跳至

首頁

尾頁

男爵府

今日帶阿囡去健康院驗眼, 話阿囡左眼有約200度散光+少少遠視, 要去醫院睇眼科驗眼, 應該要戴眼鏡! 今日聽到都有少少唔開心!

大宅

好媽媽勳章

原帖由 hialice 於 11-1-27 21:01 發表
今日帶阿囡去健康院驗眼, 話阿囡左眼有約200度散光+少少遠視, 要去醫院睇眼科驗眼, 應該要戴眼鏡! 今日聽到都有少少唔開心!

我開頭都好似你咁,勁唔開心,依家諗通左,戴眼鏡係對佢地好,包括日常生活及學習能力,我仔仔戴左眼鏡後專注力都進步左好多~

PS: 我仔仔有250度散光

大宅

why? 是遺傳嗎?
老公 + 仔仔 = 我一生的成就

大宅

好媽媽勳章

cat.siu,

叫先天性,唔知算唔算遺傳,我老公視力正常,我有百零度散光,唔知點解阿仔會咁嚴重.....

禁止訪問

男爵府

我BOOK左polyvision再驗多一次眼, 不過我估阿囡都係要戴眼鏡! 我地兩個都無先天散光, 所以應該唔係遺傳!

男爵府

Enoch also got 600+度遠視.... already wearing glasses for nearly a year la ~

原帖由 hialice 於 11-2-6 09:04 發表
我BOOK左polyvision再驗多一次眼, 不過我估阿囡都係要戴眼鏡! 我地兩個都無先天散光, 所以應該唔係遺傳!

男爵府

oh really? Any inconvenience for such a young kid to wear glasses? Where did you buy the glasses for Enoch? I'm still waiting for the check-up at Polyvision.

原帖由 eshiro 於 11-2-10 15:30 發表
Enoch also got 600+度遠視.... already wearing glasses for nearly a year la ~

禁止訪問

伯爵府

虎到金來勳章

寶寶都係去健康院check到視力問題, 就轉左去明愛, 咁上星期第二次去明愛, check到有近視同散光, 左眼:50度近視, 125度散光, 右眼:150度近視, 200度散光, 當日已經寫左字去配眼鏡, 仲話如果唔改善到, 可以要傘眼仔, 如果唔係有機會弱視. 依家佢帶左幾日啦, 不過, 都唔係好慣.

男爵府

甜甜去完polyvision啦, 甜甜兩隻眼都有300度散光, 另外一隻眼有250度遠視, 另一隻眼有300度遠視... 佢要做四眼妹啦~~

複式洋房

阿女1月到眼科醫院驗到有散光, 右眼135, 左眼220, 2月再去浸會驗, 結果一樣, 我同爸爸都好唔開心. 但無辦法. 都要配眼鏡. 只希望唔好加得咁快.

原帖由 hialice 於 11-1-27 21:01 發表

複式洋房

原帖由 mosorwei 於 11-2-1 17:04 發表
我個女三歲開始用甘淀X醫生開的眼藥水黎控制近視,當時佢差唔多300度。佢依家10歲都仲係300度! 你要每晚都滴,大概$100一支可以用一個月,計落都唔算貴。 ...

甘醫生係邊到呢?

大宅

好媽媽勳章

原帖由 hialice 於 11-2-10 16:34 發表
oh really? Any inconvenience for such a young kid to wear glasses? Where did you buy the glasses for Enoch? I'm still waiting for the check-up at Polyvision.

唔習慣開頭梗有,會提佢唔好用手摸鏡片(摸完會矇查查)、教定佢眼鏡矇左要點處理,除左眼鏡至好訓覺(佢會成塊面壓落床度,因為鐘意扒響度訓)、話佢知點解要
帶眼鏡同教佢話俾人知個原因,因為成日都會有人問,包括大人細路,開頭有人問佢會覺得唔開心,可能同其他小朋友唔一樣掛,依家識答人同加多句:我大個/遲d會做手術架!(因為我舊年做左激光,佢明白大過後就可以同媽咪一樣可以矯視)

大宅

好媽媽勳章

原帖由 mamaluk 於 11-2-11 12:53 發表
While Sonia was 3.5yrs, she keeps blinking eyes frequently one day and the situation was getting worse days after days. Hence I took her to 眼科醫生 and found that she got 200+遠視, 250/375散光! We ...

無錯,我仔仔開頭都有弱視,不過唔駛遮眼,因為兩隻眼都只係睇到正常既6-7成,後來帶左眼鏡三個月後,視力已經追返8-9成,所有越早帶對佢既幫助越大~

男爵府

Very useful suggestion, many thanks!

原帖由 TaTa83 於 11-2-22 16:51 發表

唔習慣開頭梗有,會提佢唔好用手摸鏡片(摸完會矇查查)、教定佢眼鏡矇左要點處理,除左眼鏡至好訓覺(佢會成塊面壓落床度,因為鐘意扒響度訓)、話佢知點解要
帶眼鏡同教佢話俾人知個原因,因為成日都會有人問,包括大人細路,開 ...

大宅

好媽媽勳章

原帖由 hialice 於 11-2-22 17:43 發表
Very useful suggestion, many thanks!

唔駛客氣~
小朋友好易適應,依家我仔仔帶住眼鏡跳、跑、什至打關斗都得~

大宅

好耐冇見啦~我隻牛牛都成7個半月lu~
我個女尋日先check左, 冇咩問題~
你地要加油哦~

伯爵府

好媽媽勳章

快d開始戴都好,行路都安全d

男爵府

好媽媽勳章

聽講遠視係遺傳. 請問有散光嘅小朋友, 同捽眼, 打機或者好前睇電視有冇關呀?

我好懶, 仲未去健康院check. 我都要快快手喇.

TaTa83  如果係淺度數既散光,可能有關,但我仔成二百幾三百度,屬於深,視光師話一定係先天性.....  發表於 11-4-14 10:17

首頁

尾頁

跳至