自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

畀面勳章

你地同唔同意?

我99最鐘意spoil個孫. 叫工人同佢揹書包, 話佢揹書包會"傷骨". 叫工人唔好比細仔(3歲)行咁多, 話會行傷"對腳". 同檯食飯佢飞象過河夾哂D好送比我個仔, 食魚幫佢揀埋骨.....

版主

版主 好媽媽勳章 BK Milk勳章

非常同意

怪獸祖父母 比 怪獸父母 更可怕
「到我這裏來的,我總不丟棄他。」(約6:37)"

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

yes.d 祖父母仲勁.

象牙宮

ha...ha...

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

唉....我個大囝上年番香港放暑假, 買左一大埋陀螺同其他玩具.......走時上機時我地要佢自己揹番自己d野, 我地已經俾我爸媽話我地好恨心, 要佢揹咁重野..........

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

大宅

咁似我6299 我仔高小,去佢屋企食飯,佢竟然續淡餵,好恐怖!
原帖由 Teresa 於 11-1-31 00:21 發表
你地同唔同意?

我99最鐘意spoil個孫. 叫工人同佢揹書包, 話佢揹書包會"傷骨". 叫工人唔好比細仔(3歲)行咁多, 話會行傷"對腳". 同檯食飯佢飞象過河夾哂D好送比我個仔, 食魚幫佢揀埋骨..... ...

水晶宮

2024年龍年勳章

我好同意節目入面講, 每對父母都係"怪獸父母", 只係差在不同程度.
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

其實好奇想知道....
有冇唔"怪獸"的祖父母?

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

120% 同意

原帖由 貓大姐 於 11-1-31 00:28 發表
非常同意

怪獸祖父母 比 怪獸父母 更可怕

水晶宮

祖父母真係寵到暈。如果我阿媽唔阻止,我麻麻會一直拆雞翼雞比肉俾我細佬食…直到佢老屎~

公爵府

育兒性格勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我想問邊到可睇番呀???
tks~
俊曦網頁[url=http://hk.myblog.yahoo.com

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

[email=http://mytv.tvb.com/news/sundayreport/115507#page-1]http://mytv.tvb.com/news/sundayreport/115507#page-1[/email]
原帖由 冰極 於 11-1-31 09:16 發表
我想問邊到可睇番呀???
tks~

大宅

如果唔係自己湊就無法,係自己湊既話最大責任都係父母,我奶奶婆婆都寵,但係對得最多都係我地,都要反思下

伯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我姑仔個仔係我奶奶湊 , 讀緊一年班 , 放學後要去補習 , 所以都幾趕 , 如果要食野 , 就要邊食邊行去補習舍, 但我奶奶話咁樣唔得 , 粒孫要坐低係麥當當或KFC食先得 , 不如叫補習舍改時間或者唔好補啦....

比上不足 ,比下有餘           願我們身體健康 ,闔家平安

禁止訪問

大宅

回復 1# tel.852 的帖子

AGREE!!

點都好, 既然環境上真係要老人家幫手, 都要多謝佢地既, 總比由一個唔錫自己細路/信唔過既姐姐照顧好.

其實仔女係自己既, 教得好教得唔好都係自己受, 堅持自己既立場啦, 俾佢地諗長遠D, 都無祖父母想個細路大咗無鬼用既.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

原帖由 lovemy2kids 於 11-1-31 08:44 發表
其實好奇想知道....
有冇唔"怪獸"的祖父母?

我親戚... 佢照顧我表哥, 會用藤條打我表哥... 咁我表哥而家咪做左 ibanker.

大宅

畀面勳章

有能力鬼知唔自己湊好咩

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

原帖由 tel.852 於 11-1-31 10:16 發表
有時諗, 生又唔係老人家生, 但又要老人家湊, 又要老人家教埋.. 教得唔好又話"怪獸祖父母"..

exactly. 老人家冇責任去湊孫, 仲話要佢地動氣去鬧粒孫 (佢地體能上都未必可能要成日動氣, 或者要夾硬走去阻止粒孫做某d 野), 佢地肯幫手去照顧粒孫, 其實要多謝佢地.

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

個人覺得祖父母縱孫係正常, 同埋教始終係要父母教, 唔可以指意祖父母

首頁

尾頁

跳至