樓市動向

跳至

首頁

尾頁

大宅

覺唔覺得現在的新樓盤的價格痴晒線,仲勁過97前!

個個都話要每尺二、三萬如果再有金融風暴,後果真係....

複式洋房

Re: 覺唔覺得現在的新樓盤的價格痴晒線,仲勁過97前!

絕對認同呀!而且管理費亦好似越來越勁!

禁止訪問

複式洋房

:-( too expensive!

大宅

我老公都話買唔落手呀!

大宅

Also the usable floor area is much lower than those of buildings of 80s and 90s !!
My naughty Chezkel is 7 yrs old la !!

複式洋房

我原本想買,依家都停頓落嚟...等下先~~

男爵府

Yes...I guess the econ might explode again in short time.

男爵府

我Q埋雙手睇下d人炒樓, 由得佢地升爆佢, 世間上梗有呢d水魚架喎, 到d水魚反曬肚, 咁我咪去撈魚囉!

仲有, 乜都叫豪宅..唉, d人買果d 就真係以為係豪宅... 比公屋圍住果都可以叫豪宅...唉!
美甲達人俱樂部私家BlogHERE

Judy's Nail 美甲相集HERE

Judy's Nail Web PageHERE

大宅

yes, horrible

男爵府

yes so i will not buy at this moment.

男爵府

我又唔覺得係喎:

97時將軍澳新都城一期賣約$6,000至$8,000一尺, 而家05年將軍澳新盤都會x都係賣到$4,500-$6,000一尺.

97時荃灣愉景新城又係賣$7,000-$9,000一尺, 而家05年荃灣新盤爵x庭都係賣到$4,500至$7,000一尺.

97時供樓開支佔一般家庭入息8成以上, 而家05年供樓開支佔一般家庭入息只係4成左右.

97年供樓利息10厘左右(P=8至9%, 供樓P+1至2%), 而家05年供樓利息5厘左右(P=7.25%, 供樓P-2.25%).

我懷疑大家是因為受金融風暴及負資產影響多年, 元氣未回復, 令投資取向保守了, 以致沒有留意到97當年和現時的樓價, 低負擔比率, 以及低供樓利息等各項客觀數字.

PS:我絕對不是鼓勵大家現時買樓.

別墅

palmchristy,

但細心想想, 依家其實好多人的人工仍然未返到97時的水平噃....

複式洋房

個人意見係, 真正用家都唔會現在入市, 現用都係炒家主導

大宅

我都覺係.
GDC 寫道:
個人意見係, 真正用家都唔會現在入市, 現用都係炒家主導
該用戶已被刪除

大宅

我都覺得係假像, 係有人買樓, 學taxi司機講車個個上畢架山都講普通話就知十有八個買豪宅都係個d大陸富豪, 想搵地方洗

民房

你地唔買,唔順,咪又貴d law, d地產商理你死Y.
貴到你買,貴到你順
:-?

男爵府

係呀, 可惜只係新樓先至會咁, 如果連二手樓都升就好啦

大宅

I totally disagree with you!
Do you think it is okay for a family who spent 80% of income to pay for the loan of house. It is very dangerous and impossible for a family who spent over 45% of income to pay for the loan of the Property.
palmchristy 寫道:
我又唔覺得係喎:

97時將軍澳新都城一期賣約$6,000至$8,000一尺, 而家05年將軍澳新盤都會x都係賣到$4,500-$6,000一尺.

97時荃灣愉景新城又係賣$7,000-$9,000一尺, 而家05年荃灣新盤爵x庭都係賣到$4,500至$7,000一尺.

97時供樓開支佔一般家庭入息8成以上, 而家05年供樓開支佔一般家庭入息只係4成左右.

97年供樓利息10厘左右(P=8至9%, 供樓P+1至2%), 而家05年供樓利息5厘左右(P=7.25%, 供樓P-2.25%).

我懷疑大家是因為受金融風暴及負資產影響多年, 元氣未回復, 令投資取向保守了, 以致沒有留意到97當年和現時的樓價, 低負擔比率, 以及低供樓利息等各項客觀數字.

PS:我絕對不是鼓勵大家現時買樓.
97時供樓開支佔一般家庭入息8成以上, 而家05年供樓開支佔一般家庭入息只係4成左右

首頁

尾頁

跳至