論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

今日見咗個官,佢話:

- 有工人resignation letter (x 2)唔代表真係佢resign
- 有簽出糧/放假紙唔代表佢有放假,叫我搵證明佢有放假,連我個女都唔放過(佢十歲都未夠)要佢上庭
- 工人到港日就要我開始計糧,唔理佢何時開工
- 工人claim 乜都好,都要我地去搵證明

天理何在!
我係KaboMa ;-)

侯爵府

好媽媽勳章

有工人resignation letter (x 2)唔代表真係佢resign?
咁先算resign?
[img align=right][/img]

別墅

咁不如問返個官,如果我地香港人要resign,要應該點做,比resign信公司都唔代表真係resign,咁我真係唔識resign.

有簽出糧/放假紙唔代表佢有放假,咁我地香港人同公司簽既contract,係咪可以不理

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

回覆 4# sophielau 的文章

影到出左去又吾代表放假!實在個官見左等於冇見講左等於冇講!調反轉又有冇叫工人搵相同証明!我覺得位官應該要中立!

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我只能講一句
痴孖筋!
原帖由 KaboMa 於 10-11-3 12:11 AM 發表
今日見咗個官,佢話:

- 有工人resignation letter (x 2)唔代表真係佢resign
- 有簽出糧/放假紙唔代表佢有放假,叫我搵證明佢有放假,連我個女都唔放過(佢十歲都未夠)要佢上庭
- 工人到港日就要我開始計糧,唔理佢何時開 ...

大宅

原帖由 YY1101 於 10-11-3 10:20 發表
影到出左去又吾代表放假!實在個官見左等於冇見講左等於冇講!調反轉又有冇叫工人搵相同証明!我覺得位官應該要中立!

所以佢要我叫老公同女都要上庭做證人,我想問有冇人試過?如果唔去得唔得?

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

咁個官又點證明自己係"官"呀 ... 癡癡地

象牙宮

今日見咗個官(請比意見)

官最愛搵人痳熉. 因為人人都怕煩. 目的叫你快d close file. 叫什么全家上庭呀. (因為官都知, 香港人忙碌, 唔會上庭).
- 工人到港日就要我開始計糧 = yes
- 工人claim 乜都好, 都要我地去搵證明
總結是 : 雇主都須保留証明, 官是見証據判案.

象牙宮

原帖由 KaboMa 於 10-11-3 10:31 發表
所以佢要我叫老公同女都要上庭做證人,我想問有冇人試過?如果唔去得唔得?

反正最后都是和解了事.
調解員會向各方傾. 叫工人平D, 再叫雇主比多D.
你可以帶10歲女去呀. 說不定官信小女呢. 少D損失都好. 帶她見見場面都有益呀.
我第一次都怕怕, 2-3次后也不過如此. 你可以對調解員說 我有證明, 工人claim 可以不須證明?
如果是工會幫佢, 工人本身也得个吉. 工人須2-8 /3-7 分脹比工會! stupid xnxmxl.

大宅

原帖由 333s 於 10-11-3 10:43 發表
今日見咗個官(請比意見)

官最愛搵人痳熉. 因為人人都怕煩. 目的叫你快d close file. 叫什么全家上庭呀. (因為官都知, 香港人忙碌, 唔會上庭).
- 工人到港日就要我開始計糧 = yes
- 工人claim 乜都好, 都要我地去搵 ...

問題係我已有簽收紙,辭職信,但佢仲要我搵證明,真係火都黎 佢叫我攞CCTV,我點攞呀?我又唔係差人...依佢咁講,即係只要有工人告僱主,僱主都應比錢了事,佢咁即係助長d戊利用呢個途徑揾錢.

我而家企硬,想問下大家有冇高見...最慘係有個d XX會 攪鬼...

工人到港日就要我開始計糧:

如果你同老板簽咗約今日生效,點知你有事頭3日冇返工,香港有冇老板會照計果3日糧比你?係人都會係返工日開始計啦,其實我話係有問題,我同個官講,合約冇咁講,佢話你咪改囉,我話改得我都會改,佢話咁即係有得R,你可以從其他途徑告份合約唔清晰...

珍珠宮

原帖由 KaboMa 於 10-11-3 00:11 發表
今日見咗個官,佢話:

遇著個咁嘅官, 真係唔好彩.

只可以再幫你講多次: 天理何在?

侯爵府

好媽媽勳章

好想問個官:點解封信唔可以證明佢resign?

侯爵府

好媽媽勳章

侯爵府

好媽媽勳章

大宅

真是天理何在,希望樓主能大步"攬"過。
support

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 KaboMa 於 10-11-3 00:11 發表
今日見咗個官,佢話:

- 有簽出糧/放假紙唔代表佢有放假
,叫我搵證明佢有放假,連我個女都唔放過(佢十歲都未夠)要佢上庭

真係想幫你剷爆個官 .

咁同工人sign請佢份contract, 可唔可以唔代表請佢.
明天會更好~~

男爵府

i think you should find Mrs. Chow Leung (Legislator).

大宅

企硬! 玩大D, 寫信去勞工處處長及該區的勞工處主管投訴埋個官 (write down the name of the 官 and what happened, 你個區的議員都可以....!

當然, 樓主你自己要知道你是對的...., 那麼就不用怕...!

大宅

我哋d香港人, 重慘過隻狗!

首頁

尾頁

跳至