烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

別墅

响街市或者超市買完D免治肉番嚟, 你地會唔會再洗下佢? 點洗呀?? 我每次用個碗洗完再倒水就會連D豬肉都倒哂出嚟, 真係唔知點洗好?

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

洗? 不如自己番來自己剁好過LA!!

別墅

懶嘛, 又想慳番D時間, 因又湊囡呀!

原帖由 cy101 於 11-3-4 14:07 發表

大宅

叫超級同你洗埋嗎?街市都同人洗喎.

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

原帖由 花花菜 於 11-3-4 14:14 發表
懶嘛, 又想慳番D時間, 因又湊囡呀!

又要食得好又要唔動手

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我係超市買免治牛肉番來係無洗架.

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

免治左仲點洗呀...
不如你買過攪拌機自己攪碎啦.

別墅

我諗我真係懶到出汁喇

子爵府

好佩服d人買免洽肉碎返屋企再洗,怕污漕就一係自己刴,懶刴就買個攪拌機攪,一係就唔好食,咁樣洗完仲污漕過唔洗
未經本人許可, 不得轉載

侯爵府

買預先碎咗嘅免治豬肉,都吾會洗架喎。

水晶宮

2024年龍年勳章

豬肉佬會洗完再攪碎gor wor, 唔駛洗架. 如果想再感覺上乾淨d, 一早去買, 佢部機會隔晚洗乾淨第二朝再用.
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

子爵府

醒目開學勳章

原帖由 cy101 於 11-3-4 14:07 發表

同意, 故每次都是自己剁,因過不了自已的心理

大宅

原帖由 pigpigyy 於 11-3-4 14:26 發表
我係超市買免治牛肉番來係無洗架.
吓,無洗架 自己啄都好快,切條再切粒,一陣就喙好,一路喙,一路加鹽,胡椒粉去調味.蒸野就加少少水/油在肉碎中,無甘奀,跟手就去煮.

珊瑚宮

原帖由 花花菜 於 4/3/2011 13:54 發表
响街市或者超市買完D免治肉番嚟, 你地會唔會再洗下佢? 點洗呀?? 我每次用個碗洗完再倒水就會連D豬肉都倒哂出嚟, 真係唔知點洗好?
你唔好笑爆我個嘴啦!
洗完,天一半地一半.
我覺得自己琢快過攪冸機,因部機要洗要dry.
超市D免治豬,肥多過瘦,咪買呀!

玩具萬歲!

水晶宮

唔洗架...

咁洗法都無晒d肉味啦 ~

伯爵府

無得洗架吓?不如自己剁啦, 都唔係好大功夫..

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

無洗:lol:

子爵府

我唔會响超市買免治豬肉, 因為我有親友以前响超市做推廣, 話見到佢地將頭頭尾尾都攞埋去整免治肉, 而且從來未見過佢地事前洗過.

我多數自己剁, 如果趕時間會去街市買, 親眼睇住佢地洗左先放入碎肉機.

侯爵府

畀面勳章

我喺街市買,豬肉佬哥哥會沖沖水先拎去搞架喎

大宅

MommyPanel勳章 開心吸收勳章 環保接龍勳章

我去(百乖)用夾夾好舊肉之後話俾亞姐聽要攪碎,佢會洗左先攪架喎~ 碎左冇得洗架啦~~

首頁

尾頁

跳至