自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

洋房

事情如下:

我亞爸係做裝修工程既,大約幾個月前接左個order,
油塘街市(油塘得1個街市)入面果間3 in X 髮廊,
做閣樓工程.其間個老闆(輝)要求先付材料錢,完工後再付手工錢.咁我亞爸就順佢意喇
,因為諗住可以熟落d,博下其它order.
但係工程差唔多完既時候.個老闆(輝)同我爸講,話我想開多個車仔面麵檔(係髮廊隔離連住既.叫有緣相x).佢同我爸講,你做埋我一次過找數,
咁我爸諗住有生意就接埋喇,又係只付了料錢.
直到車仔麵檔工程完成(已經開業)
但果位無良老闆仍然唔肯找數(手工錢),每次都以我地要交租同出糧為理由拒絕付款,
我媽媽落去收數,第一次個老闆以(你有冇單呀?)呢個理由拒絕付款,叫我媽媽聽日再去,第二日我媽媽再去,點知個老闆輝同佢老婆(ming)兩個扯貓尾,個老公就話(老婆你有冇錢係度,個老婆拎住好薄既一埋銀紙,然後話,冇呀,)跟住就叫我媽媽走.話等日再黎,我媽媽講左俾我知.我覺得呢個老闆輝 好有問題 根本冇心找數兼賴皮.重要耍我媽媽 當似乞衣咁..平心而論 作為人地仔女既我點都會好不忿,亦唔知幫到d咩,

所以好希望各位油塘既媽媽 請你地將呢個消息轉告俾多d街坊知道 希望大家可以為正義為公理,請拒絕幫襯呢間無良髮廊同車仔麵檔!

事件當中 我爸爸收唔到人工錢 但仍然要出糧俾伙記先, 我爸媽而家連生活都有問題,因為重有其它工程未收到尾數.

希望大家可以用行動黎幫忙討個公道!

千萬不要再幫襯呢間髮廊和車仔麵檔!

非常感激!

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

唉! 而家做裝修一定要白紙黑字簽合約,一切跟足合約去做,千祈唔好拍膊頭接受口頭承諾,否則好難保障自己。

伯爵府

2023年兔年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

d 人賺到錢, 開完髮廊又開麵檔, 點解可以欠人錢咁厚顏無聇 !!

雖然我唔係住油塘, 但個女係油塘返學, 我都會叫她通知佢 d 同學仔和告訴他們的家長, 齊齊抵制這個無良商人的 !!

洋房

原帖由 pyng4030 於 10-10-11 17:45 發表
d 人賺到錢, 開完髮廊又開麵檔, 點解可以欠人錢咁厚顏無聇 !!

雖然我唔係住油塘, 但個女係油塘返學, 我都會叫她通知佢 d 同學仔和告訴他們的家長, 齊齊抵制這個無良商人的 !! ...

非常感激

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

正一無賴! 祝繪早日關門大吉

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

完全冇簽過文件? 所有裝修都起碼劃隻龜架wor.......點到佢賴皮 ! 仲可以告佢tim

港英餘孽生活態度~係咁牛精架喇~點吖

洋房

原帖由 tsung 於 10-10-11 17:58 發表
正一無賴! 祝繪早日關門大吉

係.佢地真係無賴黎架.
我老豆有日帶左個幾有錢既老闆去附近睇樓
順便去街市睇鋪位
點知個髮廊無賴居然開聲叫我爸個有錢老闆借50萬俾佢開鋪,又話一係我按間大埔村屋俾你.你俾200萬我.之後分期還俾你屬番...由此可見呢間髮廊老闆係算到盡.只要係搵到人笨既野一定會做

所以請各位油塘居民唔好再幫襯

而我或者會去到佢地鋪頭附近呼籲.不停講番件事出黎
直到佢地肯找清數為止
我作為人地仔女.絕對唔會俾媽媽受委屈!點都要討個公道!

我咁做的確好面懵.但係我相信明事理既人都知.邊個人先係最冇面!

子爵府

其實樓主你有無諗過報警處理, 因佢無找數在先.
而你在這宣傳一下, 相信作用不太.
我車仔檔光顧了一次, 老闆是一個好多野講的中年瘦瘦有帶眼鏡的男子, 原來他又是髮廊的老闆? 記憶中有BK媽咪話髮廊曾經呃佢染髮唔同價!

洋房

原帖由 牛精仔 於 10-10-11 18:23 發表
完全冇簽過文件? 所有裝修都起碼劃隻龜架wor.......點到佢賴皮 ! 仲可以告佢tim

以我所知就係冇
我爸好單純根本唔適合做生意
人地同佢搭下膊頭就當朋友.坦白講係我爸自己蠢!呢點我絕對唔否認

但係個無賴都唔應該唔找數
我爸做工程係街市好多人都可以証明到

其它檔主都幾好人.俾好多工程我爸做

就呢個髮廊&麵檔老闆最無賴!亦係爭最多!

我媽開頭同我講 話點同人地鬥

話個老闆既老婆識好多黑白兩道
又話個外父同n年前既<總華探長>好熟.(著左草去台灣果個)

我深信有道理去邊度都有人會幫助,識得邊個我唔理,總之呢個社會係有公理既!

請大家千萬不要再幫襯請將呢件事講多d俾其它街坊知!

感激不盡

洋房

原帖由 luilui007 於 10-10-11 18:29 發表
其實樓主你有無諗過報警處理, 因佢無找數在先.
而你在這宣傳一下, 相信作用不太.
我車仔檔光顧了一次, 老闆是一個好多野講的中年瘦瘦有帶眼鏡的男子, 原來他又是髮廊的老闆? 記憶中有BK媽咪話髮廊曾經呃佢染髮唔同價 ...

冇錯就係呢個無賴!

我第1次見佢都覺得呢個人好估惑

洋房

upup

大宅

推.......我都好憎有人蝦我屋企人~
點都好,你同佢地去備吓案先啦~問吓意見囉~
但我係你實落去嘈爆佢,睇吓邊個無面先,佢夠膽同你講黑社會仲好TIM呀,即刻報警落多絛罪:;pppp: :;pppp: :;pppp:

洋房

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

想收錢很簡單,佢地日日打開門口做生意,叫你阿媽日日去佢髮廊坐,等收數,佢叫警察就帶張 Chair 坐係門口,有人出入就大聲叫佢找數,最好係星期六,日, 1- 5 晚上 5 - 7 時,這些時候人最多,十日一定收到!

油塘區街坊請進 幫忙評一評理! <--- 一睇就知你唔做開生意,你以為學校討論咩!!收尾數使勿有理由!

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

間車仔麵檔裝修了許久,他們是否玩野?(搵你爸爸麻煩)

大宅

如果你無單據,網上咁出post可能會惹官非,而且作為局外人,好難分邊一方先係講大話。

你自己有無聯絡過警方?而且,我覺得你應該通知返行家,咪其他人第日又中招。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

原帖由 041810537 於 10-10-11 21:35 發表
如果你無單據,網上咁出post可能會惹官非,而且作為局外人,好難分邊一方先係講大話。

你自己有無聯絡過警方?而且,我覺得你應該通知返行家,咪其他人第日又中招。 ...

暈 + 死!!!

甘都惹官非?唔好做人啦!!

通知行家?去邊道通知?請問?登報紙?

唉!唔識就。。。。

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原帖由 大力大力 於 10-10-11 21:39 發表

暈 + 死!!!

甘都惹官非?唔好做人啦!!

通知行家?去邊道通知?請問?登報紙?

唉!唔識就。。。。

子爵府

叫你父母落多次佢舖頭啦

對付呢D無賴
千其唔好同佢勞氣
相反…落到去時仲要客氣D、好淒涼咁講出自''冇左呢筆你為乜事爭我既錢''會有幾慘得幾慘添
只要你有《成個『佢肯承認有爭你錢』的追債過程》既證據就有得追溯架喇

別墅

樓主,
你有冇落過去幫你爸爸收?

首頁
12345...6

尾頁

跳至