自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

明天我仔仔要跟學校去廣州了...星期6回家.呢兩日天氣凍,老豆同我都幾擔心.............因為我仲未試過唔係佢身邊呀.佢9歲半.媽媽嘛~~~話我港媽都好啦~~
我有想過同佢帶住電話,上漫遊.
如果凍,就唔好沖涼了.
禽晚買咗頸套俾佢.大人身體狀況幾好.唔中意戴帽.中意0固頸套喎.
夜晚瞓覺,除面頭衫就得啦.
留意同房0既同學仔有冇用火柴同打火機,如果有,就揾老師
千奇唔好俾對方睇自己身體,如果對方俾佢睇先,就揾老師
仲有啲咩呢???????????

我媽媽聽到我咁講,就講咗個笑話.話有個媽咪出遠門,做咗個大面餅套係仔頸度,結果媽媽兩日返黎,仔餓仔.媽媽見到0固仔凈係食咗自己嘴前面的餅,冇將大餅轉彎.

不管怎樣,還是擔心呀~~
快樂的甜芋快樂的甜芋

瑪瑙宮

大廚勳章

做咩會想到.... 有人想睇你個仔個 body =.= .... 其他野我覺得都合理關心....

但怕有人睇佢 body 就奇怪d?
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

唔使咁擔心,我個女(13歲)上次5.8度個日跟學校上大陸睇橋,要戶外,佢話唔係好凍.有老師睇住,我開左一卡兩號俾佢,方便我搵佢,佢着羽絨,第一日着兩條褲,第二日話好熱.
酒店有暖氣,唔會凍.

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 seaheart88 於 11-1-13 12:28 發表
做咩會想到.... 有人想睇你個仔個 body =.= .... 其他野我覺得都合理關心....

都唔係唔合理吖! 義工都可以有"戀童x", 咩都有可能發生. 呢樣一定平時都教添呀.

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我以為 ... 小明上廣州
咩叫"牽腸掛肚", 樓主而家明啦, 想仔仔學識獨立, 做阿媽係要識得放手

原帖由 甜芋 於 11-1-13 12:26 發表
明天我仔仔要跟學校去廣州了...星期6回家.呢兩日天氣凍,老豆同我都幾擔心.............因為我仲未試過唔係佢身邊呀.佢9歲半.媽媽嘛~~~話我港媽都好啦~~
如果凍,就唔好沖涼了.
禽晚買咗 ...

禁止訪問

男爵府

BK Milk勳章

媽媽,你諗多咗啦,學校安排的活動,又有老師一齊去,佢地仲驚過你啦,仲有佢地住賓館,有熱水沖涼,沖個熱水涼訓唔係好訓D咩,點解咁特別要吩咐"唔好俾對方睇自己身體",大家一間房一齊換衫褲,睇到對方身體都唔出奇,當然一般保護自己和安全的知識都要有.....做媽媽擔心一定有,但你都要比D信心亞仔,咁佢先會長大架,媽媽,你都要加油呀。

水晶宮

千祀唔好著到光鮮
隨身帶嘅野唔好太名貴
財不可露眼
不過甘細個老師應該都好緊張佢地
少奶奶的身份,丫頭的命...

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 甜芋 於 11-1-13 12:26 發表
如果凍,就唔好沖涼了.
禽晚買咗 ...

我仔都係9歲,就嚟10歲,佢下星期都會跟學校去梅洲, 上次返學校聽講座, 老師話會收起晒酒店入面的所有消費品同危險品, 包括火柴,果刀, 煙灰盅, 熱水煲.........

仲有老師最好唔好比電話佢,一來驚佢跌咗唔見, 二來費事有同學會問佢借, 容易會有糾紛, 第三佢掛住講電話, 會無咁留心跟到實, 仲容易走失

男爵府

原帖由 seaheart88 於 11-1-13 12:28 發表

唉!點同佢講好呢?去公廁尿尿時要注意的事已經教咗好耐啦.始終住酒店嘛~~
快樂的甜芋快樂的甜芋

男爵府

原帖由 sukkiu 於 11-1-13 12:36 發表
唔使咁擔心,我個女(13歲)上次5.8度個日跟學校上大陸睇橋,要戶外,佢話唔係好凍.有老師睇住,我開左一卡兩號俾佢,方便我搵佢,佢着羽絨,第一日着兩條褲,第二日話好熱.
酒店有暖氣,唔會凍. ...

開啦
快樂的甜芋快樂的甜芋

男爵府

原帖由 kc_01k 於 11-1-13 12:39 發表

都唔係唔合理吖! 義工都可以有"戀童x", 咩都有可能發生. 呢樣一定平時都教添呀.

呢樣我冇特別強調咁講.佢有問過,我地有討論過.有教佢保護自己
快樂的甜芋快樂的甜芋

男爵府

原帖由 54heima 於 11-1-13 12:58 發表
千祀唔好著到光鮮
隨身帶嘅野唔好太名貴
財不可露眼
不過甘細個老師應該都好緊張佢地

唔光鮮..唔光鮮....2 手普通電話..凈係限我地揾佢
快樂的甜芋快樂的甜芋

男爵府

原帖由 健朗媽咪 於 11-1-13 13:00 發表

我仔都係9歲,就嚟10歲,佢下星期都會跟學校去梅洲, 上次返學校聽講座, 老師話會收起晒酒店入面的所有消費品同危險品, 包括火柴,果刀, 煙灰盅, 熱水煲.........

仲有老師最好唔好比電話佢,一來驚佢跌咗唔見, 二來費事有 ...

係喎~~如果有同學問佢借電話,點算呢?
快樂的甜芋快樂的甜芋

珍珠宮

好明白你心情~~ 我大女四年級去開平, 五年級去連南, 我都好担心, 但我都信得過d老師, 亦相信我大女, 所以放手比佢出去~ 黎緊4月(六年級了), 會去西安~ 我都會繼續担心架~ 媽媽嘛~~

侯爵府

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 親子達人勳章 畀面勳章

嘩~~
咩小學要去咁多地方啦, 咁樣容咩易破產,
我記得小學時, 啊媽淨係俾過我去一次畢業旅行咋,
仲要係香港郊野公園咋~~
原帖由 Siuchoi 於 11-1-13 15:22 發表
好明白你心情~~ 我大女四年級去開平, 五年級去連南, 我都好担心, 但我都信得過d老師, 亦相信我大女, 所以放手比佢出去~ 黎緊4月(六年級了), 會去西安~ 我都會繼續担心架~ 媽媽嘛~~ ...

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 甜芋 於 11-1-13 15:07 發表

係喎~~如果有同學問佢借電話,點算呢?

好明白做媽咪...., 你仔仔話大唔大, even我阿仔係身邊, 佢有小小傷風, 咳,我返工都心掛掛, 何況佢去廣州, 你唔好太擔心幾日好快過.
明天會更好~~

男爵府

原帖由 Siuchoi 於 11-1-13 15:22 發表
好明白你心情~~ 我大女四年級去開平, 五年級去連南, 我都好担心, 但我都信得過d老師, 亦相信我大女, 所以放手比佢出去~ 黎緊4月(六年級了), 會去西安~ 我都會繼續担心架~ 媽媽嘛~~ ...

正是~~女孩子會細心好多.但男仔發育慢啲~~大細路~~
快樂的甜芋快樂的甜芋

子爵府

好媽媽勳章

我覺得電話要帶,至多教定亞仔同學想借就借,但係用黎報平安唔準煲電話粥
學校團學生多數跟大隊,坐旅遊巴點到點上車落車,做足功夫,其實會好安全,只係担心實會有

教定個仔萬一失散要點做:
1.SET定打俾老師號碼,即係861368XXXXX,果D,小朋友唔知大陸同香港打電話既分別
2.企番原位置唔好再周圍走,棧拖長時間歸隊,時間一長危險就越多.
3.要搵著制服既人幫忙,有舖頭的話,企近舖頭
4.遇到陌生人唔好搭咀.
5.用紙寫低老師電話號碼同姓名,以防講國語,小朋友心荒搞唔掂
6.寫埋內地緊急救援電話(香港999),內地好似11x.
7.放一百蚊(RMB)係身上最安全隱蔽地方,以防不時之需.(提亞仔唔好同學/老師講,一講又多事了)

上面果D係行走大陸必定防範準備.當然除左人民幣,仲有港幣又唔止一百咁少,放係鞋塾入面
春有百花秋有月 夏有涼風冬有雪 若無閒事掛心頭 便是人間好時節

男爵府

原帖由 ankle 於 11-1-13 15:30 發表
嘩~~
咩小學要去咁多地方啦, 咁樣容咩易破產,
我記得小學時, 啊媽淨係俾過我去一次畢業旅行咋,
仲要係香港郊野公園咋~~

唔使擔心破產問題.我囝囝學校係免費0架.我出人得啦
快樂的甜芋快樂的甜芋

首頁

尾頁

跳至