論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

心情好complicated....真係好想打鑊件菲菲,又好鬼驚...啲fl
eas, 比我發現件菲個喼佈滿一隻隻嘅flea (半隻指甲咁大), 多到佢間房地下都見到. [其實我都唔sure個啲係唔係蝨] 總之呢個係原頭...好恐佈呀, 佢話6月到埗無幾耐就開始有flea, 可能係佢係中東帶過來, 我頂...之前已經咬過亞仔, 咬到要睇醫生, 一早又唔講, 咬到件菲宜家頂唔順佢先出聲, 正PK...用左煙霧滅蝨劑,屍橫遍野,希望已經一網打盡啦。其實佢自己已resign左, 下星期四就走.佢未來之前, 我屋企係超clean lor.

另一方面打去個Agent, 等佢清潔完我屋企跟手即時掟走件賓賓同佢啲行李, 越快離開間屋越好, 無等到下星期四喇, 提早放佢走, 我驚日日都要殺蟲行動直至佢離開為止.... 真的很嘔心!佢(Feleche)會留港搵工, 僱主們小心...

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

一隻隻嘅flea (半隻指甲咁大)

跳蚤無咁大隻架.....

甲虫?? 好恐怖呀........

不如早起送佢返agent 到算啦.....
再唔係, 叫佢拎走d行李先啦.....

伯爵府

真係好恐怖喎, 佢如果將行李拎去BOARDING HOUSE, 咁咪其他工人都俾佢惹埋?!

大宅

以我嘅經驗呢啲可能係木蚤, 多數晚間出動咬人 ( 會咬到出血 ); 我上次要住1個月酒店, 其間老公每星期勁噴殺蟲水先攪掂 ( 滅蚤蛋冇用, 唔好嘥$$$ )
PS : 呢啲木蚤多數工人帶黎, 所以今次新工人到, 我叫佢先冲涼, 將佢啲衣服全部攞去磅洗(高温焗),行李袋用漂白水清潔, 希望冇事!!!

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

諗起我都起晒雞皮...頂唔順

男爵府

畀面勳章

我都賴過野!!9成係木虱,9成係工人帶黎(滅蟲公司講)。o個排簡直係精神折磨!

別墅

用完煙霧滅蝨劑之後,95%已死, 但仍發現幾隻木虱, 我check 個D相,應該係木虱加另一隻不知明的. 現在會買支Biokill 返屋企再噴下, 試下work唔work.
若有好方法, 請提供.

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 irenetyw 於 10-10-10 20:22 發表
用完煙霧滅蝨劑之後,95%已死, 但仍發現幾隻木虱, 我check 個D相,應該係木虱加另一隻不知明的. 現在會買支Biokill 返屋企再噴下, 試下work唔work.
若有好方法, 請提供. ...

睇到我打晒冷震.

Biokill有兩隻架,您記得買個樽瘦d個隻,好似有寫係強力版既,呢隻真係好好多,另外個隻,我試過噴落隻蟻度仲識郁,呢隻一噴即死.mouth:

禁止訪問

複式洋房

木虱定床虱呀? 我件上個月先在佢張床到找到好多, 我老公按扁它時有血又有臭氣的, 即是現在在紐約令人好頭痕那種, 又是會咬人吸血的, 好在我只在士多房發現, 雖事隔1個月, 現在仍然繼續噴Biokill 兼封門, 要確保2個月後(由蛋繁殖到成蟲)都冇先解封, 因為驚仲有蛋殺不清.

事後檢討應該是agent 的宿舍不乾淨, 有D蛋在她D衫到, 以後再有新工人來除了要她立即洗頭沖涼外, 她的衫要用熱水浸1小時後再洗, 真是怕了她們!

男爵府

畀面勳章

樓主,我根據自己之前滅虱既經驗,pm左妳,希望幫到妳啦!

別墅

感激!!!

別墅

滅蟲公司今日開始做第一次pest control,
由今日起除吸塵外(因
有殺蟲水),其他清潔都唔做得,所以曰間要逃走,晚上被
迫返去訓,就黎精神病...之後仲要做多兩次pest control,希望過埋十一月就可以回復正常啦....

大宅

We have same experience.... My Indo Maid (fired her already) brought some Bed Bugs to our home.... the bugs bited my wife and baby... of course the maid as well... we found the bugs on our bed and blankets... we are so frustruated and called the pest control company to do the pest control.... we are now living in hotel and the pest control will spend around 1 week time... $9000....hope everything will be ok

原帖由 irenetyw 於 10-10-24 23:09 發表
滅蟲公司今日開始做第一次pest control,
由今日起除吸塵外(因
有殺蟲水),其他清潔都唔做得,所以曰間要逃走,晚上被
迫返去訓,就黎精神病...之後仲要做多兩次pest control,希望過埋十一月就可以回復正常啦.... ...

洋房

記得d傢俱掉時要包好,大型既可以用搬屋既保鮮紙包住,(以防運送過程d虱逃亡,如果有虱留左喺妳大廈,就pk喇)仲要掉晒去垃圾房,大大隻字寫住(有虱!勿拾!)

民房

D跳蚤系住係床褥入面,綿性用品,同埋吸血為生吸得多大得快,妳要搵殺蟲公司嚟做至攪得掂!

別墅

我之前隻印都搞到好大鑊,家中發現3-4種不同形態的虱,有的細到好似粒黑頭,有的好幼身(如線般)1-2mm長,真係估佢唔到,唔係到有血都唔信係虱,機乎全身到咬混,連我個Pat Pat都唔放過。我乜都試過,滅虱旦、電子軀虫器、沙姜粒、剎虫水、漂白水、甲由药,通常頭3日都好似work,之後就....。

煩了幾個月,最後比我發現咗個虱dou,就係浴室洗手盆下面個貯物櫃,清咗幾次都唔得,索性用透明封箱膠紙封咗佢,約個幾月後,見到D虱從櫃lar走出來,有D巳餓死了,好恐怖。

最近,我聽人講買了奇X淨板素(K字頭)拖地,1:6(水)效果很好,咬少咗好多,keep住一星期吸2次塵,拖2次地,真係有效果,試下無防。

男爵府

原帖由 floppybb 於 10-10-26 16:24 發表
我之前隻印都搞到好大鑊,家中發現3-4種不同形態的虱,有的細到好似粒黑頭,有的好幼身(如線般)1-2mm長,真係估佢唔到,唔係到有血都唔信係虱,機乎全身到咬混,連我個Pat Pat都唔放過。我乜都試過,滅虱旦、電子軀虫器、沙姜粒、 ...

只抹地下是不可以的, 每天都要用沙威隆將全屋傢俱抹一次, 才可以滅絕這些虱的.

如身上都有野咬, 妳要落少少沙威隆去沖涼.

首頁

尾頁

跳至