跳至

首頁

尾頁

大宅

你地覺得幼稚園面試會問d乜呀???
好擔心梓軒去面試個陣唔知會點呀~~~

別墅

子睿近來鍾意玩講反話,去面試時死硬。激死人了!

大宅

梓晴近排勁打人及周圍走,,, interview 都係死緊

大宅

我係在職嘅幼師,我試吓同大家分享吓,我地會比小朋友玩下,在旁觀察住小朋友點玩(有無襲擊人,唔講嘢嘅...)又睇吓家長嘅反應(過份愛護?偏袒?)同家長傾吓計.跟住就試吓單對單.

我會通常問:
1. 早晨啦,你係咪XX(小朋友的名)呀?你係男仔定女仔呀?
-等小朋友答或者點頭
2. 你食咗早餐啦?食咗咩呀?
- 唔出聲,我會問:飲咗奶奶未?
3. (指住家人)邊個同你嚟呀?呢個係邊個呀?
4. 在枱上放一啲細嘅粒粒在盒內,請小朋友開蓋攞出嚟.
5. 比幾粒積木,請連續疊高.
6. (提供圖片或假食物)問吓係咩水果或者食物.
7. (在枱底搖馬鈴)小朋友搵嘅時候睇吓小朋友嘅反應.
8. (炸帝跌咗嘢落地)哎呀,唔該你可唔可以幫我執反呀?

以上純熟係我考B仔嘅題目,唔係間間一樣!!!
大家又唔使咁緊張,食個小朋友鍾意嘅早餐,一路食一路話比寶貝知:一陣同小朋友玩,有老師同你傾計喎,媽咪爸爸都同你去玩,玩完就走啦.

原帖由 caca1314 於 10-9-8 21:20 發表
你地覺得幼稚園面試會問d乜呀???
好擔心梓軒去面試個陣唔知會點呀~~~

別墅

嘩!非常多謝妳的資料,很有用。

原帖由 leeyubaby 於 10-10-8 23:19 發表
我係在職嘅幼師,我試吓同大家分享吓,我地會比小朋友玩下,在旁觀察住小朋友點玩(有無襲擊人,唔講嘢嘅...)又睇吓家長嘅反應(過份愛護?偏袒?)同家長傾吓計.跟住就試吓單對單.

我會通常問:
1. 早晨啦,你係咪XX(小朋友 ...

子爵府

原帖由 leeyubaby 於 10-10-8 23:19 發表

我會通常問:

Thank you so much!!!

複式洋房

leeyubaby, thanks for your sharing!!

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我會通常問:

老師,
咁妳學校有咩最低要求或者有咩準則呀?

軒軒呢期又係玩唱返調&慢熱, 下星期佢要去面試呀, 希望佢可以回答老師啦!

別墅

Dear leeyubaby,

Thx for your advice, it is very useful :)

我仲想問下各位媽媽, 我會幫個仔報8-10間幼稚園, 會唔會太多?

我會通常問:

別墅

8-10間, it seems too much.

原帖由 gloriababy 於 10-10-14 18:08 發表

Thx for your advice, it is very useful :)

我仲想問下各位媽媽, 我會幫個仔報8-10間幼稚園, 會唔會太多?

大宅

我報一間睇下阿囡有無成熟到算了.

大宅

原帖由 gloriababy 於 10-10-14 18:08 發表

報多幾間都唔緊要啦, 到時有學校收你可以睇吓最鍾意邊間再決定麻, 如果得一兩間, 咁唔好彩冇收, 咁咪好慘 其實又可以比小朋友見多d 不同既學校, 當參觀見識吓都好呀

子爵府

原帖由 Forever@Friends 於 10-10-16 03:03 發表

報多幾間都唔緊要啦, 到時有學校收你可以睇吓最鍾意邊間再決定麻, 如果得一兩間, 咁唔好彩冇收, 咁咪好慘 其實又可以比小朋友見多d 不同既學校, 當參觀見識吓都好呀 ...

我都係咁諗呀...當同佢"環遊世界"(環遊幼稚園 ),當同佢去玩,攞多D experience囉.....間間都收就可以到時再慢慢揀,但如只報一、兩間,一唔收就唔知點算~

大宅

我都報咗十間.

子爵府

原帖由 leeyubaby 於 10-10-18 17:28 發表
我都報咗十間.

Me 2

大宅

原帖由 KUROMI-BB 於 10-10-18 16:09 發表

我都係咁諗呀...當同佢"環遊世界"(環遊幼稚園 ),當同佢去玩,攞多D experience囉.....間間都收就可以到時再慢慢揀,但如只報一、兩間,一唔收就唔知點算~ ...

...當同佢"環遊世界"(環遊幼稚園) ==> 同理好多玩具玩

大宅

原帖由 KUROMI-BB 於 10-10-18 18:00 發表

Me 2

Me3

子爵府

Sat.一次過in咗4間

大宅

原帖由 KUROMI-BB 於 10-11-8 14:42 發表
Sat.一次過in咗4間

咁快 in 左4間啦, 我地就11月既每星期六 full 哂, 好似好 busy 咁

子爵府

原帖由 Forever@Friends 於 10-11-11 02:15 發表

咁快 in 左4間啦, 我地就11月既每星期六 full 哂, 好似好 busy 咁

This Sat.仲要in多間......

激c ......麻麻地嗰D鬼死咁快覆收咗(3間),心水嗰D又未出result,首選嗰間仲未通知幾時in添:;pppp: .....交留位費deadline又快,都唔知交唔交好 ?!!!

首頁

尾頁

跳至