1-3歲

跳至

首頁

尾頁

管理員

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 +4熱血勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 畀面勳章 7周年華麗國民 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 2016畫展勳章

應點轉?有咩步驟?有咩要注意?你哋轉果時BB會唔會唔肯用奶樽?

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

轉唔到
死都唔肯食

男爵府

我BB21個月, 早一個月前開始慢慢同佢轉奶粉, 真係要慢慢嚟, 佢不嬲唔鐘意奶樽更加唔食奶粉, 而家通常臨訓9點開奶入房暗燈光, 一開始90ML咋, 其實我奶量極小, 不過佢都係要啜我先, 啜啜下我攞住支奶叫佢摩下個奶嘴同佢講呢度都有奶奶架, 佢摩摩下就會攞住食, 如果佢一次過食哂, 我會等佢落咗格約半小時再開多90ML又係咁引佢食, 通常佢都食哂, 我仔唔習慣奶樽不能一次食咁大支奶, 佢試過好多次飲到120ML時嘔奶, 我試過用杯比佢一飲係奶粉吐出嚟唔肯, 要營造返個氣氛入房要食媽媽奶佢先肯架

禁止訪問

大宅

而家我奶量已經極少....日頭果餐已經轉咗奶粉, 夜晚就算飲完奶粉, 佢死都要啜吓人奶先肯瞓~

男爵府

好媽媽勳章

我都係好少奶,早上已經冇埋身,本想囝囝肚餓D,早上9點幾餐奶會飲多D,但點知都係飲多20ML咁大把!

禁止訪問

男爵府

原帖由 油占多 於 11-1-6 00:42 發表
如果唔肯飲奶粉果d 有無試過飲膳兒加 ???

我真係聽過有d 小朋友一試過之後就自己話唔飲其他, 因為鐘意陣味

我仔之前買過好多隻都唔飲, 有日老公話阿仔好鐘意聽呢首歌所以忽然買咗罐返嚟又真係飲喎, 我試飲過真係幾香幾好味, 但尋晚飲得90ml, 死都要啜我, 有時都幾難介人奶

大宅

我已經成功戒人奶一個星期,開始戒嘅時候就一次都唔可以俾佢啜,如果俾佢啜係冇可能戒到架,第一、二曰阿囡一啖奶粉都唔飲,我照沖好少俾佢試,慢慢誠下試下到今日第七日,佢早上180ml,晚上140ml。由戒奶第一曰我就收起學習杯,飲水都用奶樽,佢抗拒奶樽都冇用,解喝就要飲水,飲水就一定要用奶樽,其實只要態度堅決,過程只係辛苦兩曰,第三日佢已經唔記得人肉奶咀呢樣嘢喇

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

回覆 11# 高清寶寶 的文章

大宅

回覆 4# niya 的文章

我阿囡食A+,前日開始已經可以一餐飲到200ml,而且會自己指住奶樽叫奶奶,去萬寧佢見到奶粉就要伸手去拿,我諗其實都係習慣問題,只要堅持,就好易搞定^^

大宅

請問1歲半B,應該比幾多號奶粉佢試?

男爵府

原帖由 fian0320 於 11-1-11 09:50 發表
請問1歲半B,應該比幾多號奶粉佢試?

3號奶粉FOR1-3歲

男爵府

而家轉緊奶粉既媽咪, 有冇發覺飲奶粉真係會肥d, 我仔不嬲瘦B, 只係飲咗第三罐, 每日一餐, 塊面仔脹咗, 個身多肉咗, 有時同自己朋友既BB比較個個都肥嘟嘟, 自己嗰個飲人奶特別瘦, 唔怪得好多媽咪都鐘意比BB飲奶粉

禁止訪問

大宅

好媽媽勳章

原帖由 sickbanana 於 11-1-12 10:37 發表
而家轉緊奶粉既媽咪, 有冇發覺飲奶粉真係會肥d, 我仔不嬲瘦B, 只係飲咗第三罐, 每日一餐, 塊面仔脹咗, 個身多肉咗, 有時同自己朋友既BB比較個個都肥嘟嘟, 自己嗰個飲人奶特別瘦, 唔怪得好多媽咪都鐘意比BB飲奶粉 ...

我阿囡飲開人奶,都係肥嘟嘟喎... 如果轉飲奶粉, 會唔會過重架?!

大宅

好媽媽勳章

原帖由 yinlun11 於 11-1-10 15:51 發表
我阿囡食A+,前日開始已經可以一餐飲到200ml,而且會自己指住奶樽叫奶奶,去萬寧佢見到奶粉就要伸手去拿,我諗其實都係習慣問題,只要堅持,就好易搞定^^ ...

咁咪好囉~肯飲番奶~

首頁

尾頁

跳至