樓市動向

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

樓市終於慢返D

想買樓收租. 準備打算下退休

是時候嗎?

加上 target 200萬下洋樓仔
最理想當然 港島区. 但好似有D mission impossible

又見大西北 .. 元朗有D around 140萬, 3xx 呎.
我估單棟. 唔知投資價值如何?? 我不太熟果頭

大家討論下!!
or 有乜可以介紹

no 唐樓. no 村屋

tks tks

珍珠宮

係亞, 我都要為退休作出準備, 我都好有興趣知, 大家討論吓!

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

呢條thread "點解要賣自住樓" 就係講買長沙灣百幾萬單幢樓仔收租.
http://forum.baby-kingdom.com/vi ... &extra=page%3D1

珍珠宮

原帖由 tantanmama 於 10-11-30 17:27 發表
呢條thread "點解要賣自住樓" 就係講買長沙灣百幾萬單幢樓仔收租.
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=3217993&extra=page%3D1

我都有睇過這 thread
但除長沙灣. 還有其他??
我絕對對長沙灣 冇認識

珍珠宮

我有諗過九龍東 or 東区.
但e十筲基灣都冇乜貨羅!!

九龍東又唔太熟. 但覚得佢長遠值
有冇2M 下呢?

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

200萬樓下嘅港島單幢樓都有嘅, 但真係好細, 2xx-3xx呎, 睇你接唔接受到.

北角:
http://www.28hse.com/utf8/property26737.html
http://www.28hse.com/utf8/property26971.html

大宅

個區已經俾佢地搶貴晒啦
原帖由 tantanmama 於 10-11-30 17:27 發表
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=3217993&extra=page%3D1

公爵府

原帖由 clsee 於 10-11-30 18:26 發表
個區已經俾佢地搶貴晒啦

係呀, 長沙灣真係已經貴咗好多. 但巿區百五萬樓下, 2x年樓, 3xx呎, 回報又有接近5厘, 都算係咁啦.

男爵府

有無唸過買工廠大廈d車位?不過果d成交較少,好少盤,問多幾間地產,留低電話號碼,有就叫佢地call你。

工廈車位都幾好租(我租開果幾間),租客走左貼張招租紙係管理處,一日收倒幾個電話打來話租。

大宅

是時候嗎? << 自己覺得最佳ge時候已經過左, 除左樓價係11月20日後冇嘜平過之外, 最重要係個槓桿細左. e.g. 之前1.5m 樓, 收 7000租, 成本唔計agent佣金,律師,裝修:
3成首期=450k,
4成首期=600k,
e+ 要5成首期=750k

即係e+要比之前多付2成首期, 但收同樣ge租金(假設SSD不影響租金+-), 但錢(成本)就要俾多左.

我唔知e+仲有冇銀行< 1m 都做到h plan, 否則我再入都會揀岩岩過2m的樓, 做h plan, 起碼利息小於1%, 盡量減小利息支出, 拉番高個回報 dd 都好過冇.

原帖由 hiragana 於 10-11-30 16:50 發表
樓市終於慢返D

想買樓收租. 準備打算下退休

是時候嗎?

加上 target 200萬下洋樓仔
最理想當然 港島区. 但好似有D mission impossible

又見大西北 .. 元朗有D around 140萬, 3xx 呎.
我估單棟. 唔知投資價值如何 ...

大宅

暫時避開人多GE地方好D . . .

原帖由 tantanmama 於 10-11-30 18:30 發表

係呀, 長沙灣真係已經貴咗好多. 但巿區百五萬樓下, 2x年樓, 3xx呎, 回報又有接近5厘, 都算係咁啦.

公爵府

原帖由 clsee 於 10-11-30 18:42 發表
是時候嗎?

Citi bank一百萬樓下都仲可以做 H+0.8%, 估價亦估得好足.

大宅

E~~咁又幾好喎~~

原帖由 tantanmama 於 10-11-30 18:47 發表

Citi bank一百萬樓下都仲可以做 H+0.8%, 估價亦估得好足.

公爵府

原帖由 clsee 於 10-11-30 18:45 發表
暫時避開人多GE地方好D . . .

嗯, 都啱嘅. 你有冇心水邊區d細價樓ok呢? 純粹收租, 10年8年都唔打算賣的.

大宅

唐樓我未投資過, 俾唔到意見你.

但村屋其實回報好好, 只要小心D 揀, 一樣買到好野. 我同C6共有4個出租單位, 其中一間村屋, 而收租回報係最高ge. 我地揀村屋會要求(1)一定要火車沿線 (2) 要屋苑式但唔需要管理 (3) 樓齡不要太OLD (4) 屋苑要有出租車位 (5) 開揚

因 (2) &(3) 新村屋屋苑通常會齊契, 同埋會自成一國, 治安會好一點; 唔需要管理可慳成本.

其實村屋有班捧場客, 只要係優質, 唔難賣/租出. 不過我唔會賣, 因附近有個大型樓盤在興建中 . 同埋每個月的net cash inflow 好正.

原帖由 hiragana 於 10-11-30 16:50 發表
no 唐樓. no 村屋

大宅

上WEEK 同朋友去睇過SSP, CSW. . 樓市本身都貴左好多啦, 仲要個則差到呀! 又多BK 朋友仔落左呢區搶!! mouth:

試下去睇SKM, SKW, 起碼有mtr, 但又未係bk 最hot ge 區域

原帖由 tantanmama 於 10-11-30 18:49 發表

嗯, 都啱嘅. 你有冇心水邊區d細價樓ok呢? 純粹收租, 10年8年都唔打算賣的.

大宅

hki 唔洗交地租喎!

原帖由 tantanmama 於 10-11-30 18:30 發表

大宅

原帖由 tantanmama 於 10-11-30 18:49 發表

唔怕舊可以諗下鴨利洲,仲有O的3-400尺既單位200萬以下,唔駛比地租,有O的仲有機會望到小小海景,&南港島線又剛剛拍版2015年通車,租金應該有得上升

珍珠宮

原帖由 MRNT 於 10-11-30 18:42 發表
有無唸過買工廠大廈d車位?不過果d成交較少,好少盤,問多幾間地產,留低電話號碼,有就叫佢地call你。

工廈車位都幾好租(我租開果幾間),租客走左貼張招租紙係管理處,一日收倒幾個電話打來話租。 ...

屋可否講多少少?

邊区? 幾$$? mortage 方面同回報點??

tks

珍珠宮

原帖由 clsee 於 10-11-30 19:24 發表
上WEEK 同朋友去睇過SSP, CSW. . 樓市本身都貴左好多啦, 仲要個則差到呀! 又多BK 朋友仔落左呢區搶!! mouth:

試下去睇SKM, SKW, 起碼有mtr, 但又未係bk 最hot ge 區域

...

即係邊

首頁

尾頁

跳至