美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

男爵府

BK Milk勳章

塊面屬放敏感面 ,
容易紅,
請問大家有咩可以搽咗塊面唔紅呢 ??
請指教

民房

What kind of skincare you use? Maybe there are something in those products that cause the problem....

原帖由 baby-town 於 11-1-26 10:50 發表
塊面屬放敏感面 ,
容易紅,
請問大家有咩可以搽咗塊面唔紅呢 ??
請指教

男爵府

BK Milk勳章

我用 BODY SHOP 的蘆薈防敏感嘞
都系咁 ...
請問有無咩產品有效預防敏感呢 ???

複式洋房

回覆 3# baby-town 的文章

如果面敏感,有時除了用適合的護膚品外,也可以考慮食用 d supplement eg Vit E 呀 … 增強皮膚自己的保護力。

大宅

我都敏感,但唔只係搽嘢問題,有時頭髮撩到,或風大,或唔知點解,又紅又起粒(一兩粒好似蚊咬咁),用冷水敷下或者過一陣就無事。

咁情況,食Vit E幫唔幫到呢?

洋房

回覆 4# baby-town 的文章

我以前都係咁, 一轉呢d天氣或者濕度低既天氣就會紅. 跟住就要睇醫生搽藥膏. 就算用d 幾百銀既cream都係無用既. 最後轉晒用天然野, 即無防腐劑果d, 唔放得耐果d, 唔好用合成野. 皮膚就再無呢d 問題. 但係通常呢d 天然野出面又點會有得賣, 點會無防腐劑呢. 所以我係自己做既.

男爵府

BK Milk勳章

回復 6# matishk 的帖子

點自己做 ?

洋房

我都係咁呢!!!

我成日都會咁樣,更加會嚴重到甩皮,出街都唔好睇,唔係話進一步化唔化到妝!!不過我試過用過d鎮靜敏感既護膚品,真係會無咁易敏感呢!!!

洋房

原帖由 baby-town 於 11-1-27 15:28 發表
點自己做 ?

用d天然植物底油+花卉水/蒸餾水+bee wax+精華油.

大宅

回復 9# baby-town 的帖子

近排試左Physxxxgel既AI Lotion, 十個讚~

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

u may try AVENE, it is excellent for sensitive skin

大宅

原帖由 vet 於 11-1-28 21:40 發表
u may try AVENE, it is excellent for sensitive skin

我前幾年都係用佢,用到咁上下突然有日開始敏感,之後再轉Bioderma,本來一路都用得幾好,今個冬天就搞唔掂~

珍珠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

我都有敏感
我就用FOREVER LIVXX 膠乳
價錢都OK..

別墅

用Cetaphil 系列啦, cleansing gel + lotion or cream....ok

別墅

今年冬季特別乾燥,塊面都好易敏感,又紅、又腫,最嚴重時連眼周圍都紅,所以眼霜、精華素、貴價cream全部停用,改用Cetaphil cleanser 洗面,之後用Cetaphil lotion/ cream 搽面,薄薄地用vasline搽眼,並每日用AVENE補水面膜,做左差不多三星期,塊面至冇咁易紅,可用番d主要補水的skincare,不敢用d抗衰老或化學成份高的e.g.高SPF防曬。
因每日或隔日就用AVENE補水mask,個令月就用完,而家改用Clarins HydraQuench Mask。係咁勤力情況下塊面至唔再咁易敏感,故我最近用Cetaphil cleanser 洗面後便搽番以前用開嘅skincare,但一有少少紅就即刻要做補水mask,以免嚴重落去。

大宅

Vichy 都OK好
由於親子王國及教育王國已禁止用戶於簽名檔內張貼來自其他網站之網誌、facebook群組或相簿等之連結或相關內容,因此閣下簽名檔內容已被刪除,特此通知。

子爵府

原帖由 mimibooo 於 11-1-29 14:26 發表
我都有敏感
我就用FOREVER LIVXX 膠乳
價錢都OK..

我都係這個牌子,現在每天用埋蜂膠+膠乳full 當mask,之後才搽lotion!!

珍珠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

原帖由 mickey24 於 11-2-1 17:05 發表

我都係這個牌子,現在每天用埋蜂膠+膠乳full 當mask,之後才搽lotion!!

洗頭,沖涼都要用佢

複式洋房

我係超敏感皮膚,好多牌子都試過,初頭用一陣就ok,但用內左有發敏感。反而有左後改用天然成分的牌子,真係好次將皮膚的健康改善。希望可以小D發敏感啦!

珍珠宮

原帖由 froggietad 於 11-2-5 19:57 發表
我係超敏感皮膚,好多牌子都試過,初頭用一陣就ok,但用內左有發敏感。反而有左後改用天然成分的牌子,真係好次將皮膚的健康改善。希望可以小D發敏感啦! ...

其實都好煩..試好多先得
天然就多數都ok
可能冇你禁敏感

首頁

尾頁

跳至