自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

昨天去TST一間幾出名嘅"茶餐廳"買王子鴿(呢間嘢聼聞係4姨太開嘅),佢一隻$33,我買3隻,收銀收我$112....???

跟住我問佢點計,佢俾張單我睇:
鴿 : $33 x 3 = 99
盒 : $ 1 x 2 = 2
= 101
+10% 11 (佢話4捨5入???)
= 112

ok,算!因為我想食,點知出嚟用1個盒裝,咁我同侍應哥哥講你哋收咗我兩個盒錢喎,咁哥哥好好人,話俾番1蚊我....咁我同佢講唔啱數喎,2蚊先啱,因為之前佢4捨5入食多我成蚊......亞哥哥睇完話:係喎,俾番兩蚊你....
點知呢個時候,收銀嚟料,佢話: 你呢個盒係大盒,理認收兩蚊,不過算啦......
我望一望佢,幾想鬧爆佢,不過算....死雞撐飯蓋真人辦演繹.....不過以後都唔打算再去買外賣......

禁止訪問

畀面勳章

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

真係無唔係奸既商

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

盒錢我ok,但外賣加一聞所末聞!

---生命無價,請支持領養---

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

外賣邊水加一架
佢真係好識計算

珍珠宮

2024年龍年勳章 玩具勳章 冬日勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

茶餐廳都要加一

Sam Hui 許冠傑~~~加價熱潮
你怕 我怕 個個怕
煙加 酒加 屋租加
巴士加 的士加 多士芝士乜都加
加 加 加 加 加
糖又加 鹽又加
成日咁加任佢話 其實無他
你住人屋宇下 佢梗收買路錢挪兩渣
買佢怕 買佢怕 要加就加 總之慣啦

牛油又加 蠔油又加
燃油又話每卡七個六 其實無他
佢石油多到極 可惜真金白銀貶曬值
冇法啦 冇法啦 佢加就加 都由佢啦

紅荳沙 茶葉渣
全部要加慘到極 陀累全家
靠份糧點夠食 卒之查到鼓油都冇滴
夠啦卦 夠啦卦 咪枕住加 喂 好啦卦

時時話加 年年話加
無盡咁加趕到絕 求助哪吒
我望能生對翼 即刻飛上月球再搵過食
就冇有怕 冇有怕 佢加就加 拜拜啦
加加加...... 我怕怕怕...... 加加加......

人人話加 頻頻話加
成日咁加任佢話 其實無他
我做人多說話 係D加價熱潮風氣下
八下卦 八下卦 發起爛渣 谷鬼氣嘛

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

外賣都無SERVICE點解要加一呀??

大宅

係呀.....以前買咗好多次都冇為意,點知今次認真d睇竟然發覺佢咁狼死.....以後堂食算啦....唔會再外賣....

瑪瑙宮

大廚勳章

原帖由 姑姑 於 11-2-13 13:00 發表
係呀.....以前買咗好多次都冇為意,點知今次認真d睇竟然發覺佢咁狼死.....以後堂食算啦....唔會再外賣....

以後係吾食算了.........
堂食又要加一.....
哎.... 茶餐廳都加一....難接受d囉 , 遲d 可能要計茶芥
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

原帖由 姑姑 於 11-2-13 12:25 發表
昨天去TST一間幾出名嘅"茶餐廳"買王子鴿(呢間嘢聼聞係4姨太開嘅),佢一隻$33,我買3隻,收銀收我$112....???

= 101
+10% ...

我係你, 條氣唔順, cancel order, 唔買.

話說年初三, 4:30 pm, 行花園街, 入去HK仔fishball, 無乜人, 無人招呼我, 我自己揾位坐.

有2個伙記, 係亞嬸同個廿幾靚仔, 用背dudd住我同水吧傾計. 過咗一排, 水吧煑好野, 靚仔欏去我隔離張枱, 唔理我, 我叫"唔該" 好大難咁對住我.
Me"唔該淨魚片頭"
靚"淨食Arrrr......."揾個鼻來應.
Me"係呀"
靚"淨食26蚊架"同仇人講野咁
Me"得"
靚"提提你今日加一" 嘩, 慘過殺佢.
Me"加一乜野?"
靚"加一服務費呀, 今日係咩野日子先得"
Me"咁我唔食啦" 起身走人.

唔係仲要買野, 真係想初三同佢做節.

我預咗貴, 但以service charge名義同我收, 我順氣唔順, 因全無service可言.

公爵府

畀面勳章

$10.1(4拾5入)=$11

大宅

原帖由 noodles9112002 於 11-2-13 13:13 發表
$10.1(4拾5入)=$11

Yes佢真係咁講.....點睇我個樣都唔似遊客囉....所以我條氣唔順先會追佢2蚊....

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 姑姑 於 11-2-13 13:24 發表

Yes佢真係咁講.....點睇我個樣都唔似遊客囉....所以我條氣唔順先會追佢2蚊....
我去D日本餐廳加一都唔係咁計
係唔計果幾毫就多

男爵府

$10.1
4捨5入..
唔係10蚊咩
如果$10.5先11蚊炸ma
嘩...搶咩
茶餐廳刀要加1.......
大盒收兩蚊
我樓下間茶餐廳又係好串咖..
次次打比叫外賣刀好串..
但要佢..冇計

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原帖由 姑姑 於 11-2-13 12:25 發表

= 101
+10% ...
咁都得....

港英餘孽生活態度~係咁牛精架喇~點吖

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

如果我係老細呢個收銀請得過 佢係咪四太個親戚咁縮骨兼厚顏.

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

mouth: mouth:

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

外賣加一...mouth: mouth:

複式洋房

外賣都要收加一?加一唔係指"加一服務費"既咩?既然外賣,佢服務乜呀?搶咩...

大宅

貼錢買難受

首頁

尾頁

跳至