自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我朋友剛結婚, 未有小朋友, 佢老公係澳洲大同會計師, 有三個物業, 屋企環境唔錯. 我朋友大學畢業, 月入萬五

咁佢地而家係香港落地生根, 佢老公就好堅持要求我朋友同佢自己把收入一半用作家庭開支, 我朋友本身係單親家庭獨女, 要比三千大元家用, 四千五根本唔夠佢用(佢有少少大洗) 我朋友好煩惱, 同埋佢覺得佢老公有d計較, 點解明明可以能力所及都唔比自己一個較好的生活.......................

你地點睇呢件事又或者講下你地屋企d錢點分配..........唔該!!!!

侯爵府

好媽媽勳章

佢老公就好堅持要求我朋友同佢自己把收入一半用作家庭開支=> I think it is fare.
Her husband may contribute 50k while she only contribute 7.5k monthly.

Tell the truth, the 7.5k is not so important. However, he may know that does his wife really love him and their family, or just want to find a 'water fish' and try her best to translate as much as she can from their family (him) to her parent's family.

I don't think 佢老公有d計較, he just don't want to be a 'water fish'.

原帖由 Begor 於 11-1-24 18:37 發表
我朋友剛結婚, 未有小朋友, 佢老公係澳洲大同會計師, 有三個物業, 屋企環境唔錯. 我朋友大學畢業, 月入萬五

咁佢地而家係香港落地生根, 佢老公就好堅持要求我朋友同佢自己把收入一半用作家庭開支, ...

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我同老公呢,佢負責晒屋企所有開支,
佢無要我夾錢,佢亦唔使另外比家用我,
我老公都係會計師,我無當佢係「水魚」架。

禁止訪問

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我有野做定好似而家冇野做都好
都係老公出晒

侯爵府

好媽媽勳章

Wuuuu.......
You hook a big fish!
for dinner tonight

原帖由 麟媽媽 於 11-1-24 19:15 發表
我同老公呢,佢負責晒屋企所有開支,
佢無要我夾錢,佢亦唔使另外比家用我,
我老公都係會計師,我無當佢係「水魚」架。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

唔係啩?!我識佢既時候佢都未考到牌,
我唔係拜金女,我同佢講心架!

原帖由 ac321 於 11-1-24 19:19 發表
Wuuuu.......
You hook a big fish!
for dinner tonight

侯爵府

好媽媽勳章

You are so lucky as you married to a man with potential!

原帖由 麟媽媽 於 11-1-24 19:22 發表

複式洋房

原帖由 EVA222 於 11-1-24 19:18 發表
個男人有三個物業,定家族有?
如果個男人收入不菲,堅持你朋友要付一定數目,好似有些計較,其實對方個性是如何,婚前應該知道.

自己持有, 男方家另有物業..............

侯爵府

原帖由 Begor 於 11-1-24 18:37 發表

咁佢地而家係香港落地生根, 佢老公就好堅持要求我朋友同佢自己把收入一半用作家庭開支, ...

我諗係文化差異, 大家要公平,

而我老公比一大舊$我作家用, 個d$, 已夠家庭大部份開支和比佢媽的,

ps, 我有返工的, 我d $用來交稅, 保險, 其他開支等..

侯爵府

2011至尊種植勳章 畀面勳章

我既錢係我既錢
老公既錢都係我既錢
家庭所有支出都係我俾

如果我老公咁樣同我計
咁我就所以野都計得清清楚楚

複式洋房

原帖由 ac321 於 11-1-24 19:06 發表
佢老公就好堅持要求我朋友同佢自己把收入一半用作家庭開支=> I think it is fare.
Her husband may contribute 50k while she only contribute 7.5k monthly.

Tell the truth, the 7.5k is not so important. How ...

thank you so much!!!
I agree that her husband dun trust my friend at all, that 's why he still "test" my friend after married. but i dun understand that why he still "forced" my friend marry with him

其實我朋友願意比五千, 只不過唔明天點解計得咁清

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

可能因為對方係澳洲長大,好多外國人係比較要求男女平等,就算結左婚都係架。我見好多英國夫妻,每個月D支出,係平均支付架。

複式洋房

原帖由 麟媽媽 於 11-1-24 19:22 發表

聽講話會計師會"度"d, 你覺得係唔係?

複式洋房

原帖由 雪~bb 於 11-1-24 19:30 發表
我既錢係我既錢
老公既錢都係我既錢
家庭所有支出都係我俾

如果我老公咁樣同我計
咁我就所以野都計得清清楚楚

好幸福啊

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我唔覺得喎....
佢係會有d 職業病,
比如埋單會續樣睇,
真係收多佢茶錢佢都會知。
不過對於家庭,唔會架喎,
佢好捨得使錢係我地身上,
唔會斤斤計較架。

原帖由 Begor 於 11-1-24 19:46 發表

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我表哥表嫂兩公婆都係會計師,唔知佢地”度”唔”度”到大家喇!

原帖由 Begor 於 11-1-24 19:46 發表

複式洋房

其實我覺得兩公婆真係唔好計邊個出多邊個出少, 總之大家都有付出,睇送食飯就得啦

複式洋房

回覆 17# stkyo 的文章

MR count vs MRS count

侯爵府

好媽媽勳章

And they may have some 'little' counts.
The 'count' family .........

原帖由 Begor 於 11-1-24 19:59 發表
MR count vs MRS count

首頁

尾頁

跳至