論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

睇咗醫生 (私家/政府醫院),已請教醫生朋友d藥啱。請問要幾多日至好?

琴日識食公仔麵,唔會好病啩!仲俾我知道佢喺房度聽歌。

今日仲係留喺房,問佢好番未,佢話有時好凍喎。

年尾流流,好多嘢要做,又帶唔到個仔去剪頭髮 (因為仲要凑個女),好鬼興!

男爵府

畀面勳章

尿道炎照計無mug 影響ga,
我一日假都無請wor!

男爵府

畀面勳章

尿道炎真正好晒要一段時間ga, 好易番發, 無mug 影響日常生活/工作~~

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

屎道炎照理一食藥, 飲多啲水, 照理唔影響日常工作喎! 醫生寫咗幾多日病假俾佢?

珍珠宮

醫生有無俾病假佢?

尿道炎唔駛床喎? 可以照做野.

大宅

有冇比病假? 可以扣錢佢知唔知架 ?

公爵府

尿道炎要抖4日? 我估醫生都唔會比四日假期佢羅..

同埋真係唔會影響日常工作喎!!!佢話凍, 你咪叫佢著多件衫羅, 無理由比佢係度瞓足四日, 如果係我, 會睇完醫生即時同佢講, 請病假係要扣人工...做定唔做你自己揀...

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

尿道炎....睇完醫生食左藥....再加飲多D....包保一定好....

唔使瞓四日床....:;pppp:

男爵府

畀面勳章

我以前試過,未食藥前會成日想去洗手間,小便會痛,但食左藥完全無野會影響到工作,醫生一定唔會比咁多假,醫生仲話飲多d水就得,更加唔會發冷啦!叫佢出黎做野,無醫生紙o既就扣足人工!

侯爵府

洗咩問佢好返未呀, 直情叫佢做野喇! 你同佢講我都試過, 我朋友都試過, 等佢唔好係度扮野.

公爵府

好媽媽勳章

1. 醫生開幾多日病假?
2. 提醒工人, 病假係no pay嘅, 除非佢係連續同埋有醫生紙support.
3. 尿道炎係唔食得公仔麵嘅, 包佢痛多幾錢.
4. 見凍佢就著多件衫.

唔係想刻薄, 但呢個病係好小事, 佢要煲大黎玩, 就同佢玩.

子爵府

食幾耐抗生素就因人而異,,
但一般食左兩次藥已明顯好轉(唔再尺尺痛,唔再急)....
佢有俾醫生紙你嗎???

侯爵府

頭嗰一兩日發燒我都信,對症下藥無理由咁耐都要瞓床啩!

醫生無俾假紙。

今朝我送完細路返學瞓番,佢出嚟食咗兩塊麪包。跟住我特登唔出街,佢cc地氣兩點幾出嚟煮嘢食。

三點幾我凑仔返嚟,佢話: I am sorry, I cannot cook for you tonight. Sor 乜ry 姐,幾日都無做嘢la,係今日摺咗衫咁大把 (我洗嘅)!

以前新年佢一定唔放假跟我 dou 利是,今年叫佢好好休養 la!

侯爵府

BTW, 佢係有病唔出聲,一出聲就夜半三更敲房門104度話要去醫院。難為我老公陪佢,第二日我老公仲要揸車返大陸!

我已經好鬼嬲,幾廿歲人發病都唔知嘅咩?乜唔係會vv痛先咩?

男爵府

畀面勳章

到初一佢諗住跟妳出去拜年o個陣,就同佢講:我地中國人新年前病過係唔lucky,所以今年妳唔好去喇~我唔可以帶d唔lucky去人第度架,我都唔可以比利事妳喇~中國傳統妳剛病完唔可以受人地禮架~黎緊呢年記住保重身體喇~祝妳身體健康啦~

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

尿道炎係濕熱做成, 仲食公仔面? 應該係D味精令尿道炎. 係咪想炸病唔做野? 我成日濕熱, 飲D田貫草, 舒服晒, 仲掂過西藥. 如佢再食公仔面, 即係令自己病唔做野.

我以前都照返工.

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

佢無醫生紙, 放乜野病假呀
同佢講, 既然醫生無開病假紙比你, 就即係代表你可以做到野
如果你認為你吾可以做野, 要休息, 就去政府/私家醫生拿返病假紙, 否則當你曠工

就算有醫生病假紙, 都係要扣$
依家就算放左4日, 但因為無醫生紙, 照理應該都係扣$(全日)

男爵府

I have tons of experience of bladdar infection. Once you take the antibiotics, everything backs to normal. Before taking the medicine, I admit it's quite painful. Your abdomen will feel pressure and you will need to use the toilets all the time. Sometimes may find blood in the pee. However, if your maid was having a fever, that might be quite serious as usually the first stage of the bladdar infection won't lead to fever. Make sure the virus didn't get to the kidney. If it gets to the kidney, she will need to stay in the hospital.

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 小冬姑 於 11-1-27 14:22 發表
I have tons of experience of bladdar infection. Once you take the antibiotics, everything backs to normal. Before taking the medicine, I admit it's quite painful. Your abdomen will feel pressure and ...

我又係試過尿道炎瞓咗8日醫院囉.....
其實個人完全冇事, 但口服抗生素已經起唔到作用
所以要留院每6小時打一次點滴, 每次2小時
嗰次悶到我丫......不知幾想鼠出醫院

所以樓主, 你工人擺明呃假, 叫佢出示醫生紙啦
冇就sorry, 扣人工.
你亦要在出糧的簽收表格上說明此事
最好提埋即使你要求工人開工, 工人不提交病假紙, 同時亦拒絕開工
所以你按法例扣薪

伯爵府

原帖由 ellawyc 於 11-1-27 14:36 發表

我又係試過尿道炎瞓咗8日醫院囉.....
其實個人完全冇事, 但口服抗生素已經起唔到作用
所以要留院每6小時打一次點滴, 每次2小時
嗰次悶到我丫......不知幾想鼠出醫院

所以樓主, 你工人擺明呃假, 叫佢出示醫生紙啦
...

唔可以俾佢得呈,費事佢以後唔保重身體,又呃假~

首頁

尾頁

跳至