自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

屋企已經成日..抹野架la...
但系都系仲有..果d細只既..曱x..
好煩ya..亞b又細個....
希望各mammy..可以help.....

子爵府

BK Milk勳章

原帖由 LeannBB1102 於 10-10-19 16:21 發表
屋企已經成日..抹野架la...
但系都系仲有..果d細只既..曱x..
好煩ya..亞b又細個....
希望各mammy..可以help.....

試下~切開個洋蔥擺
貓也好,狗也好,請愛護尊重每個生命體

男爵府

用青瓜切片放小強出末的地方,好work!因我仔都好細,又會敏感.

大宅

如果BB響屋企就千萬唔好用殺蟲水~好似我屋企甘,99傻傻地,一見到"小強"出末就係甘噴...大佬...你吸左無事唔代表BB都可以吸(果時BB好似未滿月)我抱住佢即走,關門,但都仲有D味,要開埋個窗座響窗口...最後我好嚴肅地聲明,如果阿B響屋企唔可以噴殺蟲水~~衣家佢地見到有都係用拖鞋~~但都好少見到咯~~

我建議你,等全家人都出街時噴殺蟲水咯~~等到晚頭個個返來就開返D窗,通返氣~~

珍珠宮

2024年龍年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

如果要先殺晒已經有既曱由, 用煙霧蛋好work架
之後返黎將全屋清潔一次, 應該已經做到一隻不留
跟住你就多d用漂白水清潔屋企周圍抹下
佢地好怕呢d味架

子爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

細只既我用過曱由藥餌最有效喎!

大宅

平時擺定d野防虫防甲由, 如果突然出沒我老公會用滾水一野淋落去即死, 但要小心d囉~~我就冇呢個膽量啦!!

男爵府

?? 用青瓜切片放小強出末的地方?? 點解呢?

原帖由 ececbaby 於 10-10-19 17:19 發表
用青瓜切片放小強出末的地方,好work!因我仔都好細,又會敏感.

男爵府

點解?...可能小強怕青瓜味吧,我都係响网上揾到呢個方法,因為舊年有一排我屋企都有好多小強,我已試過好幾次,之後已冇小强出現.係好work喎,試下無防,青瓜買好平嘅都得.

子爵府

好媽媽勳章

我用果D電機,長插住佢,又無聲,又趕走到佢地,我覺得好WORK呀~~~

男爵府

會唔會唔適用係kitchen? 會唔會搞到D杯杯碟碟都有呢D化學劑架?
我屋企都好多小強...都唔明點解...係咪近海邊會多D既呢?
原帖由 Mimmy 於 10-10-22 15:37 發表
如果要先殺晒已經有既曱由, 用煙霧蛋好work架
之後返黎將全屋清潔一次, 應該已經做到一隻不留
跟住你就多d用漂白水清潔屋企周圍抹下
佢地好怕呢d味架 ...

男爵府

原帖由 mayymlam 於 10-10-19 17:07 發表

試下~切開個洋蔥擺

會唔會惹蚊架?

男爵府

call 殺虫公司上門殺, 做煙霧,你點抹都無用,因源頭可能是樓上樓下,隔離左右,佢哋唔衛生,養咗一大班甲甴,但無嘢比佢哋食,就出來揾食,因我住過一間屋又是咁,一日抹二次,嗰陣個女仲是Baby, 我自問都好清潔的人,谷鬼氣 call 殺虫公司, 以為要洗幾千元,但$500 攪掂,我之前買殺虫水,殺?噴霧都買咗成千銀,你話你的情况比殺虫公司知,會教你點做.

水晶宮

醒目開學勳章 大廚勳章

我想問下,蟻佢地又得唔得呢,我mami屋企好多蟻,真慘係蟻藥佢地都唔驚..................
原帖由 PowerNana 於 10-10-26 00:37 發表
call 殺虫公司上門殺, 做煙霧,你點抹都無用,因源頭可能是樓上樓下,隔離左右,佢哋唔衛生,養咗一大班甲甴,但無嘢比佢哋食,就出來揾食,因我住過一間屋又是咁,一日抹二次,嗰陣個女仲是Baby, 我自問都好清潔的人,谷鬼氣 c ...

男爵府

[quote]原帖由 hinwaimama 於 10-10-26 01:59 發表
我想問下,蟻佢地又得唔得呢,我mami屋企好多蟻,真慘係蟻藥佢地都唔驚..................

OK嫁,!你形容比佢哋知是咩顏色,size,又可sent相,佢哋就會配杀虫水

水晶宮

醒目開學勳章 大廚勳章

THX~可唔可以pm間公司我ar??

大宅

原帖由 PowerNana 於 10-10-26 00:37 發表
call 殺虫公司上門殺, 做煙霧,你點抹都無用,因源頭可能是樓上樓下,隔離左右,佢哋唔衛生,養咗一大班甲甴,但無嘢比佢哋食,就出來揾食,因我住過一間屋又是咁,一日抹二次,嗰陣個女仲是Baby, 我自問都好清潔的人,谷鬼氣 c ...

call殺虫公司之後使唔使抺餐死架﹖佢會唔會上黎其實係放炸彈架咋﹖pm公司資料呀唔該。

我知炸彈work,但全屋咁多野,都唔知點抺,萬一抹得唔夠徹底會唔會中毒架﹖

大宅

原帖由 zhilam820 於 10-10-22 15:30 發表
如果BB響屋企就千萬唔好用殺蟲水~好似我屋企甘,99傻傻地,一見到"小強"出末就係甘噴...大佬...你吸左無事唔代表BB都可以吸(果時BB好似未滿月)我抱住佢即走,關門,但都仲有D味,要開埋個窗座響窗口...最後我好嚴肅地聲明 ...

唔駛用殺虫水 我用洗廁所枝"慢結0"係咁噴 噴屎佢

水晶宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 貢獻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 芝娃娃 於 10-10-26 00:29 發表

會唔會惹蚊架?

唔會
洋蔥仲可以吸細菌

大宅

減齡達人勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 芯諭媽咪 於 10-10-26 00:04 發表
我用果D電機,長插住佢,又無聲,又趕走到佢地,我覺得好WORK呀~~~

芯諭媽咪:

請問你買什麼牌子? 因為我同事買咗個, 佢話開住雖然聽唔到聲, 但個d聲波會另佢覺得唔舒服, 甚至頭痛. 唔知你果個有冇呢個問題呢?

首頁

尾頁

跳至