單親天地

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

DEL

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

我認同!事實上,我身邊好多義工朋友都是中年女性為多,並且她們非常投入義工服務。我覺得男性係處理婚姻關係、伴侶關係、人際關係都比較弱和被動。

其實婚姻只是人生一個段落,還有很多事情去經歷。我覺得在各方面都要取得平衡,仲有多些同BK的朋友去玩。

你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

伯爵府

DEL

瑪瑙宮

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我認同臨老先黎失婚,真的很傷。

別墅

因29關係, 同C6 13年婚姻, 到40Y 離婚

大宅

無論幾多歲要離婚,當然都係會唔開心..
一年前的我當時真係成個人痴左,唔食唔訓,成日想點樣可以等佢番來.. 但我媽同我講"不如俾心機湊大個女,將來你既回報一定更多"
到宜家其實仲未可以放低佢,不過一想到EX,我就會盡量勸自己番回現實,宜家只有個女係最實在... 所以見佢一日一日長大,好滿足...
同埋千萬唔好再諗自己同EX一齊左幾多10年呀.. 你望向後既時,個1X,2X年可能好多,但當你向前望,你既人生仲有好多個1X或2X年架!!

複式洋房

回覆 1# sylviayan 的文章

同意! 有時對他有期望等如對自己傷害!

瑪瑙宮

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

懷緬過去,等於虐待自己
原帖由 26802680 於 11-3-7 16:28 發表

侯爵府

原帖由 26802680 於 11-3-7 16:28 發表
都已經係過去了的事,何必想太多!

侯爵府

原帖由 sylviayan 於 11-3-7 17:06 發表
無論幾多歲要離婚,當然都係會唔開心..
一年前的我當時真係成個人痴左,唔食唔訓,成日想點樣可以等佢番來.. 但我媽同我講"不如俾心機湊大個女,將來你既回報一定更多"
到宜家其實仲未可以放低佢,不過一想到EX,我就會盡 ...
朋友~
比d時間自己,有d嘢經歷了時間的洗禮會變得淡然和退色~

大宅

子健媽,知道啦.. 見到你地好多媽媽都好堅強撐住,我唔敢肯定自己係咪可以捱得過,不過好肯定自己在康復階段,我答應過阿女一定要同佢一齊好好生活!
多謝你既鼓勵!

原帖由 babytszkin 於 11-3-8 07:13 發表
朋友~
比d時間自己,有d嘢經歷了時間的洗禮會變得淡然和退色~

男爵府

原帖由 sylviayan 於 2011-3-8 11:19 發表
子健媽,知道啦.. 見到你地好多媽媽都好堅強撐住,我唔敢肯定自己係咪可以捱得過,不過好肯定自己在康復階段,我答應過阿女一定要同佢一齊好好生活!
多謝你既鼓勵!

...
Sylvia實得o既你, 而家你都好開心同幸福啦
stanley
是非皆因多開囗   煩惱皆因強出頭

伯爵府

DEL

大宅

WENSI,放心啦,你既正面信息已經收到,婚姻/愛情絕對唔係人生既全部,有既只係"甜品",我都好知道咩叫知足.. 好似我有個女性朋友先26歲,做定哂婚前檢查打埋預防子宮頸癌針,打算11月結婚,點知對支針反應過敏,患左吉巴士綜合症,對腳無哂力,出入都要兩個人扶住先得..睇左佢個CASE我好大感觸,所以都釋懷左,要叫自己珍惜宜家擁有的一切!

瑪瑙宮

前路在你手,不要為一個不懂得珍惜你的人再傷心,仲有呀囡呀
原帖由 wensi 於 11-3-8 12:00 發表

我post 出黎唔係想講有幾慘, 係想俾人知唔係未路. 停一停諗一諗, 俾人幫會有另一片景象. 前面都係一片光明.

子爵府

有時自己都會咁諗,點解我咁為個前夫,
陀住細b肚甘大陪他揾工,呢度去果度去,
自己身體出現問題都唔去睇
一心一意去照顧家庭,唔駛返到家無溫暖感
生細b時我同細b仲冒生命危険,
換來當住我面前話要第三者
係他,令我對呢個世界唔再信任身邉ga人
祇有我兩個小朋友給我撐住

複式洋房

回覆 1# 四眼雞丁 的文章

依個世界好難用公平去衡量.,特別感情,唔係付出幾多就收獲幾多,人係有權去選擇自己既路,對於唔珍惜自己既人,唯有講天意,何況你仲有兩個小寶貝!!

子爵府

原帖由 子言 於 11-3-8 14:31 發表
依個世界好難用公平去衡量.,特別感情,唔係付出幾多就收獲幾多,人係有權去選擇自己既路,對於唔珍惜自己既人,唯有講天意,何況你仲有兩個小寶貝!!
講真大細b係我心目中天使,
我最初聽到前夫咁講,
心淡到去諗住一死了知
好彩大細b個刻叫住我

複式洋房

傳說,每個人身邊都有一位天使守護自己,而你竟然為2位天使,你好幸福,替你高興

複式洋房

傳說,每個人身邊都有一位天使守護自己,而你竟然有2位天使,你好幸福,替你高興

首頁

尾頁

跳至