自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

如題.

大宅

係咪一定要帶手機返學?

禁止訪問

侯爵府

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 親子達人勳章 畀面勳章

出0的電話咭, 無得send sms~

男爵府

比儲值卡佢用..睇下佢send得幾多個

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 aprilli 於 10-12-14 09:22 發表
初中女生,成日上堂send sms,應點對付佢好呢? 如題.

你係 MISS 定係家長 ?

MISS 既話, 就上堂收佢機, 落堂先俾返佢

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

係miss既話,玩下野
玩突擊查書包....我以前老師咁講我即諗...死,又call機又電話,放係邊好呢

男爵府

我以前讀書..miss 會幫我收起曬電話果d..
放學去miss到拎返..

miss 幫我地keep 電話架~!

子爵府

朋友個仔讀F.2,每個月有3-4仟個SMS

珊瑚宮

環保接龍勳章

有無搞錯...3-4k??

原帖由 sbaonbdoy 於 10-12-14 12:52 發表

男爵府

原帖由 sbaonbdoy 於 10-12-14 12:52 發表

佢父母縱容啫,我個仔讀高中都無需要帶電話返學啦

大宅

原帖由 miffymiffy 於 10-12-14 10:21 發表

你係 MISS 定係家長 ?
我係家長,我己經警告過佢,再比我發現佢上堂玩電話,我就CUT佢個短訊服務,佢都仲係咁,激死.

MISS 既話, 就上堂收佢機, 落堂先俾返佢

男爵府

原帖由 aprilli 於 10-12-14 13:44 發表
我係家長,我己經警告過佢,再比我發現佢上堂玩電話,我就CUT佢個短訊服務,佢都仲係咁,激死.

既然已經警告過佢,佢再犯,應該即CUT佢個短訊服務啦.. 否則佢以後都會忽視你的說話啦!!!!!!!

大宅

我原本一早想CUT咗佢個SMS服務,但老公話而D年青人係靠呢D來溝通,如果人哋有佢冇,可能會令到佢有孤立的感覺,但上堂都SEND,我真係容忍唔到.

大宅

我個女就冇咁多,但每月都一定有SEND幾百個,我話咗唔會幫佢交$,佢自己用零用錢交,但我都覺得好浪費金錢,唔明佢哋點解唔好好哋直接對話,SEND來SEND去 做咩?

子爵府

好媽媽勳章

其實小學五年班至初中生可唔可以唔出電話比佢地?得唔得?我地以前無手提都會自動自覺問舖頭借/電話亭打電話返屋企!就算佢無,佢都可以問同學借來打!
原帖由 aprilli 於 10-12-14 13:54 發表
我原本一早想CUT咗佢個SMS服務,但老公話而D年青人係靠呢D來溝通,如果人哋有佢冇,可能會令到佢有孤立的感覺,但上堂都SEND,我真係容忍唔到.

男爵府

原帖由 aprilli 於 10-12-14 13:54 發表

既然已經警告過佢唔可以上堂SEND,佢再犯,應該即CUT...如果乖/成績進步至開番....
我個仔讀高中,佢都話無需要帶電話返學,只會在星期六有課外活動至帶/

大宅

回覆 13# 藍鳳凰 的文章

唔知真係CUT 咗,佢會唔會嬲死我.

男爵府

原帖由 aprilli 於 10-12-14 14:01 發表
唔知真係CUT 咗,佢會唔會嬲死我.

可能會嬲..但係錯的是她,並不是沒有警告呀!
她應該學習承擔後果,否則將來吃虧的是她,吃苦的是她父母/
(可以向她說如果乖/成績進步,考試後開番)

水晶宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

學校唔係唔比帶電話番學咩?

首頁

尾頁

跳至