自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

巴士好似無學生優惠架(九巴)

大宅

原帖由 wcpcelia 於 11-1-16 17:39 發表
巴士好似無學生優惠架(九巴)

依家搞到我好亂呀,因我個仔今年升中一12歲,到依家同佢出街都係用緊粉紅色小童八達通,但最近聽人講話學生要用個人八達通。
咁乘巴士即係要比全費嗎?

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

巴士冇嫁...MTR先有...

大宅

九巴同新巴都冇

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

係所有巴士都冇...

大宅

原帖由 慧妮會員 於 11-1-16 17:51 發表
係所有巴士都冇...

咁照用學生個人八達通時係咪會扣除成人車資呢?

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

要俾全費!

子爵府

是扣全費的,只是乘地鉄才有學生價,(真慘,我們學生時代有半價,現在批了津貼後,給你千多元便算,搭地鉄才有)

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 ##21# 於 11-1-16 17:43 發表

依家搞到我好亂呀,因我個仔今年升中一12歲,到依家同佢出街都係用緊粉紅色小童八達通,但最近聽人講話學生要用個人八達通。
咁乘巴士即係要比全費嗎? ...

中一應該出晒學生八達通...你小朋友未出咩 ?!

係好衰架...巴士無半價...

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

有津貼架咩?點解我個仔無既?!

原帖由 瑪利2006 於 11-1-16 21:55 發表
是扣全費的,只是乘地鉄才有學生價,(真慘,我們學生時代有半價,現在批了津貼後,給你千多元便算,搭地鉄才有)

已刪除用户

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

男爵府

只有輕鐵、西鐵、港鐵,同埋接駁邨巴先有優惠。

子爵府

原帖由 麟媽媽 於 2011-1-16 23:20 發表
有津貼架咩?點解我個仔無既?!

我意思是車船津貼,是申請書簿津貼時一併申請的,不過是後幾個月才發給你的,是學校離你家要步行超過15分鐘,便可以申請.

珍珠宮

好媽媽勳章

回復 5# tabo0890 的帖子

我地唔撘地鉄...所以我女真係無申請.拎成人八達通架咋....

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 Sindy 於 11-1-16 23:53 發表
我地唔撘地鉄...所以我女真係無申請.拎成人八達通架咋....

ic~~ 如果無乜機會搭地鐵..真係唔需要申請...

所以我都叫個仔坐地鐵....多野拎時就坐巴士
因地鐵站遠

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原帖由 瑪利2006 於 11-1-16 13:55 發表

你邊個年代呀?我個年代搭巴士都無半價喎,係搭輕鐵唔記得係一定兩星期搭滿十程送一程,搭西鐵無半價。係地鐵先有。

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 小小兔仔 於 11-1-16 23:37 發表
只有輕鐵、西鐵、港鐵,同埋接駁邨巴先有優惠。

我成日見到d牛高馬大既人,
搭接駁巴士都會響3下聲(小童),
原來係用緊學生個人八達通~

不過有次有個印巴籍男仔(1X歲),
用小童八達通都比個司機叫佢下次唔好用,
所以樓主都要同仔仔換過張八達通了~

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

原帖由 瑪利2006 於 11-1-16 23:39 發表
我意思是車船津貼,是申請書簿津貼時一併申請的,不過是後幾個月才發給你的,是學校離你家要步行超過15分鐘,便可以申請.
齋申請車船津貼得唔得?洗唔洗又要入息審查?有冇話過幾多就唔批!幫補下亞仔返學車費少少都好丫,真係搭車好容
我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 tabo0890 於 11-1-17 00:37 發表

ic~~ 如果無乜機會搭地鐵..真係唔需要申請...

所以我都叫個仔坐地鐵....多野拎時就坐巴士
因地鐵站遠

好似申要手續費...唔見左又要手續費....佢地實會唔見啦...都費事比咁多手續費,唔申請算囉...

首頁

尾頁

跳至