自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

市面上太多選擇, 我地打算買一手琴, 學得高級D會換隻靚D的琴, 唔知有無推介初學用的琴呢?

珍珠宮

畀面勳章

4歲初學咁快買琴
等佢學一段時間, 真係對鋼琴有興趣繼續學先買都未遲

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 分享愛 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

如果你好堅持個小朋友一定會學落去.
屋企又有位放個大琴.
咁平平地, 二三萬O既YAMAHA 絕對夠小朋友初學囉.

大宅

hialice
我個囡都係4歲,啱啱買左部YAMAHA-U1比佢,約7萬,之前係彈電子琴,而家部電子琴要賣出去,你有無興趣呀?有琴架,電子琴都係YAMAHA.

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

原帖由 dincat 於 11-2-12 13:41 發表
4歲初學咁快買琴
x 12000

否則學兩下唔學,個琴甘大變裝飾!!
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

原帖由 hialice 於 11-2-12 13:35 發表
市面上太多選擇, 我地打算買一手琴, 學得高級D會換隻靚D的琴, 唔知有無推介初學用的琴呢?

好想知你地俾小朋友學琴係抱咩心態?

我女女5歲, 學左琴都1年有多...屋企只有一部比玩具實用少少嘅電子琴, 而佢又從來都唔會練琴(其實我無要求)...我只係想佢有d野學吓, 佢有興趣咪繼
另我諗住佢學多2年, 會再問佢想唔想學其他樂器
好多人都話學過琴, 再學其他樂器會易D上手, 真唔真GA?(佢睇譜&聽曲成績有B+)

但係唔係真係有需要買琴俾佢呢?(真心發問)

男爵府

我希望個女可以認真學落去, 所以我想買架琴係屋企, 可以陪佢練琴~ 我都唔會買太貴, budget都係$3萬樓下. 電子琴我唔考慮啦, 因為識彈琴的朋友話彈落去的手感好唔同, 叫我情願買二手琴都唔好買電子琴. 我都睇過2手琴, 不過都好貴, U1二手都要3、4萬, 仲要唔知上一手用成點...

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

原帖由 hialice 於 11-2-12 16:12 發表
我希望個女可以認真學落去, 所以我想買架琴係屋企, 可以陪佢練琴~ 我都唔會買太貴, budget都係$3萬樓下. 電子琴我唔考慮啦, 因為識彈琴的朋友話彈落去的手感好唔同, 叫我情願買二手琴都唔好買電子琴. 我都睇過2手琴 ...

我認都唔係價錢問題,而係個琴真係好左地方,最重要係十個有九個學兩學就唔學!
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

hialice, 我地都係0612媽咪呀, 我有買琴比仔仔, 買左個30幾年的Yamaha二手琴, 4千大元咋, 而家學緊, 佢會練琴 , 但每次大概練5分鐘就唔想再練, 所以我都會慢慢黎, 唔會太強迫佢練, 怕佢反感. 所以我都建議你唔好買新琴或貴的二手琴, 夠用就算喇.
,

水晶宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我女初初學琴都係買二手比佢練 ,

到差唔多考 3 級試之前先換咗部新琴比佢 !!!

大宅

del

男爵府

LMCK, 我記得你~ 你生左兩個啦? ^__^

本來我都打算買架平平地的二手琴, 但係睇完後, 都唔知點揀好~ 如果買架平平地的一手琴, 我地都負擔得起, 最重要係我好想好想個囡學琴, 我會盡辦法叫佢學/練, 如果俾佢練兩練就停~ 不過我D朋友都話O甘細個, 無可能一次過練成個鐘琴, 只要keep住每天都有彈幾次就ok啦~~

原帖由 LMCK 於 11-2-12 16:43 發表
hialice, 我地都係0612媽咪呀, 我有買琴比仔仔, 買左個30幾年的Yamaha二手琴, 4千大元咋, 而家學緊, 佢會練琴 , 但每次大概練5分鐘就唔想再練, 所以我都會慢慢黎, 唔會太強迫佢練, 怕佢反感. 所以我都建議你唔好買 ...

水晶宮

原帖由 hialice 於 11-2-12 17:44 發表
LMCK, 我記得你~ 你生左兩個啦? ^__^

本來我都打算買架平平地的二手琴, 但係睇完後, 都唔知點揀好~ 如果買架平平地的一手琴, 我地都負擔得起, 最重要係我好想好想個囡學琴, 我會盡辦法叫佢學/練, 如果俾佢練兩練就停~ 不過我D朋友都話O甘細個, 無可能一次過練成個鐘琴, 只要keep住每天都有彈幾次就ok啦~~

你女女本身鍾唔鍾意鋼琴 ???
定係你鍾意 ???
我見你話要盡辦法叫佢學/練 ???

你朋友其實都講得岩架 , 咁細個小朋友 ,
冇幾多個可以同你坐係到練一個鐘 !!!

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 hialice 於 11-2-12 16:12 發表
我希望個女可以認真學落去, 所以我想買架琴係屋企, 可以陪佢練琴~ 我都唔會買太貴, budget都係$3萬樓下. 電子琴我唔考慮啦, 因為識彈琴的朋友話彈落去的手感好唔同, 叫我情願買二手琴都唔好買電子琴. 我都睇過2手琴 ...

快去tom lee 現做特價,就算全新U1也是5xxxx

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

好多人都係咁講架
原帖由 dincat 於 11-2-12 13:41 發表
4歲初學咁快買琴

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我女3 歲幾時買左部Kawai K3, 而家柏X 約三萬幾, 雖然唔係咩靚野, 總算全新琴唔怕人呃, 買琴音一定要準, 二手琴自己唔識, 我都驚驚地, K3 慳慳地夠晒佢練習用. 我本身好鍾意音樂, 細個無恒心, 而家同佢齊齊學, 佢上課我旁聽, 可能係咁, 佢學得唔錯, 又肯練. 而家佢學2 級啦. 阿仔我原先覺得佢無咩天份兼唔係太大興趣, 唔知係咪日日聽慣家姐練, 佢開始左一個月我地教佢最基本野, 每天都可以愉快地學習到15-30分鐘, 我好滿意.

侯爵府

2011至尊種植勳章 畀面勳章

我個仔3歲半前學
又唔肯練琴
次次都喊
而家放棄左冇學
好彩本身我有電子琴
唔係真係晒錢
而家我問佢不如媽咪教
唔使去老師度學好唔好
佢話唔鍾意彈琴

大宅

好媽媽勳章

上年暑假~我個仔失驚無神話要學琴~咪比佢學囉~學左4-5個月到就話唔想學喇~好彩未買琴比佢咋~

大宅

我個囡都係3歲半開始學琴,佢好有興趣,而家4歲零(佢係0701出世)日日都會練琴超過一個鐘,從來練琴唔使我勞氣,初頭我都係買電子琴比佢,咁而家發覺佢真係好有興趣,所以先忍痛買左部U1,約HKD58000,希望佢會一直學落去,同埋可以帶動到細佬一齊學,咁就值曬呢個價

水晶宮

原帖由 wysz 於 11-2-12 21:53 發表
我個囡都係3歲半開始學琴,佢好有興趣,而家4歲零(佢係0701出世)日日都會練琴超過一個鐘,從來練琴唔使我勞氣,初頭我都係買電子琴比佢,咁而家發覺佢真係好有興趣,所以先忍痛買左部U1,約HKD58000,希望佢會一直學落去,同埋可以帶動到細佬一齊學,咁就值曬呢個價

好乖呀

首頁

尾頁

跳至