想生BB

跳至

首頁
12345...74

尾頁

男爵府

我在上年尾第一次ivf成功了,但小孖b一月中走了,準備下個月放雪胎,有冇jm一齊傾下計?

男爵府

雖然我唔係,但都喺度支持你。今次實得!黏到實!得得得!

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

我係, 剛剛1st FET failed, 今個月再接再厲做埋最後1次FET, 不過都無乜希望...

大宅

我上年10月第一次IVF成功但到12月小X了, 今個月尾會放兩個雪胎, 希望大家都一齊成功

侯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章

我上年放雪胎都係中左孖胎,可惜其中一個去到9weeks冇左心跳,另一個去到19weeks時,因為之前個死胎要流出來,結果早產冇埋。經過一年時間收拾心情,我都會再放雪胎,但今次只會放一個,因為上次係中咗孖胎先出現咁大風險,醫生都話如果我係中一個應該唔會有問題。可能好多人覺得我好傻放一個,但上次的事我真係有好大陰影,所以都係放一個冇咁大壓力。

預祝大家一齊成功先。

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

我見你地都可以成功著床, 想問吓你地係放grade幾胚胎架?

侯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章

我上次放左一粒Grade1兩粒Grade 2,結果中兩個。

原帖由 susumi123 於 11-3-9 15:24 發表
我見你地都可以成功著床, 想問吓你地係放grade幾胚胎架?

大宅

我係放DAY 5嘅胎(抽卵日係DAY 0), 醫生話DAY5嘅胎已經差唔多完成分裂, 所以唔係用grade嚟分, 佢講咗四個英文不過我已經唔記得, 因為胚胎已經差唔多完成分裂, 所以會容易d成功, 我見大多數放DAY 5胎嘅JM都bingo, 而我就因為抽卵後有嚴重OHSS, 勉強放胎所以最後保唔住.....

原帖由 susumi123 於 9-3-2011 15:24 發表

大宅

一D都唔傻, 其實你係可以BINGO只係上次可能胚胎有問題, 相信你今次一定可以成功架!!!

我月尾都會放兩個雪胎, 雖然都想生兩個, 但我只想一粒成功, 因為之前試過小X, 始終有陰影, 而且陀兩個風險都大D.

原帖由 HappyDay2008 於 9-3-2011 15:12 發表
我上年放雪胎都係中左孖胎,可惜其中一個去到9weeks冇左心跳,另一個去到19weeks時,因為之前個死胎要流出來,結果早產冇埋。經過一年時間收拾心情,我都會再放雪胎,但今次只會放一個,因為上次係中咗孖胎先出現咁大風險, ...

侯爵府

上次醫生話我唔係胚胎的問題,而係兩個胚胎都好強,我第一次blood test指數去到3XXX, 醫生仲驚我中晒三個,就因為兩個好強又互相競爭,所以好容易出問題,我陀到19wksBB都係一切正常的,醫生話孖胎風險其實好高,特別係做IVF的孖胎流產同早產機會都唔低。

原帖由 robbor 於 11-3-9 16:18 發表
一D都唔傻, 其實你係可以BINGO只係上次可能胚胎有問題, 相信你今次一定可以成功架!!!

我月尾都會放兩個雪胎, 雖然都想生兩個, 但我只想一粒成功, 因為之前試過小X, 始終有陰影, 而且陀兩個風險都大D.

...

大宅

我上年第一次放胎都成功左.但去到6w3 bb突然流產,我打算在4月中放埋餘下二個雪胎.客位jm大家一齊努力.放鬆心情.....:D

大宅

我諗住五月放呀,大家有乜嘢準備呀?

男爵府

上年9月第一次ivf中左孖b, 可惜係21周流產了, 中醫叫我抖5個月再試, 因為上次要生出來同刮宮, 驚個子宮未復完, 就算再得都唔穩, 我自己都好驚(有陰影), 仲有醫生話上次可能宮頸鬆, 下次fet我可能放一個胎, 我上網睇威院有一種新技術"宮頸托", 係12周放係宮頸, 38周取出, 可避免bb早產....唔知有無mama做過可以分享下....有無私人診所可以做???.....

男爵府

原帖由 lollybb 於 11-3-9 19:46 發表
我諗住五月放呀,大家有乜嘢準備呀?

lollybb,

我都係5月放胎呀? 你做乜5月先放既?
而我5月放係因為2月抽左卵有Ohss, 醫生要我休息兩個cycle先放....

robber,

你知唔知點介定嚴重ohss? 係咪有數據架(例如E2要>??)

大宅

littleantant, 我上年十月尾ET失敗,跟住工作忙到嘔,忙到三月尾,打算四月去完旅行,五月再試FET。而家睇中醫調理下先。仲有啲乜要準備?你又點解五月先放?

robbor, 記得上次同你一齊放胎,知道你後來小x心裏都很難過,希望大家今次一齊成功!

大宅

我都係準備去旅行玩番幾日, 跟住月尾返嚟就可以放雪胎, 希望大家都成功啦!!!

原帖由 lollybb 於 9-3-2011 22:35 發表
littleantant, 我上年十月尾ET失敗,跟住工作忙到嘔,忙到三月尾,打算四月去完旅行,五月再試FET。而家睇中醫調理下先。仲有啲乜要準備?你又點解五月先放?

robbor, 希望你今次成功! ...

大宅

嚴唔嚴重應該由醫生介定, 我估越抽得多卵就會越嚴重, 我打咗八日針(75IU~150IU), 抽咗45粒卵, 抽卵後腰圍由25變36吋, 照U/S下腹全部都係積水, 頂住個胃食唔到嘢, 卵巢脹大, 成日好似M痛咁, 總之就好辛苦啦.

原帖由 littleantant 於 9-3-2011 22:03 發表

lollybb,

我都係5月放胎呀? 你做乜5月先放既?
而我5月放係因為2月抽左卵有Ohss, 醫生要我休息兩個cycle先放....

robber,

你知唔知點介定嚴重ohss? 係咪有數據架(例如E2要>??) ...

大宅

robbor,我上次失敗後一個月個肚突然有很多積水,好唔舒服,但又唔係ohss,而家啲水都未散晒,希望唔會影響FET 啦。

大宅

咁你有無去醫生度檢查下呀? 有積水唔好架喎, 最好都係CHECK清楚先放雪胎呀. 我上次都要一個半月先清哂D水.

原帖由 lollybb 於 9-3-2011 23:19 發表
robbor,我上次失敗後一個月個肚突然有很多積水,好唔舒服,但又唔係ohss,而家啲水都未散晒,希望唔會影響FET 啦。

男爵府

見到咁多jm一齊放雪胎,信心都大啲!大家記update 下,我上次是放D5胎嘅,所以唔知grade幾,上次我其實只是中了一粒,但他跟著分裂成孖胎,所以就算今次放一粒都不能完全避免,唯有交給上天决定,我今個月開始噴鼻,下月初來m後就會食藥,然後四月中去旅行後便放啦!

首頁
12345...74

尾頁

跳至