跳至

首頁
12345...52

尾頁

男爵府

好耐冇入BK啦,唔記得個密碼,今次終於搵返密碼!

來左澳洲三年,生活都幾開心,有冇住係brisbane的媽咪傾下計啊?

親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

男爵府

Term 4 開學啦……湊完阿女返學就~~自由啦

搵人上網吹水、八卦……:loveliness:

親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

男爵府

冇人架……唉……

男爵府

第二日~~~都係冇人來~~~

大宅

HIHI...你好呀~其實我而家係香港,但出年過年後就會黎BNE生BB,預產期5月呀~唔知會唔會好遲過黎呢?

男爵府

hihi,歡迎歡迎

啊?5月生,你過完年先上機?好似航空公司有規定幾多個月唔俾上機架喎,你試下打去航空公司問左先好喎

anyway,呢邊有冇家人係度啊?要人幫手就搵我啦,我自己開車好方便:lol

原帖由 sauman618 於 10-10-5 11:05 發表
HIHI...你好呀~其實我而家係香港,但出年過年後就會黎BNE生BB,預產期5月呀~唔知會唔會好遲過黎呢?

大宅

如果有需要一定會搵你,多謝你先~我CHECK過CATHY 28週至36週都仲可以搭飛機呀~不過要醫生証明!!
不過我想知如果要係BNE生會係私家定公立E院生好呀?同埋有冇無痛分娩架...我會大約2月先過黎,先申請MEDICARE,可以嗎?
原帖由 hk_woman68 於 10-10-5 11:16 發表
hihi,歡迎歡迎

啊?5月生,你過完年先上機?好似航空公司有規定幾多個月唔俾上機架喎,你試下打去航空公司問左先好喎

anyway,呢邊有冇家人係度啊?要人幫手就搵我啦,我自己開車好方便:lol

...

男爵府

呢層……我又唔曉了喎,我自己係香港生個女架,呢度……等我問下d朋友先,唔知有冇其它媽咪係澳洲生,希望可以俾d意見?:)

至於medicare,我之前申請時,好似即時就有張臨時證俾我,可以用住先。

你上呢個政府網站望下http://www.medicareaustralia.gov.au/

原帖由 sauman618 於 10-10-5 15:42 發表
如果有需要一定會搵你,多謝你先~我CHECK過CATHY 28週至36週都仲可以搭飛機呀~不過要醫生証明!!
不過我想知如果要係BNE生會係私家定公立E院生好呀?同埋有冇無痛分娩架...我會大約2月先過黎,先申請MEDICARE,可以嗎? ...

男爵府

早晨~~~~

一清早上來打個招呼先……人氣冇咁旺就自己來撐場

男爵府

第四日……都係冇人幫襯……?-(

大宅

原帖由 hk_woman68 於 10-10-7 10:12 發表
第四日……都係冇人幫襯……?-(

哈囉! 等我來同你打個招呼

男爵府

good afternoon, lillymarie,你真係好人,抵錫!

原帖由 lillymarie 於 10-10-7 10:28 發表

哈囉! 等我來同你打個招呼

大宅

嘻嘻! 我都係住係布理斯班的呢! 今天剛好足一年了.

男爵府

lillymarie:

係呀?咁今日有冇慶祝周年的活動?:lol

我來左就來三年囉……我老D ~~ 嘻嘻!

原帖由 lillymarie 於 10-10-7 11:11 發表
嘻嘻! 我都係住係布理斯班的呢! 今天剛好足一年了.

大宅

原帖由 hk_woman68 於 10-10-7 12:34 發表
lillymarie:

係呀?咁今日有冇慶祝周年的活動?:lol

我來左就來三年囉……我老D ~~ 嘻嘻!

烤雞變成了蒸雞! 個tray裏有太多水.......

男爵府

lillymarie:

你烤緊雞?下次試下買個入得焗爐的蒸架,將隻雞放在架上,咁 d 水同油就會滴落個 tray度,烤雞就唔會濕身啦

原帖由 lillymarie 於 10-10-7 18:29 發表

烤雞變成了蒸雞! 個tray裏有太多水.......

別墅

原帖由 sauman618 於 10-10-5 15:42 發表
不過我想知如果要係BNE生會係私家定公立E院生好呀?同埋有冇無痛分娩架...我會大約2月先過黎,先申請MEDICARE,可以嗎? ...

If you have private insurance then you can choose Private or Public. If not then Public unless you can afford private charge.

If go public, need GP refer, Mater Public Hospital I believe is the best. 1 out of 6 Queenslander were born in Mater, their room and services as good as private. But you cannot choose doctor.

Private, you can choose doctor you like, but usually insurance need one year waiting period.

You can get medicare card immediate provided that you have all evidence, like driving license, address etc.

Any kind of pain management available here.

By the way, my wife going to give birth soon (due day tomorrow 8-Oct) :;pppp:

公爵府

give birth in HK la, so baby will have HKID, HKSAR passport and Chinese Home Return permit.

原帖由 sauman618 於 10-10-5 11:05 發表

男爵府

ngtft:

多謝咁詳細解釋

預祝你榮升“實發老豆”(10月8號):lol

生左未啊?祝母子平安

得閒記得上來分享下湊B的酸、甜、苦、辣啊,有排你忙啦,改左名未?

原帖由 ngtft 於 10-10-7 20:26 發表

If you have private insurance then you can choose Private or Public. If not then Public unless you can afford private charge.

If go public, need GP refer, Mater Public Hospital I believe is the bes ...

男爵府

係架,好過第日下下要簽證先返到大陸架,我多事搭訕:lol

原帖由 Mrs.Kangaroo 於 10-10-8 06:07 發表
give birth in HK la, so baby will have HKID, HKSAR passport and Chinese Home Return permit.

首頁
12345...52

尾頁

跳至