文章

I like the chewy texture like Mrs Field's cookies. Any recipe to share? Also would like to add oatmeal and raisins. Thanks v much

伯爵府

原帖由 召藥師 於 10-10-10 00:20 發表

我自己就會將全麥 ...

我今日係二記買左全麥粉 , 屋企有即食燕麥片 , 我諗住下星期涼少少就試下焗

水晶宮

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

可唔可以提供食譜呀, 我都想試下焗呀!!

首頁

尾頁

跳至