烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

*用電飯煲焗出來的雞與焗爐焗出來的雞有很大分別。首先是雞皮不會乾脆,而是香滑,因為保存了大部分的水分,香滑軟嫩又多汁。

作法:
1.鹽焗雞粉半包(因為雞凈係用佐半邊)/ 25g份量 也可

2.斬好件既雞,落半包鹽焗雞粉,少少老抽上色,少少糖,少少少少油(可試不落),醃兩個鐘或以上令佢更入味。

3.個做法真係超簡單,飯煲底用薑、蔥墊底(儘量唔好俾只雞掂到個煲底,如果唔係好易癡底!)
然后只需要將醃好入味既雞件,掉入電飯煲度.

4.跟住插電,開煮飯制,開始當煮飯咁,由得電飯煲自己做野

全過程完全乜都唔需要再落,水啊,油啊,乜都無需要,因為雞皮自己本身已經有好豐富既油脂,雞肉又含有充足水份,利用電飯煲細細既恆定既溫度,去慢慢焗熟佢.....

無幾耐,個飯制會跳到'保暖"果度,如果驚D雞雞未夠熟,可以開開個飯煲蓋,透透氣,凍一凍個電飯煲佢,然后又繼續開一次"煮飯製",第二次跳製又轉到保溫果度既時候,基本上個雞雞已經完全煮熟煮好啦....

煮的過程,已經可以聞到香香既味道飄出黎,我專登將個飯煲擺係抽氣扇底下,慎防D煙會帶有油煙.....

大宅

請問有無照片可以睇下﹖因為我有個朋友都用過差不多同樣方法來整鹽焗雞﹐但個賣相非常差﹐好似餸渣咁﹐D肉又碎晒。

複式洋房

yammy yammy

複式洋房

原帖由 sshoi 於 2010-11-7 08:14 PM 發表
請問有無照片可以睇下﹖因為我有個朋友都用過差不多同樣方法來整鹽焗雞﹐但個賣相非常差﹐好似餸渣咁﹐D肉又碎晒。

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我都整過,ok la.

大宅

別墅

請問係咪用雪雞都ok?

水晶宮

原帖由 Kittyjk 於 10-11-8 19:19 發表
請問係咪用雪雞都ok?

OK

子爵府

醒目開學勳章

隔水蒸都好好味架..

民房

謝謝分享!

複式洋房

原帖由 Kittyjk 於 2010-11-8 07:19 PM 發表
請問係咪用雪雞都ok?

都可以, 但始於冇咁有雞味, 新鮮雞嘅肉質會比雪雞更彈!

大宅

我都整過!但會全雞去整,整完先斬件,更好味!一係就買鮮雞脾、雞翼!

如果唔用現成的鹽焗雞粉,可以自己調呀!同樣好味!

就係用鹽 + 胡椒粉 + 雞粉 ( optional )

比例係 鹽:胡椒粉:雞粉 = 3 :1:1

好好味的!可以試下!

水晶宮

原帖由 101122 於 10-11-12 00:39 發表
我都整過!但會全雞去整,整完先斬件,更好味!一係就買鮮雞脾、雞翼!

如果唔用現成的鹽焗雞粉,可以自己調呀!同樣好味!

就係用鹽 + 胡椒粉 + 雞粉 ( optional )

比例係 鹽:胡椒粉:雞粉 = 3 :1:1

好好味的!可以試下! ...

可以自己調好WO,等我試下先.

大宅

記得隻雞內外都要抹乾身,先上調味!
用幾多鹽,個比例基本ok,
不過每個人食咸味程度不同,你整完一次後,就可以因番自己既比例,第日就有個啱自己口味既鹽焗雞^^
原帖由 CALVEN 於 10-11-12 13:22 發表

可以自己調好WO,等我試下先.

水晶宮

原帖由 101122 於 10-11-12 23:38 發表
記得隻雞內外都要抹乾身,先上調味!
用幾多鹽,個比例基本ok,
不過每個人食咸味程度不同,你整完一次後,就可以因番自己既比例,第日就有個啱自己口味既鹽焗雞^^
...

TKS

禁止訪問

禁止訪問

伯爵府

夏天玩到顛 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

睇到都想食呀~多謝你既分享 .我會試下整
當遇到困難的時候

成功就在你的前面

男爵府

回覆 15# 大笨龍 的文章

我尋日整左,簡單又好味,我兩個寶貝都話好味wo

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我都試吓先,THX~~

首頁

尾頁

跳至