懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我覺得好矛盾呀....我無諗過咁快又會再有左
我個女而家先7個月大, 生仔的痛我都仲歷歷在目, 一諗起就覺得好驚
講比我老公知佢又唔明.....
一諗起有左我就好想喊 , 雖然知道要book醫生睇, 但係我唔想去呀.....

有無mami可以教下我點呀.....

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

面對現實吧. 你都係人地媽媽, 唔通你想落左個bb 咩?

生第二胎好快好多, 唔會痛咁耐, 同埋未必次次都會好痛, 唔好擔心啦. 兩個bb 既年齡相差唔遠, 初初係辛苦d, 但之後會好快甩身架啦.

既來之則安之, 樂觀d 啦!

禁止訪問

畀面勳章 陪月勳章 貢獻勳章 BK Milk勳章

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

之前同你情況差唔多,我大女7、8個月時我發現有左第二胎,我開頭都好似你咁想咁快,後來真決定生,而家一個6歲幾,一個5歲, 兩個好frined,可能2個都係女女,好玩,又有人陪,好好呀。而家我都陀第三胎喇, 雖然同大女差成7年,但唔緊要,如果你係想生多個,而家又有左,就生晒佢喇,大大下你發現你個決定係無錯架! 老實講,頭頭係好辛苦,但一過左,你就會對住2個寶貝帶給你無限歡樂架喇!

係人都驚生仔個種痛,老實講我而家想起都好驚,但無辦法。

大宅

樓主,
如果無諗過咁快又會再有左,點解唔做安全措施

珍珠宮

好媽媽勳章

我都超級怕痛啦 !
仲講過打死都唔生第2個 ,
而家咪又係陀緊第2個 ~~~

痛既過程好快過既姐 ~~
到你見到bb出世咩痛都唔記得啦 !
我有兩隻大小魔怪""

男爵府

其實唔有都有咗,咪生埋呢個囉,之後就要好好避孕或做結紮手術囉,其實呢到好多媽咪想要都冇得要,或者有咗BB未耐就因為某些原因小產,但係唔知點解耐唔耐就聽到啲媽咪話唔想要,唔想要點解又唔做足安全呢。

複式洋房

我都明白得來不易呀.....我上一胎都試左好多次先有

我有用紅D計安全期架, 但係唔知點解, 真係意外呀

要讀書又要做野仲有多個, 我而家都努力接受緊....

公爵府

畀面勳章

原帖由 沙爹牛麵 於 10-12-7 19:45 發表

要讀書又要做野仲有多個, 我而家都努力接受緊.... ...
生仔係痛,但我寧願忍受生仔痛,都唔寧願忍受落仔痛..聽講落仔仲痛

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 小露比* 於 10-12-7 10:59 發表
我都超級怕痛啦 !

呀比,你有咗呀,恭喜晒呀!!!!

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 小露比* 於 10-12-7 10:59 發表
我都超級怕痛啦 !

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 shrekbb 於 10-12-8 12:19 發表

係呀~~多謝
好耐無見你wo~~
我有兩隻大小魔怪""

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 沙爹牛麵 於 10-12-7 19:45 發表

要讀書又要做野仲有多個, 我而家都努力接受緊.... ...

你地無用dom dom咩 ?

雖然d 仔話可以用黎避孕 同埋計咩安全期, 但真係唔鼓勵人咁用囉, 用黎生bb 就話者

大宅

我大仔2歲幾,細仔都未夠5個月,而家都有左11W勒。生仔係好痛,不過生第2個時痛少好多,同埋一生完就唔痛啦,唔駛擔心喎。BB係個天比你既禮物,既然有左就努力養好個胎生個健康既BB出黎勒!

我都同意小朋友年紀差唔多係最初果段時間最辛苦,不過之後大左佢地有個伴,你又舒服D,小朋友又開心D,你話幾好!

男爵府

DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

冇理由因為痛而唔想要GE...............

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

唔想要做咩唔安全D呢?!
其實快D生第2個都幾好丫..
好似我咁..大女3個妐月我就CHECK到BINGO
宜家大女10個月大..
我都就快又生na..
不過我唔同你..我呢個係計劃要ge..
既然已經有左..
就開心咁接受na..唔通你真係唔要佢咩..好唔公平ga!!

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我同老公計劃要1個小朋友, 後來意外有左第2個, 第2個都生埋LU....意外有左第2個時, 老公都好擔心經濟, 而家我老公同我都唔知幾鍾意細B (大B都鍾意), 我生完第2個B, 連份工都無埋, 而家疊埋心水湊2個, 係擔心經濟, 但船到橋頭自然直, 諗住唔惦先再出返黎做野, 不過見到2個小朋友, 真係會好開心.. 生BB係會好痛, 我兩個都係順產, 第2個痛過第1個, 但好快會忘記左痛的過程... 如果經濟許可, 我一定生第3個, 哈哈....

複式洋房

原帖由 blueski 於 10-12-9 00:00 發表
我同老公計劃要1個小朋友, 後來意外有左第2個, 第2個都生埋LU....意外有左第2個時, 老公都好擔心經濟, 而家我老公同我都唔知幾鍾意細B (大B都鍾意), 我生完第2個B, 連份工都無埋, 而家疊埋心水湊2個, 係擔心經濟, ...

哈哈, 好想比個LIKE你呀
我係生完第1個之後返工第1 日就比人炒左, 岩岩諗住想搵工, 又有第2個, 真係擔心經濟呀....

不過好鍾意你個句船到橋頭自然直

子爵府

原帖由 沙爹牛麵 於 10-12-9 12:02 發表

哈哈, 好想比個LIKE你呀
我係生完第1個之後返工第1 日就比人炒左, 岩岩諗住想搵工, 又有第2個, 真係擔心經濟呀....

不過好鍾意你個句船到橋頭自然直 ...

照計你生完第一個番工第一日你boss冇可能炒你嫁喎,之前聽講過放完產假唔知某一段時間之內係唔炒得ga~

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至