烹飪搵食

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

Dear All:

Wow~話咁快就嚟過年喇~大家會否諗住整番底蘿蔔糕呢? 舊年我K.O.咗廿幾斤蘿蔔,因為d親戚朋友食過我整嘅蘿蔔糕後,個個都讚好(可能佢哋個個都係掩住良心講
),咁我就變咗"笨人"喇~
~ 因為精人出口,"笨人"出手囉~
Wakakakaaaaaa
~

舊年製作蘿蔔糕時拍咗段短片,好似舊年我都有post過出嚟啊~ 哈哈哈~等我又喺籠底摷番佢出嚟先~
~ 睇過嘅朋友,就當佢係片段重溫啦~ Wakakakaaaaaa

食譜請點擊→這裡

超級版主

2024勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子王國15週年勳章

等左你好耐啦....何師奶

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

好想食丫

子爵府

蝦皮 <--- 請問係邊到買?
蠔油 <---- 片中講(係撈完啲粉之后要加蠔油, 請問係加邊隻蠔油, 會唔會整黑晒底榚??)

男爵府

yinmelody~

哈哈哈~long time no see^^ hee hee hee~ 因為我成日走咗去飛碌度打機,所以少咗上嚟呢~

laam0416:

哈哈哈~咁快d開工整番幾底啦~

heihei媽:

1.蝦皮我係喺上環賣海味嗰條街買嘅呢~
2.哈哈哈~落少少唔會黑曬呢~ 呢幾張係實物相片嚟啊~

子爵府

咁蝦皮需要咩特別處理呢?

另外我想問你個個刨絲功具係邊到可以買到, 是否要到陳枝記那些舖頭先有得賣?

原帖由 cherrylung 於 11-1-14 00:02 發表
yinmelody~

哈哈哈~long time no see^^ hee hee hee~ 因為我成日走咗去飛碌度打機,所以少咗上嚟呢~

laam0416:

heihei媽:

2.哈 ...

超級版主

2024勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 heihei媽 於 11-1-14 10:31 發表
咁蝦皮需要咩特別處理呢?

另外我想問你個個刨絲功具係邊到可以買到, 是否要到陳枝記那些舖頭先有得賣?
http://hk.myblog.yahoo.com/KellyandRuby-mami/article?mid=41341

不如你去呢度睇丫...係何師奶個BLOG...入面有教蝦皮點處理....(唔好意思...未得何師奶批准..就放出黎)

另我想問...何師奶...點解我睇你個blog...有一個topic有落澄粉..有一個又無落既???thx

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

好正呀.

禁止訪問

子爵府

唔該晒, 仲想問下個個刨絲既工具係邊到買.........

原帖由 yinmelody 於 11-1-14 11:33 發表
http://hk.myblog.yahoo.com/KellyandRuby-mami/article?mid=41341

不如你去呢度睇丫...係何師奶個BLOG...入面有教蝦皮點處理....(唔好意思...未得何稍奶批准..就放出黎)

另我想問...何師奶...點解我睇你個blog... ...

大宅

Thank you. 我add左你係facebook, 係你fans ar...^^

我下星期開始得閒研究下點整先,我已約左朋友黎我屋企一齊玩做蘿蔔糕呀!希望成功啦,更加希望可以送d比人

原帖由 cherrylung 於 11-1-14 00:02 發表
yinmelody~

laam0416:

heihei媽:

2.哈 ...

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

very useful and thanks alot ar!! Ho C9!!

大宅

原帖由 cherrylung 於 11-1-13 17:57 發表
Dear All:

Wow~話咁快就嚟過年喇~大家會否諗住整番底蘿蔔糕呢? 舊年我K.O.咗廿幾斤蘿蔔,因為d親戚朋友食過我整嘅蘿蔔糕後,個個都讚好(可能佢哋個個都係掩住良心講http://i206.photobucket.com/albums/bb40/ForYahooBlo ...
何師奶 ,我要一碟

子爵府

睇到都流口水, 請問做好放雪櫃可以放幾耐?

一底 6" 模買 7 斤蘿蔔,二底 14 斤? 一個人點拎呀??

侯爵府

畀面勳章

原帖由 heihei媽 於 11-1-14 17:31 發表
唔該晒, 仲想問下個個刨絲既工具係邊到買.........

花園街 $5 蚊一個

男爵府

heihei媽:

yinmelody~已經好有效率咁答咗蝦皮問題啊~

至於刨絲工具,其實一般家品店都有得賣刨絲工具呢~ 但未必好似呢套咁嘅款,應該係一塊嘅刨絲刨,一樣可以用到啊~

Thanks yinmelody~

哈哈哈~我冰會戒意啊~ 多謝您咁有效率幫我答問題呢~ 哈哈哈~我呢個蝸牛師奶真係"慢"世魔王嚟呢~ Hee hee hee~因為成日顧住玩Facebook games呢,攪到十世先番覆留言呢~

至於食譜,初時我用鷹粟粉,後尾用澄麵粉,因為想試吓佢哋有乜分別啊~ 最後覺得澄麵粉更正,所以推介澄麵嗰個食譜啊~

pigpigyy~ Thanks~

bbsafari~ You're welcome~

Candice1128~

祝成功~

Princesscat~ You're welcome~

kazuki1018~哈哈~多謝賞面

garon~

哈哈哈~ 七斤蘿蔔可以做到六底7"模啊~ 其實買蘿蔔時,真係拎到一隻屐咁呢~

因為我整嘅蘿蔔糕有加到冬菇,同埋無添加,所以唔可以存放得好耐呢~我記得每底我都係四至五日內就食清光呢~ 我仲要將佢每底用保鮮紙包好,跟住再用密實袋入好,所以保質期可以耐少少啊~

潘高壽~

咁正~! 我嗰個要卅十蚊呢~

伯爵府

好媽媽勳章

真係好正啊! 圖文並茂, 我咁白痴都想試吓整, 謝謝分享啊!

水晶宮

醒目開學勳章 大廚勳章

咁平??好抵ar,可唔可以話比我知大概係邊d檔口或者咩位置ar,我好少落花園街,我驚我落到去都搵唔到ar,thx~
原帖由 潘高壽 於 11-1-16 13:34 發表

花園街 $5 蚊一個

超級版主

原帖由 cherrylung 於 11-1-16 16:38 發表
heihei媽:

yinmelody~已經好有效率咁答咗蝦皮問題啊~

至於刨絲工具,其實一般家品店都有得賣刨絲工具呢~ 但未必好似呢套咁嘅款,應該係一塊嘅刨絲刨,一樣可以用到啊~

Thanks yinmelody~

哈哈哈~我冰會戒意啊~ 多 ...
好....就用你澄麵粉果個整先 .....我都想搵你個刨呀.......搵過附近D鋪都無

大宅

何師奶有冇芋頭糕食譜??

首頁
12345...7

尾頁

跳至