家庭理財

跳至

首頁
12345...48

尾頁

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

.監於很多人對月供股票一知半解,所以我集中文章,好等其他網友方便了解!

其實我成日叫人唔好月供儲蓄保/基金,建議身痕硬要投資的媽咪月供股票,講真係擔心,擔心就是她們咩都唔識,十個有八個,一定戶月供股票後,就順手炒埋股,初時嬴左 D (通常賭咩都係,初買就嬴最後係輸得最惨) ,就以為自己係股神,越買越大,最後成為大戶點心

由於我以前有 15 年係做 証卷/期貨 系统,所以接觸全是金融業的人,而另方面我從小(14,5 歲)就喜歡睇財經,經過多年自己的財富亦可穩定增長,而我一直的理財方法,是以最保守,最穩陣的理財方法,以理財經理來說係似 6,70 歲的理財方法!我是要財富穩定地每年增長。

請先看看以下的真人真事........

例子一
一日在証卷行外面等開會,見到個老經紀 (70歲以上),大家傾開我就問佢:

我 : 散户炒股,係唔係 10 個有 8 個輸
佢 : 唔係!係 10 個 10 個都輸!

例子二
另一日傍明收市在証卷行的老板 (70多歲)房傾計,佢電話響,講左兩三分鍾,係佢做校長同學打來,問佢有幾百萬的退休金買咩股票好?佢就話甘呀???買 #5 滙豐啦!
佢收線後同我講:"唉!打得來唔通叫佢最好就唔好買咩!佢問到,匯豐叫穩陣D!"

結果大家知! 當時 #5 係 $130,真係唔敢想像個退休校長,當日 #5 跌到 $33 的心情!!

例子三
有次收市同手下在間大証卷行同老板開會,個 "財演" 現在也有出鏡,伸頭入房問 :

財演 : 老細今日講邊隻?"
佢老板 : #XXXX
財演 : 哦! 甘講升定跌?
佢老板 : 升

我同事出左門口,look 大隻眼話 "甘都得,引人落答?"所以唔好聽電視上所謂 股票分析員 亂 UP ,佢無持有隻股票,唔等於佢老細無!

例子四
大步分人輸大錢都是在波濤洶湧的股海,以為賺錢好容易,人們最常犯的是初時以少少錢如 2 萬,賺到 3 幾千就心雄,越買越大越多,一次大浪,輸凸幾十萬!我有幾個朋友都是同樣情況 : 喂!大力大力,買股票真係好容易賺錢,拿我半年都賺左十幾萬,但佢一年後輸凸二十幾萬!

以上例子是希望各位,投身股海前以此為監!

月供股票,其中一個選擇是可去i-access一通證券行開個碎股股票戶口買藍籌股票,每個月定時定候自己買就可以。我想這個方法應該比你在銀行做費用平很多。

唯一要穩陣,放在股票行嘅股票價值最好不要超過15萬元,以便受投資者賠償基金嘅保障。

如果妳們似 pineapple0983 又唔同,要對市場,上市公司,股價走勢,環球經濟.......熟識,但熟識都未必一定嬴硬,買股票發大達真係未咩見過,最多會係輸到唔敢再買。

講返為什麼建議妳們月供股票呢?你問我有無供緊股票?我係無供,現亦祇有一手交行 #939 (旱年忘記了),甘又建議人供?等下再解釋。。。。

其實很多人有 cash 係手就身痕,硬要"學人"投資,但市場上有咩投資係無風險呢?外滙?黃金?股票?基金?全是高風險!想來想去月供交易所 ETF (指數基金) 如大家熟悉的 盈富基金 #2800 總比供 20, 30 年儲蓄保險 / 基金 來得有合理回報,更重要係不會把資金鎖死數十年!

月供什麼股票好?
A. 追求高 d 增長 #939 #2601
B. 穩陣收息股 #2 #6 #66
C 同大市同步 #2800 (香港 每年 2-4% 息)
#2823 (國內 無息,但"可能"有高點回報!)

Claudiachan1981    發表於 20-4-23 17:23
topyy    發表於 15-9-23 23:16
virginbaby  真係好有心..用時間獨只字打出黎同我地分享...THANK YOU!  發表於 12-2-6 13:02
mimikitty28  我是你例子四的真人版,依家輸到怕,唔想再掂股票, 但如有120萬可怎樣投資  發表於 11-7-11 12:02
tom_s18  大力︰939是建行,交行是3328呀!  發表於 11-5-31 22:36
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

有人問過我,月供是否比一手手買入平,係錯的!月供使費係比一手買入係貴,因為銀行要行政費,處理碎股,如果資金充裕當然可一手手買入!

但月供對於一些對市場不認識的初哥 + 懶的投資 (最可能大家根本無時間去研究或不喜歡研究),可以用平均買入去減低風險,平均成本法衹適用於 U 形向上走勢市場/股票,但 L 形的市場/股票就應該遠離!

以下是五年股價圖.......

這是大家熟悉的#5 匯豐, 由 133 跌至 33 現價 84 !

這是 #66 港鐵,如果每月平鈞買入,回報明顯比 匯豐 好好多!

#2800 盈富基金 即交易所上市的基金,它好處是幾乎百分百同恆指同步,因為同五十多隻藍壽股掛鈞,相對買單一股票風險為低!

這隻是典型的 L 形,股價由 0.35 直跌到 0.031 ,祇有 1/10 ,這些波動甘大的妖股一定要遠離!另外日本股市也是大 L 型,由 80年代 39,000 點一直跌到現在 10,700點 (所以股市未必一定賺錢,幸好中港在 10 年間,純經濟角度睇,是不會發生)

很多. 理財顧問 (把你的財,理入他的袋的人),成日開口埋口要分散投資,什麼新興市場,金塼四國,黃金,期實想返自己是否有幾億未開頭,否則淨中港市都有排你睇!
另方面如果真你硬要投資這些市場,交易所 ETF 可以幫到手,佢係有 印度 ETF ,黃金ETF,新興市場ETF.......

ETF 交易所買賣基金 介紹
By : lvmh22
http://finance.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=11078324&extra=page%3D1

ETF資訊 <---- 有即日報價

http://www.etnet.com.hk/www/tc/stocks/etf.php

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

以下是一些有用的連結,內容是轉貼自 : bigtiger

1. 點解要做月供?
a. 強迫自己有紀律性儲蓄
b. 沒有足夠金錢買入一手優質藍籌,月供可以做到
c. 月供是長線投資,會改變了你對跌市的看法

2. 有碎股好煩?
股票其實是以每股作單位,只是買賣才用一手。所有權益其實一樣,加上中銀沽出碎股可以用正價,有甚麼煩惱?

3. 匯豐, 恆生同中銀收費上有甚麼分別?
a. 每月買入股票佣金+稅 (50元或0.25%)

匯豐和恆生是以每隻股票計,如果你供2,000蚊選了2隻股票,即是收100蚊
中銀
香港是以每注股票計,如果你供2,000蚊選了2隻股票,即是收 50蚊

b. 碎股沽出價格
匯豐和恆生沽出碎股是不能以正股價沽出,沽出價是低3格以下,甚至更多
中銀香港沽出碎股是可以正股價沽出,可以致電熱線或在網上進行

c. 股票代收息費
匯豐會收取客戶手續費,好像一般買股票一樣,每次最少30蚊。如果供匯豐、恆生和中電,一年派4次息,即是要付120元
恆生和中銀香港豁免股票代收息費

4. 供甚麼股票好?
供甚麼股票要視乎個人經濟背景,年齡、工作收入、家庭、目標等,所以不能一概而論。但月供是利用成本平均法,最有效運用就是波幅大而長線上升之股票。但是,最極端的例子,股票長期都是跌..即每次同一銀碼可以買到更多,直到你退休/賣出一刻,隻股票創出歷史新高,甘你所有單位都是賺錢。但是,這種股票你會供嗎?

5. 牛市中股價越來越高,是不是應該停供?
沒有一定的答案,總括來講可以

a.組合選超過一隻股票,例如月供3,000元選3隻股票A, B同C。這三隻股票可以是不同行業或地區,各供1,000元。當股市有波動,這3隻股票應該不會有同樣升幅或跌幅,甚至相反走勢,到時你可以調節供款,例如500元A, 1500元B, 1000元C, 甚至今個月吾供A, 1500元B和1500元C. 大前提是每月都有供款。

b. 有些人會選擇間歇性停供,恆生容許停1期,中銀可以停2期,不過你就要考考自己眼光

c. 或者利用a 和 b 一起。

6. 本來供緊多隻股票,如果停供一部份,個部份股票會吾會收返正常費用?
到目前為止,只要你最少保留一隻股票繼續月供,其他並不會收費。

7. 用中銀信用卡供款有無積分? 駛吾駛收手續費?

到目前為止,不需要收手續費,形式係好似你一般簽帳甘樣,一蚊有一分。

8. 以股代息
一般公司派息以現金派發, 但有些公司會以股代息給股東選擇,例如#5, #23 #66. 如果你選了以股代息但股數未能足夠一股,你會收到現金。換股價一般再派息/除淨日會公佈詳情, 請習慣一下看看公司通告。例如#5, 上年第4季派息公告 http://main.ednews.hk/listedco/listconews/sehk/20070403/LTN20070403084_C.PDF

月供股票--投票及分享篇IX (正在和持有月供股票之種類投票)
By : bigtiger
http://finance.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=9878381&highlight=%A4%EB%A8%D1

温馨提示 :

任何投資也可升可跌,股神講過,投資第一緊記係 保本, 第二係保本, 第三亦係保本,如果想係這波濤洶湧,弱肉強食的投資市場,有一個合理的回報,就一定要自己用工去問多些人,找多些資料,千萬不要盡信所謂理財專家 ,他們祗會用甜言蜜語,把你們用雙手,辛辛苦苦工作賺返來的錢,簽個名,就理入他們的袋裡!唔好懶,用腦多想一點!

如果有時間我會寫埋: 理財篇 之 延遲消費
理財篇 之 子女理財

topyy    發表於 15-9-23 23:17

買基金真係好傷

侯爵府

留位x2

公爵府

醒目開學勳章

大力哥,

幅大頭相是你仔仔嗎? 好靚仔喎!!

yee183  係呀  發表於 11-7-29 12:26

公爵府

醒目開學勳章

最近公司出左d花紅, 又贏左d 股票錢, 財爺又話派6,000。 想用30,000 買隻長遠股比亞仔, 有無好介紹?

子爵府

大力, 你個仔真係好靚仔呀!

伯爵府

原帖由 magcat 於 11-3-4 09:54 發表
大力, 你個仔真係好靚仔呀!

嘻,咪唔睇大力內容,掛住睇佢個仔

張秋    發表於 12-3-6 14:48

男爵府

好媽媽勳章

係咪真係佢個仔呀?
人不犯我, 我不犯人.

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

原帖由 hw1115 於 11-3-4 10:13 發表
係咪真係佢個仔呀?

唔係我仔係邊個?

以之張係佢細個時!

買基金真係好傷

伯爵府

wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 畀面勳章

我又真係掛住睇佢個....仔喎,
面型同我囝又好似喎~
一樣係靚仔一名~哈哈~

不過,
佢個仔好似係14歲啦喎,
我諗係佢仔仔以前既相o瓜.....

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 大力大力 於 11-3-4 10:41 發表

唔係我仔係邊個? Hehe, are you only 1 child ?

以之張係佢細個時!

咁現在是否更加handsome 呀?
人不犯我, 我不犯人.

子爵府

擔登仔
留個位
跟大力
學知識

yee183  x2  發表於 11-7-29 12:27

子爵府

好媽媽勳章

{{ 最可能大家根本無時間去研究或不喜歡研究 }}

唔係可能, 對我黎講, 係直頭係.....

我都擔櫈坐定定學野....
留個位
請大家留意, 曾經有人係facebook開左我係bk個名既 a/c (Nopan Ma), 當然人人都可以叫nopan, 但此人仲偷埋我囡囡bk張相開fb, 有問題, 大家小心

子爵府

牛年勳章

" 最可能大家根本無時間去研究或不喜歡研究"

我直頭係以上再加資質問題...
留個位先,
我成日係度(齋睇無出post)
等你指示...(去開月供戶口/點樣儲蓄)

等待驗證會員

Me too. 要跟大力學知識 !!!
原帖由 yellowmama 於 11-3-4 10:59 發表
擔登仔
留個位
跟大力
學知識

男爵府

醒目開學勳章

大力囝好靚仔

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 大力大力 於 11-3-4 10:41 發表

唔係我仔係邊個?

以之張係佢細個時!

大力個個都讚你仔靚仔,甘有冇人讚過你靚仔,要講真

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

可否今月供$2000,下月供$8000,再下月供$2000 ka?
無啦啦有固月多$6000供左巨都好堝

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

原帖由 ernestchow 於 11-3-4 13:51 發表

大力個個都讚你仔靚仔,甘有冇人讚過你靚仔,要講真

講真!係有的,物似主人型,阿仔梗係似我!

妳地個個掛住講我仔,都唔聽書!

怏 d 埋位上堂!

張秋    發表於 12-3-6 14:53

買基金真係好傷

首頁
12345...48

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊