自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

每日都晚上至早上10點幾發燒38.5(耳探)之後其餘時間都冇燒37.3(亞仔有燒同冇燒時都好精神成日玩) 我地巳經冇番學三日. 如果聽日重係咁都唔知番唔學好. 如果比你地會唔會比亞仔番呢?

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

有無同佢睇醫生呀
CHECK CHECK好D WO
我就唔會比佢番學住LA,因都唔知咩事會咁燒

男爵府

最主要佢係唔肯休息, 淨係玩. 而家又冇燒, 都唔知係咪玩野, 一早就燒之後又冇喎......

男爵府

原帖由 kellyly 於 10-10-13 12:29 發表
有無同佢睇醫生呀
CHECK CHECK好D WO
我就唔會比佢番學住LA,因都唔知咩事會咁燒

睇左醫生啦, 佢話可能感冒喎. 而家有食藥架, 但都好精神咩都冇. 就係咁日日係屋企度玩.

大宅

好媽媽勳章

病左就應該睇醫生+係屋企休息
而家d小朋友好多時病左都好精神~
所以唔可以因為咁而大意~

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 可愛的天使 於 13/10/2010 12:33 發表

睇左醫生啦, 佢話可能感冒喎. 而家有食藥架, 但都好精神咩都冇.

咁都等佢好番晒先LA
等佢休息多D

大宅

原帖由 可愛的天使 於 10-10-13 12:31 發表
最主要佢係唔肯休息, 淨係玩. 而家又冇燒, 都唔知係咪玩野, 一早就燒之後又冇喎......

最大問題係而家返學前係學校門口已經有老師同小朋友探熱, 如果你發緊燒已經唔比你返入課室 or 叫你返屋企, 所以無謂帶住個小朋友周圍去, 等佢好返先啦!

男爵府

原帖由 heiBBB 於 10-10-13 12:34 發表
病左就應該睇醫生+係屋企休息
而家d小朋友好多時病左都好精神~
所以唔可以因為咁而大意~

我就係比佢休息左三日, 如果聽日都係咁都唔知點好. 冇番幾日堆積的功課咁多要補做就LAW命. 唉!

伯爵府

wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 畀面勳章

我囝校長話,
其實小朋友一般都係36度幾,
有37.1度已可能有機會再升高溫,
緊係唔畀佢返學.

小朋友玩唔休息係正常之事,
好高燒先會自動休息(妳都唔想喇).

發燒係病徵,
緊係睇醫生check下有咩病因.

男爵府

原帖由 2隻臭豬 於 10-10-13 12:36 發表

最大問題係而家返學前係學校門口已經有老師同小朋友探熱, 如果你發緊燒已經唔比你返入課室 or 叫你返屋企, 所以無謂帶住個小朋友周圍去, 等佢好返先啦! ...

我個仔番下午班架, 而家係冇燒架所以入門口探都唔怕, 不過我今日都冇比佢番. 我係諗如果日日都係咁都唔知點好......

男爵府

原帖由 LilianLegend 於 10-10-13 12:40 發表
我囝校長話,
其實小朋友一般都係36度幾,
有37.1度已可能有機會再升高溫,
緊係唔畀佢返學.

小朋友玩唔休息係正常之事,
好高燒先會自動休息(妳都唔想喇).

發燒係病徵,
緊係睇醫生check下有咩病因. ...

依! 咁我重比唔比退燒水亞仔飲呢? 佢而家37.3 ?????

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

唔應該比佢返學

我仔呢幾日, 都係少許咳及扁桃腺腫左, 高燒左2日, 昨午退燒, 暫時無再燒返, 我地都決定今午都唔返住, 明午先返

大宅

好媽媽勳章

37.3已經係有燒喇, 平時應該係36點幾. 小朋友身體比做功課重要嗎? 同埋傳染比其他小朋友你過意得去嗎?
有燒就唔好返學, 傷風咳就要帶口罩返學.

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 可愛的天使 於 10-10-13 12:33 發表
睇左醫生啦, 佢話可能感冒喎. 而家有食藥架, 但都好精神咩都冇. 就係咁日日係屋企度玩.

Then there is no need to ask such a question.
Since he has 感冒, then he should stay home.
It is so inconsiderate if you are sending your child to school.

大宅

好媽媽勳章

醫生都話可能感冒, 重返學? 最驚返學傳左比同學仔, 又傳返比自己. 成校都係病菌.
如果驚功課多, 可以返學校攞,叫同學仔攞,叫校車ee幫手攞, 總有辦法.

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我個仔之前都試過淨係一早一晚燒,
中間完全冇事兼精神!
但係佢持續燒下退下,即係d菌未清,
所以唔應該返學!
一來驚交差感染,二來你囝囝病緊抵抗力都弱d啦!
留家休息最好!
至於功課,你應該搵人幫你拎,
咁佢冇燒個陣米做功課囉!
我個仔間學校話,退左燒都要48小時先好返學!

男爵府

我唔係覺得做功課/讀書重要個身體, 如果唔係我今日就叫左佢番學啦. 我只不過想問問如果遇到咁樣情形(雖然醫生話佢可能感冒但係佢冇咳&鼻水.只有發燒), 大家係咪都唔番學姐. 而我一直都以為37.5或以上先有燒(耳探)原來不是. 我而家先知我以前37.4重叫亞仔番學......

男爵府

原帖由 babyhowie 於 10-10-13 13:21 發表
我個仔之前都試過淨係一早一晚燒,
中間完全冇事兼精神!
但係佢持續燒下退下,即係d菌未清,
所以唔應該返學!
一來驚交差感染,二來你囝囝病緊抵抗力都弱d啦!
留家休息最好!
至於功課,你應該搵人幫你拎,
咁佢冇燒個陣米做功課囉!
我 ...

咁你個仔中間完全冇事兼精神的時侯有冇食退燒水呢?? 要食到幾時先停呢???

伯爵府

wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 畀面勳章

37.5度先叫發燒,
38度先畀佢食藥,
(醫生係咁講)
而家只可做既係畀佢浸下水,
貼定退燒貼都得.
每hr check一次體溫.

而家d細路發燒就係咁,
我個囝都反覆燒左成個wk,
成week都冇返學.
功課係會積埋架喇,
妳可以返學校叫老師畀d miss左既功課妳回家,
咁唔洗積埋成wk.

原帖由 可愛的天使 於 10-10-13 12:47 發表

依! 咁我重比唔比退燒水亞仔飲呢? 佢而家37.3 ?????

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

係呀!! 我仔雖然天天無返學, 但褓姆會於每天放學前, 帶做好既功課回校, 取當天功課回家做, 班主任仲會簡介下今日教左什麼, 如數學既話, 就教我地既 HINT 來教佢計

p.s. 我仔 K3, 每日2樣功課

首頁

尾頁

跳至