母乳餵哺

跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

不經不覺我們的討論也過了2000個post,要另開新版在這兒再傾過~

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我第一個

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章

水晶宮

到!

NOPAN : 嗰時有左妹妹之後係咪唔水瞓? 又照顧大, 細又要餵夜奶?

我的最愛: 老公, 仔仔, 同來緊既女女, 老豆

大宅

Jennie:有冇諗過開始俾昊b同爸爸friend啲?其實我唔知好彩定唔好彩,阿翹超痴爸爸,所以相信到時阿妹出世佢啲醋意應該冇咁勁(佢宜家已經鍚妹妹多過我 ,我返屋企,媽媽都唔多叫就大聲叫妹妹,平時會叫我扯高衫俾佢摸同錫「妹妹」,最近仲攞樽凡士林幫「妹妹」塗cream)。我有個朋友未生前個大b勁痴媽媽,連厠所都要跟埋入去嗰隻,細佬出世,成個人失控,日日又吵又鬧,最後仲扮bb要人用bb方式抱or飲奶樽(佢已經over24m)先肯claim down。我朋友在產前已經做好一切準備工夫(e.g. 帶大b去覆診睇細b既u/s,準備禮物俾大b話係細b送既,生之後帶大b去醫院睇細b),都攪唔掂。尤其如果細b係8月出世,昊b同一時間要適應細b同school life都要好好plan吓。

我希望阿翹可以keep到「錫」妹妹既心情,不過9月佢又要開學我又會換工人,都有啲擔心。

水晶宮

原帖由 kristinecheng 於 11-1-26 14:59 發表
Jennie:有冇諗過開始俾昊b同爸爸friend啲?其實我唔知好彩定唔好彩,阿翹超痴爸爸,所以相信到時阿妹出世佢啲醋意應該冇咁勁(佢宜家已經鍚妹妹多過我 ,我返屋企,媽媽都唔多叫就大聲叫妹妹,平時會叫我扯高衫俾佢摸同錫 ...

其實爸爸已經自動同昊昊玩多D啦, 但佢當然痴我多D啦, 我係唔知到時瞓覺點, 可能細B會俾工人照顧...不過要到時先知. 希望佢唔會發DIN...

返學我已經同學校講左, 佢地話如果真係開學嗰幾日生, 佢地可以俾我遲D先陪昊昊開學.

男爵府

報到!

我呢幾日試俾有機豆漿小荍飲, 佢一啜, 發現唔係人奶, 就喊, 拎開個樽.......

早幾日, 我又試下夜晚唔俾奶佢, 就咁抱住佢響我心口um佢訓, 佢問我要"奶奶", 我話"無呀", 點知佢訓訓下, 又抬頭話"無?"..... 我話"係呀, 無呀"...... 佢又伏返響我心口, 自言自語咁講咗聲:"奶奶"...... 我真係心都酸埋

男爵府

原帖由 kristinecheng 於 11-1-26 14:59 發表
Jennie:有冇諗過開始俾昊b同爸爸friend啲?其實我唔知好彩定唔好彩,阿翹超痴爸爸,所以相信到時阿妹出世佢啲醋意應該冇咁勁(佢宜家已經鍚妹妹多過我 ,我返屋企,媽媽都唔多叫就大聲叫妹妹,平時會叫我扯高衫俾佢摸同錫 ...

kristine,
你搵到人replace你個工人呀? 係唔係唔續約至換呀? 定提早換?
希望你個新工人好啦!

大宅

我聽見你咁講都覺得心酸。

雖然可以同自己講bb大個啦,戒奶係邁向人生新既一步,甚至我仲有機會餵妹妹做人奶媽,不過同阿翹既人奶bonding斷咗就斷咗,係好傷心。

不過傷心一陣好啦,始終我地都要同bb一齊成長。

工人方面因為我想搬(不過好似幾難),想等佢幫埋我搬屋先炒佢,不過佢份約9月都到期,無論點9月都會同佢sayonana (我尋晚先因為佢延誤餵阿翹食藥既時間話咗佢幾句,我忍住道氣自己走去沖涼先喊,我老公話佢竟然係廳攪住我個仔喊﹗佢根本唔接受意見,亦唔明白餵錯時間食藥有幾大件事﹗算啦,都費時講佢動胎氣:;pppp: )

原帖由 Sugarbabegirl 於 11-1-26 15:24 發表
報到!

我呢幾日試俾有機豆漿小荍飲, 佢一啜, 發現唔係人奶, 就喊, 拎開個樽.......

早幾日, 我又試下夜晚唔俾奶佢, 就咁抱住佢響我心口um佢訓, 佢問我要"奶奶", 我話"無呀", 點知佢訓訓下, 又抬頭話"無?"..... 我 ...

大宅

舉手報到~~
~~ 祂不應許天常蔚藍, 但應許祂的慈愛常在!~~
~~ 願我們常存感恩的心去讚美上主!~~

男爵府

原帖由 kristinecheng 於 11-1-26 15:37 發表
我聽見你咁講都覺得心酸。

雖然可以同自己講bb大個啦,戒奶係邁向人生新既一步,甚至我仲有機會餵妹妹做人奶媽,不過同阿翹既人奶bonding斷咗就斷咗,係好傷心。

不過傷心一陣好啦,始終我地都要同bb一齊成長。

工人方面因 ...

我e+都俾我老闆(賓大人)train到好高eq........ 佢地根本就唔上心, 我都好明, 我就算點同佢講道理, 佢都係覺得自己已"tried my best", 係我衰, 咩都話佢!

所以我自己做返!!

早幾日上幼潛都幾好笑, 我地講ing 語言環境, ee叫我地一個星期里面, 要全部人都講一個語言, 就算係賓大人, 佢叫我地教埋佢中文!!

呢個ee一定無請過工人, 平時果d都教唔聽, 仲要教佢中文?! :;pppp:

別墅

報到!

見紅左好多日, 好唔舒服, 下次好d先再update la, sorry.

大宅

小荍媽:教賓賓講中文?我嗰個係識廣東話扮唔識咋(我地又扮唔知佢識,不過我激氣話佢時都會跌一兩句廣東話),唔係佢點同我阿媽「報串」我屋企既嘢(我阿媽淨識abc)同埋同我阿媽屋企既工人講事非(我阿媽屋企個工人淨識講印尼話同有限既廣東話)。

veron:不如叫醫生寫紙俾你bed rest吖。唔洗擔心,好多媽媽初期都會咁,總之唔好操勞,同埋真係真係----唔好抱isaac bebe啦﹗之前我都唔聽話,成日俾我老公話,佢有一句講得好啱:要對細b公平啲,唔係有咩事,後悔都冇用。

伯爵府

春季勳章 好媽媽勳章

報到先!~!!

kristine: 阿翹真係好錫妹妹喎! 應該放心了!

vicky: 真係要訓下床, 而且呢排d 菌好勁, 唔返工, 少出街, 可能更好!

Sugarbabegirl: 試下米奶, 質地薄身d, 甜甜地, 易入口d! 芷蕎唔like奶粉, 飲一次嘔一次, 我見到都眼紅紅, 而家都係飲米奶, 鮮奶同豆漿 (豆漿較寒, 阿囡呢排咳就唔飲得)!
你試下同小荍講, 埋身食就有奶奶, 好唔好? 我餵左22個月, 超唔捨得!

jennie: 試下訓前叫爸爸同昊b講故事, 比起玩, 可能更快令佢地關係再close d!
今晚又OT!!!!

大宅

Vicky:
要小心d呀
叫醫生開病假, 休息多幾日呢!! 保重保重
~~ 祂不應許天常蔚藍, 但應許祂的慈愛常在!~~
~~ 願我們常存感恩的心去讚美上主!~~

大宅

可以試吓用奶粉溝啲蕃薯蓉/薯蓉,阿翹飲奶粉都係會嘔晒出黎(之前因為咁戒埋奶樽),不過溝少少solid food 就okay。我想佢就算飲奶都飲得多元化啲(牛奶+奶粉),減低啲risk(你知啦,唔知幾時又有新聞話邊種食物有事,我真係爭啲有買德國蛋佢食

原帖由 bastet 於 11-1-27 09:25 發表
報到先!~!!

kristine: 阿翹真係好錫妹妹喎! 應該放心了!

vicky: 真係要訓下床, 而且呢排d 菌好勁, 唔返工, 少出街, 可能更好!

Sugarbabegirl: 試下米奶, 質地薄身d, 甜甜地, 易入口d! 芷蕎唔like奶粉, 飲一次嘔一 ...

水晶宮

kristine: 有冇唸過生完細B後做避孕? 定做絶育? 唔知生嗰時有冇得做埋呢?

伯爵府

春季勳章 好媽媽勳章

原帖由 jenniecatcat 於 11-1-27 11:08 發表
kristine: 有冇唸過生完細B後做避孕? 定做絶育? 唔知生嗰時有冇得做埋呢?

絕育好似男士做會好d, 我唔記得點解, 只記得輸卵管有機會自己愈合番!

and 子宮環呢......我朋友親身試過, 戴左都可以有, 仲要陀bb個10個月內, 子宮環陪住阿b長大, 因為拎唔番出黎, 有d 危險, 當然, 佢係萬中無一的例子!
今晚又OT!!!!

伯爵府

春季勳章 好媽媽勳章

原帖由 kristinecheng 於 11-1-27 10:05 發表
可以試吓用奶粉溝啲蕃薯蓉/薯蓉,阿翹飲奶粉都係會嘔晒出黎(之前因為咁戒埋奶樽),不過溝少少solid food 就okay。我想佢就算飲奶都飲得多元化啲(牛奶+奶粉),減低啲risk(你知啦,唔知幾時又有新聞話邊種食物有事,我真係爭啲有買德 ...

有冇諗過點解飲奶粉會嘔呢? 會唔會係我唔識開奶粉, 太多氣呀??
今晚又OT!!!!

大宅

Jennie:絕育?老公做定自己做先?千祈唔好自己做,女人冇咁啲reproduction organ好麻煩,一陣要長期食荷爾蒙就慘~~當然會避孕啦,基本想我地係真係想要先有bb先唔避(我呢胎所謂「意外」,係老公特登的,我阻止唔切咋 之後我計計吓日子應該好大機會bingo,點知真係﹗)

bastet:我都唔知點解唔飲,同樣咁沖,加少少薯蓉逐羹餵就okay,真係少到同飲奶冇咩分別

首頁
12345...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊