跳至
[加拿大] 初到加拿大!

首頁

尾頁

複式洋房

我剛從HK來到Edmonton,原來好多嘢冇想象中好.要同99住,佢成日鬧人.自己英文差,乜都唔識、個女又細,如果找工要找人take care個女、又難找工做、來到之後好唔開心,但我地一家不能回HK,你地可以分享下d經驗點可以在加拿大settle down.謝謝!

男爵府

come here most often to share the experience lor.
- nowadays the new settlement programs is really good. go to the community center closed to your home, and ask for help. u could request chinese assistance to see if they have one available.
-my friend in calgary joined such program and attend the course for 6 months, now she got a job thru that workshop. no bad.
- for me, i am in toronto, more chinese, no need to speak english at all. but i do go thru the agency to find the temp work, then transfer to be a permanent staff .. but it takes times.

大宅

好媽媽勳章

原帖由 CA-MA 於 10-9-13 17:10 發表
我剛從HK來到Edmonton,原來好多嘢冇想象中好.要同99住,佢成日鬧人.自己英文差,乜都唔識、個女又細,如果找工要找人take care個女、又難找工做、來到之後好唔開心,但我地一家不能回HK,你地可以分享下d經驗點可以在加拿 ...

open an account for RESP for your daughter and get the most from govt. i am not in your area, but i can send info to you.

複式洋房

多謝你地d主意

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

CA-MA,

我知道初初D日子真係好難過架...
係要靠自己去適應...
唔好成日諗住"點解我要喺度?", "如果留喺香港就好喇!"...
你要同自己講... "去加拿大係一個正確選擇!",
"留喺加拿大係對囡囡最好嘅!"...

事實亦都如此...
想當年, 我媽媽陪我幾姊妹一齊過去讀書... (10-15歲)
媽媽英文唔好, 我哋又細, 雖然有車, 但都唔係好敢出街...
日子過得好快, 只係幾個月時間,
我哋幾姊妹同媽媽都開始適應...
媽媽有我哋壯膽, 出街嘅次數都多咗, 時間亦都長咗...
我哋返咗學, 媽媽又會去上堂學英文, 學興趣班...
其實媽媽真係好叻, 好偉大,
幾十歲人, 為咗我哋幾個而"留落異鄉"...
佢大可以留低我哋, 自己返香港, 不過佢無咁做...
佢日日煮足3餐, 又車我哋返學放學...
我老豆係太空人, 唔可以成日陪媽媽...

話咁快就十幾年喇~~
我哋幾個讀完書... 全部返番嚟香港工作結婚生BB...
我深信我哋嘅路係比無移民平坦順利得多...
坦白講, 我哋搵工真係比香港畢業生容易,
人工待遇亦都"有得傾"...
可能係好彩, 我哋幾個都好乖, 無學壞...
爸爸媽媽都好安慰...
證明佢哋當初嘅決定係正確嘅...

我BB年尾出世喇!!!
等佢大少少(可能小學)都會帶佢返加拿大...
到時又到我要重新適應喇~~

別墅

我未去過Edmonton,但係要適應新生活新環境,係人都需要一段時間,你唔好太心急!最簡單嚟講,加拿大同香港嘅生活模式已經好唔同,香港比較熱鬧方便,哩邊會比較捨意獨立。你啱啱嚟到會可能覺得好靜好悶又唔方便,但係如果你慢慢投入個環境,你會好enjoy!為自己,為個女,為個家,多啲從好方面咁諗,無野係唔可以解決嘅。都可以多啲嚟BK留吓post,分享又好,問野又好,解悶都好,哩度都係沙漠中嘅一點水!

大宅

CA-MA,
我都係剛回流加國2個多月,好彩有個好 sister in law 一家,生活也算0K,有時會think帶住毎人2件行理,少少錢,奌算好!買得樓來,生活費又驚快用完,而家慢慢揾樓,因租了baseman ,一個月900再加電費按人頭除,暫可短租半年左右,希望快D揾到平D樓!!!
希望大家快快安頓!多多分享!!!

大宅

Edmonton 不錯呀. 記憶有最大的shopping mall.
我住過Calgary, 只是天氣冷一點. 其他都好好.

首要是空氣質素比香港好. 以前在香港一起身打10幾個噴嚏. 一去到不藥而癒 幾年睇了2次醫生.

別墅

HI CA-MA,
老實講, HK跟加拿大的生活習慣、文化、背景等, 真係同HK有好大分別!!

我本身都係HK來的, 去年跟老公回流加國多倫多。初到步, 好多野真係"睇唔順眼", 男家親友又幫唔到忙, 咩都係兩公婆自己來....初初來, 老公難搵到份合心意的工作, 我又要照顧當時3歲的小朋友, 樣樣事都好似不太如意, 有時真係想放棄, 但, 跟你一樣, 走返HK又無可能!! 唯有繼續支持下去吧...

撐下撐下, 好在我地有宗教信仰的精神支持, 到現在, 已來加拿大差不多年半, 好多事已習慣了, 老公都搵到份合心意的工作, 有個平平地的居所, 阿女已入政府學校讀JK... 總算可以穩定下來。

CA-MA, 唔好灰心, 好多野, 都要慢慢堆砌出來的... 初初的唔習慣, 一定有, 可以理解, 但只要兩公婆同心一齊為頭家出力, 互相支持, 一定可以解決!!

洋房

我成日諗住"點解我要喺度?", "如果留喺香港就好喇!"...我同husband D 屋企人都在香港, 有homesick...
I try to同自己講... "去加拿大係一個正確選擇!",
"留喺加拿大係對仔仔最好嘅!"...
BUT, How about my life ?? 我已經在溫9快六年...
老公都搵到份$16/hr的工作, 有個平平地的apartment, 阿仔讀preschool, I am housewife... 總算ok, but 是否好像人家說陪太子讀書呢 !! 仔仔好生性,好錫我倆.
但仔仔知道自己英文不是mother lanuage,好多時不敢講說話,只say YES or NO.. or Listening. 我心裡不是味兒. 他說他的婆婆, 表姐都沒有(全部在香港), 去街只去幾到(no more money to buy too much , save money to our housing mortgage.
但好似無得返轉頭....我媽成日話我倆在加拿大比香港好(因有政府幫,仔仔可以學英文),唔贊成..
只有継續行....我希望搵多D money,去邊都可以生活,一樣可以比仔仔有好教育. 但如何搵錢.......

洋房

原帖由 朋朋 於 10-10-31 16:09 發表
我成日諗住"點解我要喺度?", "如果留喺香港就好喇!"...我同husband D 屋企人都在香港, 有homesick...
I try to同自己講... "去加拿大係一個正確選擇!",
"留喺加拿大係對仔仔最好嘅!"...
BUT, How about my life ?? ...

係在溫哥華

大宅

我都初到加拿大, 所有野都陌生, 請多多指教~

男爵府

phoebe where r u? come here more often, all sisters/mama will try to help you to settle...

大宅

doggie,

I live in Richmond.

原帖由 doggie 於 10-11-23 23:25 發表
phoebe where r u? come here more often, all sisters/mama will try to help you to settle...

男爵府

richmon in BC?? then lots of chinese over there, no problem la.. i am in toronto
so how u feel about the first snowy winter... u live in a house or apartment? do u need to plow the snow?

大宅

doggie

你仲記唔記得我... 好似好耐無傾啦...

剛剛路過, 見LE 果TOPIC

我反而係Edmonton 回來hk 已經15年了, 我最近因為仔女都開始大, 反而我好想回去, 不過真係計劃不易... 由$, 工作, 仔女習慣否.. 我都好擔心, 所以未能作出第一步既計劃... even我係Edmonton 住過好幾年... 真係唔知hk 好, 定係加拿大好了... 有時我想.. 到處都有該處既問題.. 不如想得開心d...

原帖由 doggie 於 10-11-24 22:12 發表
richmon in BC?? then lots of chinese over there, no problem la.. i am in toronto
so how u feel about the first snowy winter... u live in a house or apartment? do u need to plow the snow?

男爵府

it doesnot matter where u r provided u are happy with what you're.
like me - making less $$ but less workload and stress. - no more overseas vacation trip every year, but i could have a weekend break in the park to enjoy fresh air .
so depends on what you want...

複式洋房

原帖由 erikalo 於 10-12-2 18:00 發表
doggie

你仲記唔記得我... 好似好耐無傾啦...

剛剛路過, 見LE 果TOPIC

我反而係Edmonton 回來hk 已經15年了, 我最近因為仔女都開始大, 反而我好想回去, 不過真係計劃不易... 由$, 工作, 仔女習慣否.. 我都好擔心, ...

Hi erikalo,
same here, i back to HK in 2000, 10 years la...
we plan to go back to toronto in 2012 for our kids education.. they will be turing 3 and 6 in 2012.. and i think it is a good timing for entering kindergarten and G1...
in fact, there are many things we have to consider, but cannot... everything have to "give and take".. we want better air quality, education system, and living environment, so we have to give up something...

大宅

CAMA

我都明白你感受既, 因為Edmonton, 如果你未去過, 一去就落地生根, 仲滿有希望既話.. 失望係會好多... 因為真係同Vancover & Toronto 好大分別.. 不過生活總有佢既好處, 我本身係Edmonton 讀書既, 我覺得地方悶D 都有好處, 真係學習都好D... 人亦沒有太復習

happygirl
我真係只得一個想字, 我唔敢作出太大既改變, EVEN我父母都已經搬了去Toronto生活, 我大可以有落腳地, 不過我實在擔心, 可能我仔女大少少, 我計過, 我女如果G7 去, 都已經11-12歲, 我怕佢唔習慣, 到時仲可以會出事... 而且我仲有個細仔... Anyway, 傾下留意下多d 加拿大既野, 可能我會易d 接受回去... 其實我未係Toronto生活過, 所以我都唔知易唔易搵工... 而且D 屋又好貴... 真係唔易走...

首頁

尾頁

跳至