論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

如果要妳比菲國勞保費,妳仲會唔會請菲傭或續約呢?

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我個人一定唔會用...

公爵府

好媽媽勳章

唔會單純由呢一點去決定
因為如果工人好, 千幾蚊係擺明比佢打劫, 但我總好過換人冒險
所以, 黎緊我都會續

但如果我要換工人, 就打死都唔會再請菲律賓, 其他國籍我都會諗.

P.S. 我到而家都唔明政府點解要捐錢比菲律賓風災, 佢地係慘, 但我好憤怒, 人地都睇你唔起, 為乜????

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 littlecarey 於 10-11-9 12:58 發表

我就時間啱啱好,菲姐將會出年走.本來就算請我都係會搵菲,但依家...睬佢都有味.錢唔係問題,但比佢地明搶就好難囉.:;pppp:

大宅

原帖由 littlecarey 於 10-11-9 12:58 發表

我上星期剛剛炒左個菲佣,agent 係兩年內免費換人,我只需付500元文件費。前幾日睇中一個,正在申請,如我現家轉印佣或泰佣,agent話要俾2500元agency fee。

我都好唔想俾呢筆所謂的勞保益個pk菲政府,但如果要轉印或泰,又要俾多約1400元。唉...,都唔知hold唔hold住好??香港僱主真係慘慘慘......。

男爵府

畀面勳章

我剛剛菲工人才來香港咋,如果真係要咁貴,我寧願揀印印好過,菲同印都勞氣,不過我上一個印印真的唔錯,只係不幸中了"肺癆"....

菲政府擺明搶錢.....

好在我死追難追菲傭才在上星期六上左飛機抵港咋....唔係佢又要再搵過新僱主了..

男爵府

原帖由 ellawyc 於 10-11-9 13:06 發表
唔會單純由呢一點去決定
因為如果工人好, 千幾蚊係擺明比佢打劫, 但我總好過換人冒險
所以, 黎緊我都會續

但如果我要換工人, 就打死都唔會再請菲律賓, 其他國籍我都會諗.

P.S. 我到而家都唔明政府點解要捐錢比菲律 ...

而家覺得唔單只睇唔起我地, 仲要拷我地腳骨. 收捐款, 好呀, 仲要當你地係蠢材, 再拷一筆. 呢個政府真係無恥到極點.

複式洋房

續約就或者,機会不太高,要睇佢表現.
如果換人,一定不会再請菲傭.

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 ellawyc 於 10-11-9 13:06 發表
唔會單純由呢一點去決定
所以, 黎緊我都會續

P.S. 我到而家都唔明政府點解要捐錢比菲律 ...

換人除左冒險, 仲要比agency fee
真係要比額外保的話, 續約我都會比...因為成本/風險比請過一個低

大宅

牛年勳章 開心吸收勳章

me, too ~

原帖由 justinnma 於 10-11-9 15:11 發表
續約就或者,機会不太高,要睇佢表現.
如果換人,一定不会再請菲傭.

伯爵府

用開既工人,好既都會俾。

請新既工人,一定唔請菲。

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 mylulu007 於 10-11-9 16:15 發表
用開既工人,好既都會俾。

請新既工人,一定唔請菲。
同意啊! 我覺得新請的菲工人, 都係無保障, 都可能一樣豬咁蠢, 咁不如省d錢請個印傭算啦! 反正依家菲傭同印傭都係咁蠢!

男爵府

嘩,我仲打算呢兩日請,點解agent冇同我提過,佢冇理由收唔到風架!咁樣點好呢,本身唔想印傭,而家究竟係咪已經firm 左實行架???

子爵府

呢d例起得好丫~~~
香港人好實際,我地要返工,唔係菲就係印,我地為左上次件事幾難過都一樣要返工,一樣要繼續養工人,,,,,,
菲政府唔清唔楚咁整多千幾蚊,香港d agent已經暫停申請,,,,香港人無左菲重有印,而家最驚係d bun妹,而唔係我地,,,
加多d啦,,,,,好等實際o既香港人唔再考慮用佢地!!!

ps我屋企都有個菲!我唔覺得自己會白白俾多千幾蚊,,,一定唔會啦!!!值唔值先得o架???菲同印各有各好,各有各衰,為乜要俾多千幾蚊??

男爵府

同意!一定唔比菲國勞保費 !!!!

不過, 都驚印尼會效法菲國呢樣野!! 到時我地D 僱主都係慘!!

原帖由 cameo 於 10-11-9 16:45 發表
呢d例起得好丫~~~
香港人好實際,我地要返工,唔係菲就係印,我地為左上次件事幾難過都一樣要返工,一樣要繼續養工人,,,,,,
菲政府唔清唔楚咁整多千幾蚊,香港d agent已經暫停申請,,,,香港人無左菲重有印,而家最驚係d bun ...

大宅

我11月頭先簽了個菲,好似幾好的,都洗濕左個頭了(無奈),agent未搵我啊,咁點呢?我係咪要問下agent個process會唔會受阻?

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

報紙都出埋了:
菲突強制海外僱主購勞保
(星島)2010年11月9日 星期二 05:30

(綜合報道)
([url=]星島日報
[/url]報道)聘請[url=]菲傭
[/url]的家庭將須預留一筆額外開支。[url=]菲律賓
[/url]政府昨宣布,強制海外僱主為菲傭購買外勞保險,為期兩年的聘用合約保費超過一千一百二十港元;代表僱主及僱員的協會齊反對,認為僱主現時為菲傭購買的保險,已提供充足保障,相信措施會令部分僱主改聘[url=]印傭
[/url];有中介公司昨日即時暫停處理菲傭來港手續。
  本報記者
  菲律賓勞工部昨突然宣布,由即日起實施強制性外勞保險計畫;所有菲籍外勞在申請出境證時,必須持菲律賓當地保險業公會有效的保單正本,保費每年七十二[url=]美元
[/url](約五百六十二港元),兩年合約期共一百四十四美元(約一千一百二十三元);新措施又規定,必須由海外僱主、當地或海外僱傭代理支付,不得由傭工承擔。
  香港人力代理總會表示,已就新措施聯絡菲律賓有關部門,在未完全了解實際情況前,屬下菲律賓代理昨日起已暫停一切在菲申辦出境手續,菲傭出境將會受到影響而稍作延遲。總會負責人廖翠蘭表示,新措施原定在十四日才實施,但菲國政府昨日卻突然推出,正在處理的十四宗申請個案,亦要即時「叫停」。
  港僱主或改聘他國傭工
  她表示,所有在港菲傭現時已購買保險,保障範圍亦甚廣泛,再強制購買另一份「勞保」,變相為菲傭提供「雙重保障」,會與菲國政府商討新措施的必要性。她又坦言,中介公司若要承擔有關保費,無可避免要「貼錢」,因此費用只能由僱主支付。據她了解,新措施是菲律賓向全球實施,並非針對香港。
  菲傭組織United Filipinos in HK發言人Eman Villanueva認為,菲律賓政府新措施的出發點,是關注海外傭工需要,但在港工作的菲傭現時至少已購買兩份保險,已獲充分保障,再購買一份是「太多」,在措施推出前已表明反對。他關注,本港僱主或會改聘其他國家傭工,擔心有菲傭為「保飯碗」,不惜自行支付保費。
  香港家庭傭工僱主協會主席羅軍典直斥,菲律賓政府的最新措施巧立名目,是另一次「斂財」行為,現時菲傭所獲的意外保障,已較本地市民還要好。據他了解,當地政府要求,新「勞保」只能向三家指定保險公司購買,認為有利益輸送之嫌。他相信會有本地僱主因此改聘印傭,但擔心印傭質素參差,促請本港政府加快研究輸入內地傭工的可行性。

原帖由 momotam168 於 10-11-9 16:41 發表
嘩,我仲打算呢兩日請,點解agent冇同我提過,佢冇理由收唔到風架!咁樣點好呢,本身唔想印傭,而家究竟係咪已經firm 左實行架???

複式洋房

菲律賓政府果然夠晒衰!!我唔會請菲傭LAW!
上次害死左咁多港人, 依家仲要我地俾錢佢使真係諗都唔好諗呀!

已刪除用户

BK Milk勳章 畀面勳章

大宅

有冇人知點投保架 ?同工人攪緊續約手續中 ... 真煩,咁其他保險重要唔要買?額外 or 可取代呢? tks!
我拿甚麼報答耶和華向我所賜的一切厚恩 。(詩篇)

首頁

尾頁

跳至