夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

熱血金章

我真係就黎谷到爆啦..................

我真係唔明兩個人相處 GE 時間已經唔係多嫁啦,
同佢出去食餐飯可唔可以尊重下呀!!

已經唔係同你去食大餐, 普通去食碗粉啫, 半粒鐘好無呀? 想同你傾下計, 普通閒話家常啫, 你隻手可唔可以唔好襟電話呀??? (注意: 手機係無上網功能)

我向你噴口水, 唔係一定要你認同我, 咁你係咪都要比返適當 GE 反應比我, 例如點下頭, "嗯", "啊", 眼神望下我呀..............

你無反應不突止, 仲要叫我睇你手機入面 GE 相!?!?

到底你有冇聽緊我講野??? 識唔識咩叫禮貌, 咩叫尊重??

已經唔係成日同你出去一起食飯, 但食 GE 過程, 你唔係襟你部手機, 就係望住部電視, 咁不如係屋企各自食啦!!

你知唔知我好唔鐘意同你去食飯嫁啦!!! 你食飯 GE 速度已經係九秒九, 我食左無兩啖, 你已經可以食完 Q 埋對手係到等埋單, 對你黎講食飯唔係享受, 係例行工事, 倒哂落個肚, 做左呢個動作就算!!

我可唔可以選擇唔同你食飯呀??

各位, 你地D另一半係咪都係咁嫁??

男爵府

我老公係psp不離手.又係食得快過我
仲要次次等佢放工去食飯點知十次有九次都係拉埋佢個fd去==仲要冇同我講囉
佢食緊已經打啦食完又要打,仲要催我食快d

瑪瑙宮

大廚勳章

原帖由 kammm_0520 於 11-3-8 00:39 發表
仲要次次等佢放工去食飯點知十次有九次都係拉埋佢個fd去==仲要冇同我講囉
佢食緊已經打啦食完又要打,仲要催我食快d ...

咁樣真係會反台....
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

水晶宮

熱血金章

原帖由 kammm_0520 於 11-3-8 00:39 發表
佢食緊已經打啦食完又要打,仲要催我食快d ...

叫埋朋友一齊食??
好 FD 嫁??
次次唔同人,定係同一個人呀??

子爵府

佢係屋企食飯係咪都係咁架?

以前我 c6 食飯時又係唔會理我...
全日只見得佢果幾粒鐘...
諗住可以用食飯時間黎傾吓計...
(因佢飯後一定做自己野唔會理我)

但佢食時整係會望住個電視...
我話我有野同你講呀...
佢就用眼神話比我知佢睇緊劇唔好阻住佢.
好啦... 咁我為有等廣告時間啦 (知佢不嬲唔鐘意睇廣告) ... 點知到廣告時間... 佢又話睇緊 tv .. 叫我唔好講野....

我見唔對路...所一個 WEEK 會 '的' 佢出去食幾次飯 (酒樓) ... 諗住CHANGE 吓環境... 無電視...可以傾到計.
點知... 次次一去到酒樓... 佢就第一時間搵個對住大電視既位... 睇唔到電視既位佢唔會坐....即使聽唔到聲...佢都照望住個 TV... 仲之唔會聽我講野 !!~

後黎發現佢出面有女人...
先知道佢果時...
跟本個心就唔再係我度...
跟本就唔想見到我...
唔想聽我講野...

水晶宮

熱血金章

iluvmeeself ,

sorry to hear about that!!
咁你地宜家點呀!!

我感相信佢出面唔係有第二個,
只係佢 GE 態度有問題, 同埋自私囉

珍珠宮

我c6唔會咁, 反而係我食得快, 佢就非常享受晚餐~

樓主, 你要好好坐底同你c6傾下, 要好聲氣d, 係想解決問題而唔係要嘈交.

男爵府

好媽媽勳章

死火, 可能我有d似男人 我食飯最想靜靜地, 望住電影, 比個腦休息下. 唔想聽唔想答問題, 阿爸教落'食不言寢不語'

侯爵府

咁又吾會喎,我老公幾多嘢講架,乜都講得一餐,佢食嘢都好快,不過佢食完嘢,慢慢嘆杯咖啡再講過架。

男爵府

我c6又係咁攞住手機上綱msm,科技發展太快都唔係好事

伯爵府

如果我食飯既時候, 有人不斷向我噴口水, 我都會好似你老公咁囉.

水晶宮

熱血金章

原帖由 mywong 於 11-3-8 13:33 發表
死火, 可能我有d似男人 我食飯最想靜靜地, 望住電影, 比個腦休息下. 唔想聽唔想答問題, 阿爸教落'食不言寢不語'

我食果時都唔會講野,
之係等食之前講之嘛!!!

男爵府

原帖由 mywong 於 11-3-8 13:33 發表

我都同你一樣, 但個仔就口唔停咁講嘢! c6就好d, 講少少咁啦!

複式洋房

回覆 13# 9594 的文章

我老公一定唔會因為睇電視而唔聽我講野. 因為我地屋企係無電視. 我地2公婆都覺得唔需要. 我本人十歲之後已經唔睇電視, 而我老公係男人又覺得電視d野好8婆, 睇唔睇都無所謂.

不過我老公會因為睇小說入迷, 我本人就算有野想講, 都會問聲, "老公你依家可唔可以同我講呀" (好溫柔地) 咁我老公就會放低本書話"你講啦", 咁我就開始講. 如果佢發覺唔係好有興趣, 佢就會慢慢拎返起本書, 但耳仔都聽緊我講野o既.
**待得天晴花已老,不如攜手雨中看**

複式洋房

回覆 14# 9594 的文章

如果出街食飯, 女人梗係比男人食得慢d, 咁一定係我老公要等我, 不過佢都叫我慢慢食, 佢自己杯野就慢慢飲, 咁就通常差唔多時間叫做食完餐飯. 總之我老公唔會因我食得慢而走左去, 更唔會催我. 朋友同事都唔會咁無禮貌, 何況係老公.
**待得天晴花已老,不如攜手雨中看**

男爵府

原帖由 gieselle.chen 於 11-3-9 13:14 發表
我老公一定唔會因為睇電視而唔聽我講野. 因為我地屋企係無電視. 我地2公婆都覺得唔需要. 我本人十歲之後已經唔睇電視, 而我老公係男人又覺得電視d野好8婆, 睇唔睇都無所謂.

不過我老公會因為睇小說入迷, 我本人就算 ...

我真係小見多怪, 我真係未聽過一個家庭係會無電視, 電視真係必需品, 睇下新聞睇下電影都會呱! 最多唔係時時開唧!

大宅

畀面勳章

佢又真係衰左D,1D反應都冇,比我1定媽X佢!
同C6每次去食飯,佢食得好快,可能我只係食左4份1
佢食完就去左埋單出去食煙,得我自己食,幾可憐!人地唔睇台面仲以為食自己阿陰公!唉,D男人就係咁,做野太表面都唔理人感受!!!!

子爵府

回覆 1# 9594 的文章

"各位, 你地D另一半係咪都係咁嫁??"

我老公又系食得快過我。所以,響屋企幾乎日日,餐餐佢喂仔女食,左、中、右各一擔塞落口。
出去食多數我唔食住,先喂仔女,等老公可以嘆翻下,享受下。
我老公0既手機只系用來等人地 call 佢。 就今日食飯前,佢大佬打畀佢,佢傾左幾分鐘就收左大佬線,話自己正食緊飯,一個鐘後再主動打畀大佬。

子爵府

回覆 1# 9594 的文章

“我向你噴口水, 唔係一定要你認同我, 咁你係咪都要比返適當 GE 反應比我, 例如點下頭, "嗯", "啊", 眼神望下我呀..............

你無反應不突止, 仲要叫我睇你手機入面 GE 相!?!?

到底你有冇聽緊我講野??? 識唔識咩叫禮貌, 咩叫尊重?? ”

LEE 樣,我好明白你0既感受。我老公今早先系0甘同我溝通。
冇應付我同佢講0既就話:“我唔想再講多。”
事由:佢做左個唔成功0既選擇,同女女換左張新凳坐來食早餐。點知女女倒瀉杯奶,搞到成抬成凳,女女成腳,成地下都系奶。 我即刻拿架餐來搞清潔。指出我見到邊樹有奶,要清潔。我其實冇嬲過老公。可能老公緊張我,以為我的反應實嬲佢0甘啦。所以對我講0既0野好敏感。

佢話 佢 透過這次發現 個張新凳唔適合用響餐抬進食用。
0甘我出於想大家好受點,就回佢 話,“LEE 張凳可以響出外時畀女女用。” 意思話,LEE 張凳都唔系廢0既,還有專用。
0甘佢就話唔想再多講落去喇。
我又衰忍唔主口,噠翻老公話:“我講完頭先個句話後都已經唔打算再多講 BOR!”
佢就用翻我0既語氣來噠我:“系咪系 LOR! 使唔使0甘 take it personal 呀!”
我:

我最辛苦0既系,我無機會同老公溝通,另老公明白我唔系嬲 佢 做左個唔成功0既選擇。而系我投訴0既系佢冇畀返適當 GE 反應比我, 例如點下頭, "嗯", "啊",
老公稍心情平和後,見我還是不能點運作正常,就問我系咪還 嬲 佢 做左個唔成功0既選擇,搞到倒瀉蘿蟹 0甘。 我答:我 唔系嬲 佢 LEE 樣,而系佢最後講0既個兩句話。
講完,我都唔知老公明唔明白我。因為我無引用翻老公講0既個兩句話畀老公聽,而且都隔左一段時間先抄翻來講。 你地覺得我0甘講,老公會唔會明白我呢? 定系你地都唔明我響樹講乜呢?

珍珠宮

真係最憎人成日打機、上網、睇TV,教壞小朋友,連食飯都o甘正毒男。

首頁

尾頁

跳至