自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

伯爵府

hashtag影視迷勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

全港上學年計有 72 間直資學校,包括 11 間小學、 52 間中學及 9 間中學暨小學,今次「審計風暴」中 72校全軍盡墨,無一幸免。

教育局昨晚終於在輿論壓力下公開審計報告中被指行政管理及財政混亂的 72間直資學校名單。除已公開的四校外,多所老牌名校同樣因財失義。報告指,八間直資於 08/09學年為加學費懷疑「篤數」,將營運儲備預測報細,其中拔萃男書院預測儲備僅為 450萬元,但年末結算實際儲備多達 3,170萬,比預測多逾六倍。各校後來順利獲批加學費,加幅由 7%至超過 150%。

教育局公佈的資料顯示,除了拔萃,李寶椿聯合世界書院和香港兆基創意書院亦涉「報細數」,落差金額由 150萬至 1,980萬不等;培僑書院、大埔三育中學及港大同學會書院,同樣預測營運將錄得赤字而申請加費,實際非但沒有虧蝕,甚至錄得 80萬至 400萬盈餘。其餘五所學校提出加學費申請時,沒有按規定向家長提供學校財務資料,其中聖保羅男女中學附屬小學希望於 09/10學年加學費四分之一,向家長表示該學年出現赤字,卻隱瞞擁有 1,500萬元儲備,足夠支付該學年 27%營運開支。其餘未有提交財務文件的學校包括香港管理專業協會李國寶中學、福建中學及嶺南大學香港同學會直資小學。

男拔中學及小學今次齊齊出事,書院少報了近 2,720萬儲備以爭取加學費,小學預測 08/09學年只得 2,000萬營運儲備,實際上卻有 8,100萬。各直資學校為加學費及省錢不遺餘力,左派直資福建中學,預測儲備為 690萬,但實際儲備卻達 2,670萬,部份學校如恒生商學書院、基督教崇真中學等,為省錢將獎學金金額減少 75至 100萬,不少學校於管理上同樣問題多多,如校董會行政混亂,人事管理混亂等。男拔校長張灼祥昨日未有回應本報查詢。兆基書院副校監馮美華回覆指,該校預算儲備由 200多萬暴增一倍至 400多萬,乃因計算錯了政府的資助金額,並非刻意篤數,「因為我哋學生人數有變化,教育局撥多咗 200萬資助左右畀我哋,個數字先會有咁大落差」。聖保羅男女中學發言人則表示,除非聆訊公開學校名字,否則現階段不會回應事件。

差額千萬計 
會計師驚訝審計署又指部份直資遲交賬目,包括名校拔萃女書院,該校校長劉靳麗娟表示,校方數年前起為重建成立教育基金,當時的核數師認為,不宜同時為校方及該基金核數,但校方不想分開由兩名核數師處理,決定更換核數師公司,致有數年延遲交賬目,她強調現時已交齊 09/10學年賬目。國際會計師公會香港分會前會長何沐霖認為,直資學校與一般學校一樣,開支及儲備評估不會太複雜,對百多萬至千多萬差額感到驚訝,「因為你教師人工、學生人數呢啲變化冇理由咁大,所以預測唔可能有咁大落差,當然家好難評估佢係計錯定篤數造假」。立法會議員張文光斥預算差額不能接受,他說:「既然你係計錯,點解第二年你唔減番學費畀家長?好多清貧學生入唔到名校,因為間間變晒直資,家你冇退番差額畀家長,同呃學費冇乜分別。」

預測儲備與實際儲備落差超出 100%(括號內為落差比率)•拔萃男書院( 604%)•地利亞(閩僑)英文小學( 500%)•福建中學( 287%)•李寶椿聯合世界書院( 161%)•九龍三育中學( 140%)•蘇浙公學( 137%)•香港兆基創意書院( 135%)•保良局陸慶濤小學( 111%)未有向家長透露持有 1,500萬元儲備•聖保羅男女中學附屬小學資料來源:教育局及消息人士

男爵府

好媽媽勳章

好...全部公報, 增加透明度~

伯爵府

成件事我唔係太了解, 但係我覺得, 最大的苦主係交稅的人, 唔係班學生.

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

萬惡為首

名校

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

原來人人有份, 永不落空...

珍珠宮

我覺得名校係專登咁做,因想收d有錢人做學生,就算唔有錢都要係有家底比得起錢既

男爵府

Actually all famous schools have lots of money, they receive a lot of donations from parents and alumni. So they should change into private schools rather than being DSS, so that they don't need to report to the public or the govt.

男爵府

好媽媽勳章

回復 5# sezsuet 的帖子

有2間學校冇啵...只有基督教香港信義會宏信書院及保良局香港道教聯合會圓玄小學榜上無名,前者更是今年才正式創校,其餘七十一所均榜上有名無一幸免

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

其實直資呢樣野根本係怪物. 有私校同官津都好夠啦.

珍珠宮

畀面勳章

今日星島日報有個表詳列各“罪狀”,我已經scan左入電腦,衰在係pdf file,放吾到上黎!

伯爵府

讚成, 係私校的話, 就無人會理, 但係又用政府錢, 盤數又搞成咁就唔係啦

原帖由 WYmom 於 10-11-25 09:12 發表
Actually all famous schools have lots of money, they receive a lot of donations from parents and alumni. So they should change into private schools rather than being DSS, so that they don't need to r ...

公爵府

唉我搵到個表太細, 放左上來都睇唔到.

大宅

學校已經唔係用黎作育英才, 係要黎搵錢

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

原帖由 janisting 於 10-11-25 09:25 發表

其實都預左,不過無想過咁誇
以心開揚待人真  晴朗笑容樂在心

公爵府

作為一間負責任的學校, 係應該要確保財政健全, 唔會執笠令學生徬徨. 但係咁CAP 水就真係..... 我而家聽緊商台, 講緊呢個話題.
原帖由 janisting 於 10-11-25 09:25 發表

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

信義會宏信,力保清白
以心開揚待人真  晴朗笑容樂在心

公爵府

宏信咁新.........希望將來唔好行差踏錯.

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

FROM APPLEDAILY
註:基督教香港信義會宏信書院今年 9月開學,未有接受審計

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 Teresa 於 10-11-25 09:16 發表
今日星島日報有個表詳列各“罪狀”,我已經scan左入電腦,衰在係pdf file,放吾到上黎!

請E-mail 比我睇下呀

[email protected]

有 mama 講得好啱架,今年錯左,出年更正番羅,點解更正後無學費減呀,咁即係"握"我地d家長 J

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我小朋友果間.....
"同樣預測營運將錄得赤字而申請加費,實際非但沒有虧蝕,甚至錄得 80萬至 400萬盈餘"
實際差幾多呢? 個diff點得出黎? 我都好想知, 我地加左$300學費
我自己都係做finance, 其實做數除左已有既實際數字, 其他一切forecast, budget, 都係轉黎轉去, 而且一個正常budget係會預大D, 無可能岩岩好, 唔係預唔夠錢, 遲D唔夠錢點攪(最多慳左撥落下年reserve, 最緊要唔係洗怨枉錢, 或者唔知去左邊)
如果係咁, 我覺得可以理解既.....當然我都希望學校有個交代啦
(預左實俾人插)
原帖由 215702 於 10-11-25 08:35 AM 發表
好...全部公報, 增加透明度~

首頁
12345...8

尾頁

跳至