跳至

首頁

尾頁

大宅

通貨膨脹咁勁!買餸時真係要格過價! 以個人之力好難知道街市/超市行情, 如各位有料知道邊處買好嘢有特價, 都請入嚟單聲! (齊心便事成!)

介紹你地食隻金舫水晶絲苗米! 佢特價時只係$59.90/包8 公斤的米. 佢比金象仲好, 唔會咁水, 一粒粒的入口, 有口感! EVEN 佢無DICSOUNT 都唔會多過$70/包. (E 家係超市好難買到1包8KG的米係唔過70蚊GA LA.)

但要留意佢的價$ 上/落都几大GA! 係農曆新年前我去大昌做SURVEY, 係新年前1星期見到$59.9/包, 但我無買因諗住回家後叫工人拉車仔去買几包. 只係過多3日後姐姐去買時係$72.90/包. 咁梗係唔買LA (我都係諗住KEEP STOCKS 啫!), 到3天前叫姐姐再去睇又回到$59.9/包, 姐姐即時掃4包! 到今天我剛行過又入去LOOK LOOK 又加咗價AROUND $67/包.

綠色的長城牌午餐肉都平過惠康呀! 今天睇大昌是$12.9/CAN, 惠康都要$13.9, 大埔墟街市都要$15/CAN, 咁又要掃几罐!

好彩做咗精明消費者啫! E 家四圍格價己成為我同工人姐姐的興趣了! E 家通貨膨脹得咁勁, 真係要個STOREROOM 儲量了! 真無奈.

大宅

我昨天聽個同事講, 佢老公好愛食一檔豬扖麵(近一間M 記, 但又唔記得咗叫MUG 名) 我估唔知係咪翠屏村商場的地舖呢? (我同事因住外區唔熟大埔地方名)

她說以前食開的茶餐豬扖麵, E家加咗價, 個餐加咗$10 .
30几蚊(如飲凍又加$咁近$40囉!)咁我不如正正經經食個LUNCH 好過啦!
原帖由 縉媽 於 11-2-19 13:17 發表
通貨膨脹咁勁!買餸時真係要格過價! 以個人之力好難知道街市/超市行情, 如各位有料知道邊處買好嘢有特價, 都請入嚟單聲! (齊心便事成!)

介紹你地食隻金舫水晶絲苗米! 佢特價時只係$59.90/包8 公 ...

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

大宅

多謝報料

複式洋房

大宅

我就覺得富善街街巿斜路上那檔菜檔賣的菜和薯仔等等都幾平,質素我覺得可以接受,有時D菜試過10蚊兩斤,如果在新街巿一樓D菜檔一定無可能,

男爵府

禁止訪問

大宅

米反而唔 CARE
菜肉日日都要食
真係要格下價

大宅

原帖由 縉媽 於 11-2-19 13:27 發表
我昨天聽個同事講, 佢老公好愛食一檔豬扖麵(近一間M 記, 但又唔記得咗叫MUG 名) 我估唔知係咪翠屏村商場的地舖呢? (我同事因住外區唔熟大埔地方名)

她說以前食開的茶餐豬扖麵, E家加咗價, 個餐加咗$10 .
3 ...

介紹你去大埔墟東昌街有間茶歺廳叫'啱啱好'
食豬扒麵,炸雞亦都幾好食 价錢平
下午茶$20-24包飲品

大宅

請問即係近邊頭?
原帖由 淋魚魚 於 11-2-21 11:36 發表

介紹你去大埔墟東昌街有間茶歺廳叫'啱啱好'
食豬扒麵,炸雞亦都幾好食 价錢平
下午茶$20-24包飲品

大宅

原帖由 縉媽 於 11-2-21 14:20 發表
請問即係近邊頭?

即係馬會對面個條街,租單車個度

大宅

富善街d菜真係比街巿好多, 如果下午去買仲平d, 如果甘岩放工6點幾7點左右經過, 可買到平菜

原帖由 rabrabming 於 11-2-19 23:44 發表
我就覺得富善街街巿斜路上那檔菜檔賣的菜和薯仔等等都幾平,質素我覺得可以接受,有時D菜試過10蚊兩斤,如果在新街巿一樓D菜檔一定無可能,

大宅

係街市白蘿白之前(過年前年三十晚)係$蚊斤. 我唔識近斤和磅, 係咪計近著數d 呀?

原帖由 Henrymama 於 11-2-20 22:27 發表
今日係百佳見到
白羅白 $1.8 / LB
洋蔥 $7.5 / 4個

唔知道算唔算平呢?

大宅

收到! 行開果頭又可以試吓.
原帖由 淋魚魚 於 11-2-22 00:02 發表

即係馬會對面個條街,租單車個度

禁止訪問

大宅

我都知富善街好平呀! 但係有時真係平到驚驚地! (唔係放工時間wor!)

因好多時tv 上話有好多大陸走c貨的分銷站, 好似大埔區的便次次都富善街份, 都有d 怕, 所以都只係間中邦襯.
原帖由 MonAnson 於 11-2-22 08:58 發表
富善街d菜真係比街巿好多, 如果下午去買仲平d, 如果甘岩放工6點幾7點左右經過, 可買到平菜

男爵府

好媽媽勳章

年初2下晝在富善街買菜心 係 $6/3斤.
真係平到喊. 正常街巿賣緊 $12/1斤

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 陪月勳章

多謝報料,我都好鐘意格價,但有時d商號唔多like,妳問多句都覺煩,我覺得新街巿對面生果鋪有菜買的鋪買d生果及菜都平有時佢d貨品都平,另對面的行買菜都平但以上都無蔥送.
原帖由 縉媽 於 11-2-19 13:17 發表

介紹你地食隻金舫水晶絲苗米! 佢特價時只係$59.90/包8 公 ...

大宅

係呀! 唔單止果檔菜, e 家翠屏樓下街市好有d 唔送蔥呀!

翠屏樓下第一檔菜檔(即魚檔隔離) d c9 都几串ge! 不過佢又唔係對我, 見我到d young guys 去會好d, 我成日見佢串d ah sim, ah 婆 ga.

原帖由 wendylam927 於 11-2-22 20:54 發表
多謝報料,我都好鐘意格價,但有時d商號唔多like,妳問多句都覺煩,我覺得新街巿對面生果鋪有菜買的鋪買d生果及菜都平有時佢d貨品都平,另對面的行買菜都平但以上都無蔥送.
...

首頁

尾頁

跳至