親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

上網看資料,中華旅行社辦理簽證時間,只係星期一至五,仲要係下午2時前收件?我唔係香港出生,第一次去台灣啊。最重要係拿唔到假去搞,點算好?有冇人知道仲有乜辦法啊?

侯爵府

原帖由 winghw 於 11-3-12 14:58 發表
上網看資料,中華旅行社辦理簽證時間,只係星期一至五,仲要係下午2時前收件?我唔係香港出生,第一次去台灣啊。最重要係拿唔到假去搞,點算好?有冇人知道仲有乜辦法啊? ...

以前去台灣, 無而家甘方便, 我以前試過, 找人代辦,(旅行社)或寄去金鐘的中華旅行社都可以, 你可以打電話問下..

要注意辦証所需時間為約3星期的..

大宅

可以寄嗎?中華旅行社個電話根本打唔通,就算打通佐,響佐兩聲就轉佐去fax機既聲音。

原帖由 焯媽媽 於 11-3-13 11:25 發表

以前去台灣, 無而家甘方便, 我以前試過, 找人代辦,(旅行社)或寄去金鐘的中華旅行社都可以, 你可以打電話問下..

要注意辦証所需時間為約3星期的.. ...

侯爵府

原帖由 winghw 於 11-3-14 18:53 發表
可以寄嗎?中華旅行社個電話根本打唔通,就算打通佐,響佐兩聲就轉佐去fax機既聲音。

甘你可以試下打去一般旅行社問..

大宅

焯媽媽
多謝你既解答。我打去其他旅行社問佐,可以代辦,不過收一倍價錢既手續費。不過如果真係搵唔到人幫手交,我唸都係要俾錢其他旅行社賺。

原帖由 焯媽媽 於 11-3-14 19:16 發表

甘你可以試下打去一般旅行社問..

侯爵府

原帖由 winghw 於 11-3-15 18:38 發表
焯媽媽 :
多謝你既解答。我打去其他旅行社問佐,可以代辦,不過收一倍價錢既手續費。不過如果真係搵唔到人幫手交,我唸都係要俾錢其他旅行社賺。

...

以前搞台證要$的, 我試過十月份去辨證, 係免費的, 因為台灣雙十節..

大宅

我有屋企人唔係香港出生,而且將會去台灣,亦都係第一次。如果你真係拿唔到假去搞,就真係無辦法,唯有比旅行社代辦,我地之前問過一般旅行社,費用要$400~450(需要留底身份証正本3日比旅行社出去代辦),而中旅社平d,只需$320(但就要留底身份証正本10日比中旅社出去代辦);其實自己出去金鐘辦理都唔需要好耐,一個鐘內攪掂晒,但台証唔係即時拎到,要等佢寄返比你(回郵信封需自備),仲要帶埋一張白底証件相,passport及回鄉咭正及副本,費用只需$160。我屋企人親自去金鐘辦証,唔使10日就收到台証(掛號)。

首頁

尾頁

跳至