0-6個月

跳至

首頁

尾頁

子爵府

魅力公主 精緻種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

呢隻奶粉好似同其他牌子唔同......
開奶方法同成份都唔同......
有冇bb飲緊或飲過?
身體和便便ok嗎?
家長會推廌嗎?

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

我將會去生個間醫院係飲佢.....咁點算呢?

男爵府

好媽媽勳章

個個bb都唔同架,我個bb出生到現在5個幾月都係食能恩,每天都有1次便便,仲唔硬tim,食得幾好,不過能恩有一樣唔好,就係無優惠,所以BB-6個月我都會轉IQ,

PS:個個都話A+好,但係我個BB試食左之後啊水呀!所以醫院食邊隻唔係問題,BB食得好便OK LAW

男爵府

好媽媽勳章

個個bb都唔同架,我個bb出生到現在5個幾月都係食能恩,每天都有1次便便,仲唔硬tim,食得幾好,不過能恩有一樣唔好,就係無優惠,所以BB-6個月我都會轉IQ,

PS:個個都話A+好,但係我個BB試食左之後啊水呀!所以醫院食邊隻唔係問題,BB食得好便OK LAW

大宅

我BB 都係食能恩1號,佢啲便便好靚喎,唯獨係佢唔係咁好味,如果唔係一開始食,之後先轉,有啲BB 會唔肯飲,因為幾腥囉。

大宅

我個b飲能恩so far 都ok~~

禁止訪問

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我bb都食緊能恩1號, 食得都好好, 佢好在唔會太甜。

禁止訪問

大宅

好媽媽勳章

原帖由 gracelam123 於 11-1-11 00:49 發表
想問問, 有媽咪提過食能恩吾可以食得太長時間, 因以隻奶粉做左 個特別技術, 打細曬d蛋白質,想問大家知吾知點解 呢?
謝謝!

去search "水解奶粉"! 就明白more! 食水解奶粉某程度來說,是有需要... 我就因為bb有濕疹, 所以由friso 轉能恩! 只聽過 "全水解奶粉"不是長時間食, 能恩唔係"全水解奶奶"!

禁止訪問

男爵府

醒目開學勳章 2011精緻種植勳章

阿7 :

我幾個小朋友都係飲能恩大既,包括我自己都係~我覺得都不錯架!其實真係好睇bb本身接受邊種奶粉多d~細佬我就轉過幾種,不過都係6個月後既事,便便既問題就要睇埋bb本身個底子,有bb食左A+會便便好硬,因為蛋白質多同話燥熱,有bb食左惠氐又ok,不過又講甜喎~~我個人就覺得食咩奶粉都冇所謂,最重要係睇返bb本身接受既程度!!能恩呢個牌子都算耐日子既,相信都冇咩問題,我自覺就價錢貴左d~~而且真係唔會成日有優惠!!之後,我幫細佬係6個月後轉左雪印!可以算係溫和d...我有幾個朋友既小朋友都係食佢...細佬食左又接受,而且我試過又唔甜既!

大宅

好媽媽勳章

原帖由 gracelam123 於 11-1-11 23:54 發表
吾係好明點叫做--全水解奶粉? 邊隻奶粉係http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=1807&cb=2134 全水解奶粉http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=1807&cb=2134
http:// ...

這條link 答得幾清楚!
我所知 (因我之前都consider BB食邊隻好)! 能恩和其他我提過的, 都係部份水解/半水解- 部份牛奶蛋白被break 細 (但找不到資料它們的水解程度有幾多, 奶粉罐無寫!)
physiolac 係全水解 (即將所以牛奶蛋白都break 成細份子, 無曬d 敏感份子, 所以都常都係有嚴重敏感問題就去食...)
http://tw.knowledge.yahoo.com/question/question?qid=1007110103783

水浴性纖維 不等如 水解奶粉....
我所知, 有 "HA" 字樣的 就是水解奶粉, 就一般我們買開的本港大brand, 除能恩, 和雅培、惠氏、美贊臣的低敏系列奶粉外, 都唔係水解奶粉來的!

林貝兒、森永和明治的低敏 是部份水解/半水解...

別墅

能恩ok

原帖由 cherrry 於 11-1-9 22:42 發表
我bb都食緊能恩1號, 食得都好好, 佢好在唔會太甜。

子爵府

你地點開"能恩"嫁?
用水開完再加水?

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

用水開完再開水???能恩沖調方法無乜特別喎!不過都算幾難開溶啲粉,就咁用暖水開,點解要用水開完再加水?
原帖由 seven_cola 於 11-1-13 09:30 發表
你地點開"能恩"嫁?
用水開完再加水?

子爵府

原帖由 cotychan 於 11-1-13 09:42 AM 發表
用水開完再開水???能恩沖調方法無乜特別喎!不過都算幾難開溶啲粉,就咁用暖水開,點解要用水開完再加水?

我見佢個罐教既開奶方法係唔同其他牌子

珍珠宮

畀面勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章

阿仔由出世到依家11個月大都係飲能恩ga.... 佢飲得好好呀, 飲到肥肥白白,d 便便又好好,日日都有ga!
不過d 奶真係幾難飲呀, 苦苦地ga,唔同其他既奶甜, 不過阿仔又好鐘意飲奶wor!

首頁

尾頁

跳至