美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

洋房

我回來了,有什麼美容上問題,即時解答你,30分鐘。

大宅

平頂疣
on the face, many years spreading.
What should I do?

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

疣或肉粒除左到醫生或美容院切除之外,可否用藥膏自行去除 ??

洋房

原帖由 christinefh 於 10-12-29 10:52 發表
疣或肉粒除左到醫生或美容院切除之外,可否用藥膏自行去除 ??

疣是其中之一的真菌,可用含類固醇產品或BHA產品,約須時2-3星期痊瘉,肉粒不可能自己脫走,有部份是深入有根,呢樣唔好慳。

洋房

原帖由 jek 於 10-12-28 20:55 發表
平頂疣
on the face, many years spreading.
What should I do?

方法都是1#一樣去做,好翻唔好再亂搽,類固醇始終不好長時間使用。

大宅

醒目開學勳章 環保接龍勳章

唔明點解個鼻翼周圍成日都有好多粉刺?清左搽粉刺水都有

珍珠宮

我係乾性皮膚

鼻翼冇黑頭. 但成日都紅紅的

可以點攪? 見人地白雪雪的鼻好羨慕

洋房

原帖由 hiragana 於 10-12-30 16:20 發表
我係乾性皮膚

鼻翼冇黑頭. 但成日都紅紅的

可以點攪? 見人地白雪雪的鼻好羨慕

有2種情況
1/.以你的情況,應發生秋冬期間及經常性觸摸才會有此情形,你只須多塗保濕,不再經常觸摸,痕癢即止,不出1個星期就會痊瘉。
2/.有機會是炎症,於晚上睡前可使用油性消炎產品過夜,應於3日內沒事。
唔明再問。

洋房

原帖由 花子 於 10-12-30 14:23 發表
唔明點解個鼻翼周圍成日都有好多粉刺?清左搽粉刺水都有

鼻翼有粉刺是輕微炎症,可用普通消炎敷過夜,亦可使用含BHA護膚產品,效果是不錯的。

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

背脊好多粒粒,,點算好??

洋房

原帖由 安室だがな 於 10-12-31 19:27 發表
背脊好多粒粒,,點算好??

背脊好多粒粒好小事,都是輕微炎症一種,用油性消炎產品用棉花沾上後貼上醫生膠布,敷1夜,連續3夜,便可冇事。

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

背脊粒粒好返少少又再生, 好像永無休止的 可以防止嗎 ??? 印印又如何減退 ??? tks !!

男爵府

hashtag影視迷勳章

我本身面係無斑架~生完bb之後蘋果位好多啡色一點點既斑 我可以點呀?我生完21個月喇~都無退~

洋房

回復 2# christinefh 的帖子

當然可以,如閣下皮膚屬中性,可選用含BHA護膚品塗於患處;如屬乾性可選用含AHAs護膚品塗於患處;如不能確定自已皮膚性質,可用其他暗瘡洗面產品,用於背部患處,不出1個星期就會痊癒。
痊癒後,不再觸摸,印印約須3-6個月自動消失。

洋房

原帖由 jin9 於 11-1-1 02:57 發表
我本身面係無斑架~生完bb之後蘋果位好多啡色一點點既斑 我可以點呀?我生完21個月喇~都無退~

妊娠斑不會自動消失,真的要消除可用以下途徑:
1/.硬激光,1-2次就可消失。
2/.含植物酸或果酸護膚品塗於斑點位置,約3-4星期
消失。
使用任何一種都必須每日塗防曬,否則斑點再次走
出來。

大宅

有冇用過2050's boxset..可5可以介紹下

男爵府

我嚴重長期被黑頭纏繞,以前好勤力去做facial自己做好多野都幫唔到,連美容院d姐姐都無晒辦法,佢地清得好辛苦咁清晒,之後第2日開始就起返d,第3日起返晒出黎咁滯呀....好陰公呀 !!!!

試過好多黑頭product都唔掂呀 !!!!
dp18可唔可以幫下我
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結。

洋房

原帖由 babycoming 於 11-1-4 21:08 發表
我嚴重長期被黑頭纏繞,以前好勤力去做facial自己做好多野都幫唔到,連美容院d姐姐都無晒辦法,佢地清得好辛苦咁清晒,之後第2日開始就起返d,第3日起返晒出黎咁滯呀....好陰公呀 !!!!

試過好多黑頭product都唔掂呀 !!!! ...

黑頭只不過是輕微炎症一種,方法錯用,點會痊癒,記住以下方法,才是治本:
1/.到美容院不可針清及按壓,否則毛孔越來越大,垃圾
容易進入,黑頭永在。
2/.坊間有部份護膚品及美容院使用可乳化油份性質護膚
品無須按壓而可清理黑頭,毛孔就不會粗大。
3/.黑頭清理後必須盡快將毛孔收縮,避免污詬大量進
入,形成黑頭。
4/.如你本身沒有炎症,須盡快將毛孔收細。如經常有暗
瘡人仕可選用含BHA+AHAs護膚品或藥物,將暗瘡治
好,才去收細毛孔,那就萬無一失。

別墅

請問暗瘡印好耐都唔退有咩方法?

洋房

原帖由 CWCH 於 11-1-5 17:16 發表
請問暗瘡印好耐都唔退有咩方法?

1/.自然消退要6個月以上,什至2-3年。
2/.碳粉激光、硬激光、E光等,2-3次。
3/.含BHA護膚品,於印上用,2-3星期。
4/.微針(須於過程中添含BHA護膚品),4-5次。
以上只限去印資料,以上任可一種必須每日塗防曬。

首頁

尾頁

跳至