親子旅遊

跳至

首頁
12345...30

尾頁

大宅

請問去過的網友: 有無什麼特別我地D 媽咪係要注意呢? 有MUG 行裝要特別預備呢?

行程將會去鳯凰城滑雪(包用具), 睇亂打SHOW, COEX MALL, 梨大, 明洞,南山韓屋村, BLUE CANYON水上樂園.

可否分享吓:
1)你地認為明洞/梨大 邊處買護膚品平及邊一邊多SAMPLE 送?
2)明洞附近的樂天是否有一間大型超市在內(有D人話這間超市D嘢唔平及唔太多手信買!)
3)定係去個團同我地去的零食專門店買D手信會平,靚,正D 呢?
4)有無人去過上述地點, 有無心得可以指教吓呢?
5)我見網上有D DISCOUNT 的COUPON 去明洞買嘢! 有無人用過?
6)我唔識計數 : E 家WON係US1=WON1127, 我見到財經版話會短期去到US1=WON1000, 咁即係WON係將會升定跌, 如果WON係將會升的話咁我見到咁上/下的話便在HK 換定可能仲有著數!

將會去漢國滑雪:同我一樣將會去EVEN 行程唔同都入嚟分享吓, 一齊跟人學嘢之餘, 又可分享整理行裝/買嘢的心得, 真係諗吓都開心!

大宅

DELETE

大宅

http://clubbig5chinese.visitkorea.or.kr/cht/club/brd/listClubBrdArt.vw?clubId=koreaskin

以上一條LINK 有好多有用情報&優惠COUPON, 不過我唔識點POST 才會做到HYPERLINK.

大宅

DELETE

大宅

DELETE

大宅

http://clubbig5chinese.visitkorea.or.kr/cht/club/brd/listClubBrdArt.vw?clubId=koreaskin

以上一條LINK 有好多有用情報&優惠COUPON, 不過我唔識點POST 才會做到HYPERLINK.

大宅

回復 1# 縉媽 的帖子

Hi all & 縉媽,

請多多指教la....

大宅

我係做咗問題亞媽, 不如你都睇吓我的問題, 有料的話都請話我知呀.

另有媽咪話在sasa 有全貼的鞋wor, 你都不防諗諗la.
原帖由 FungMm 於 10-11-15 09:37 發表

請多多指教la....

大宅

我join了EGL的KSFW05在12月22日出發, 不過仲未confirm成團... 好希望快d成團呢! :)

上星期問了EGL, 他回覆not yet confirm... 我打算係11月26日付balance payment. 所以他叫我11月25日再致電查詢....

大宅

missha有好多SAMPLE送,明洞的樂天下面個超市時有D減價,手信唔多,同貴.韓國好似好少有大型超市,我都好想知,哈哈

複式洋房

我一家舊年12月頭到韓國滑雪,其實都唔係話太涷,不過如果落雪&大風就會涷d,以下有一d經驗可以分享:

鞋:登山鞋(無毛),高筒,因為在雪地行高筒唔會入雪。波鞋的話,如行在冰面會易滑倒,舊年有團友穿波鞋去到韓國都要換,因為隻腳好涷。

滑雪衫:導遊會帶你去租,唔係好貴,但我地就自己帶去,因為自己的可以預先洗(記住洗時唔可以落柔順劑,會破壞衫表面防水層)。

暖貼:有帶,但唔需要用好多,放一包入衫袋已經夠暖(我買24小時的),暖下手就ok啦。鞋貼就無買,因為覺得隻腳唔涷,而且入室內有暖氣,要除衫,如果貼在鞋內熱就除唔到。

買化妝品:如買雪花秀就在樂天/機場買,有退稅,計美金,舊年用白金visa在樂天有折,機場就要用master先有折,今年就唔知啦。其他化妝品出發前要知hk價,唔係一定比hk平。

襪:穿1對厚的已可以,2對行起來唔舒服。

買手信:導遊帶你買的一定貴好多,行過便利店/超市可以買少許。

打底衫:唔好穿羊毛衫,一定熱死,最好穿可以見得人的T-shirt加外套,一入室內好熱。

夜晚睡前放條濕毛巾/水在房內,如果可以開窗就開少少,因為好干。記得帶cream等保濕。

複式洋房

唔記得講,今期新x期有首爾書仔送,唔需要特別買旅遊書。

複式洋房

回覆 1# IrisChow 的文章

今天報了星晨韓國(High 1) 5天團28/12 出發, 請問有無人報呢?

大宅

Hi Iris,

Thanks for your inforamtion. :)

原帖由 IrisChow 於 10-11-15 21:28 發表
我一家舊年12月頭到韓國滑雪,其實都唔係話太涷,不過如果落雪&大風就會涷d,以下有一d經驗可以分享:

鞋:登山鞋(無毛),高筒,因為在雪地行高筒唔會入雪。波鞋的話,如行在冰面會易滑倒,舊年有團友穿波鞋去到韓國都要換,因為隻腳好 ...

別墅

我都買咗新X期loo

大宅

我記得在2009年2月時有團友去了樂天超級市場買了很多箱手信, 如紫菜, 麵呀等.. 據他們說是最平WOR... 不過我無好details作比較... 不過今次如有時間都會去look一look...

原帖由 coolkid 於 10-11-17 08:20 發表
我都買咗新X期loo

男爵府

仲有記得帶d夏桑菊等沖劑黎飲, 無咁乾燥

民房

水晶宮

回復 10# FungMm 的帖子

哈, 我在呢度見d post 都係話參加EGL 的 KSFW 去鳳凰城, 但係就冇咩聽人join 去 High-1的一團 (我 join 呢團). 點解冇咩人去 High 1 呢?

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

我兩年前去過HIHG ONE, 滑雪場同酒店幾好, 仲有賭場同一個細室內遊樂場, 一家大細都啱玩.

原帖由 birdbird 於 10-11-17 21:41 發表
哈, 我在呢度見d post 都係話參加EGL 的 KSFW 去鳳凰城, 但係就冇咩聽人join 去 High-1的一團 (我 join 呢團). 點解冇咩人去 High 1 呢?

首頁
12345...30

尾頁

跳至