跳至

首頁

尾頁

子爵府

醒目開學勳章

與c6今日閒聊~他說很佩服日本人在大災難時也能有如比高的修養

我們也談到: 何解在新聞片中~日本人沒有呼天搶地~他們相對表現得比較平靜

是你們說的「情感抑壓」嗎?

珊瑚宮

環保接龍勳章

心情太難過, 也是會欲哭無淚吧.

原帖由 crazyEE 於 11-3-14 18:11 發表
與c6今日閒聊~他說很佩服日本人在大災難時也能有如比高的修養

我們也談到: 何解在新聞片中~日本人沒有呼天搶地~他們相對表現得比較平靜

是你們說的「情感抑壓」嗎? ...
人邁向新的一天跨新步放眼遠方迎來朝暉將人照亮

珍珠宮

我尋日都係咁諗,相比四川既呼天搶地

版主

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

驚失禮, 不敢異於其他國人. 這是國民教育.

生離死別, 並不可怕, 可怕的是自私的靈魂

水晶宮

其實都有,星期六晚睇到段新聞片段,當海嘯衝埋黎嗰刻,及時逃到高地上面既日本居民都跪哂地喊起上黎...睇住自己家園俾海水沖走...

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我覺日本人目無表情,雖然好有修養,但不快樂,講梗過往比我既感覺

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

係呀,佢地相擁痛哭架...
原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 11-3-14 18:29 發表
其實都有,星期六晚睇到段新聞片段,當海嘯衝埋黎嗰刻,及時逃到高地上面既日本居民都跪哂地喊起上黎...睇住自己家園俾海水沖走...

水晶宮

原帖由 wcpcelia 於 11-3-14 18:38 發表

基本上日本人係比較含蓄D架...會比較收埋自己D情感既...連我依家個日文先生(佢係日本人女仔黎),佢自己都覺得日本人同人講野溝通係零舍容易怕羞同緊張架...呢下我都幾覺.

星期六晚睇到佢地相擁而哭嗰下真係差D跌D眼淚出黎...我地淨响電視睇都心痛,更何況佢地呢...

大宅

原帖由 wcpcelia 於 11-3-14 18:38 發表

相擁痛哭都好過呼天搶地, 上次四川地震雖然覺得佢哋好慘,但當見到佢哋既行為真係覺得好羞家.

禁止訪問

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

佢地都有喊..都有擁擠...只係冇大叫大喊姐...因為冇幫助嘛..

同有時..我會覺得..天災..同人禍...感受會好唔同

等待驗證會員

我真係覺得驚訝! 日本人痛失親人和家園, 就算未死都可能損失慘重, 將來日子都唔知點過, 仲知有排煩, 但他們都可以以平常心的態度面對, 覺得執番條命已算萬幸, 損失幾千萬算得什麼

日本國民亦沒有將負面情緒遷怒於日本政府, 例如怒鬧日本政府無法防止核洩漏

日本政府民望都好低, 但日本人沒有在大災難中怪責政府

等待驗證會員

反觀今次在日香港人係日本大地震中係心態同日本人截然不同

香港人仍不忘怪責香港政府, 例如打唔到比入境處, 入境處幫唔到佢地聯絡在日香港人, 政府唔派包機, 返港後無安排佢地驗幅射, 香港政府處理失當等等

我諗如果香港發生重大災難, 我相信香港人會全城怒罵香港政府, 人人怨氣急升, 其實形成如此般的責難心態是否一件好事?

大宅

日本人係比較有自尊既民族, 唔係輕易衰係外人面前

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

唉,唔好再討論人地咩心情,人地國家已經攪成咁

等待驗證會員

原帖由 miumiu98765 於 11-3-14 18:44 發表

相擁痛哭都好過呼天搶地, 上次四川地震雖然覺得佢哋好慘,但當見到佢哋既行為真係覺得好羞家.

無趁火打劫/抬高物價或伺機搶奪, 大家乖乖排隊比錢好守秩序, 真係超難得

呢d事係香港邊會想像可以發生, 只係地鐵故障d人都開始亂起來, 打尖講粗口

如果呢件事發生係香港, 實會有唔少人會趁亂唔比錢走人

大宅

今日電台有訪問一個住係日本30yrs的香港人,他們由幼稚園已經有國民教育而呢d國民教育唔係香港個種咁既,完全係兩回事.他們好自律唔會埋怨政府,只會互相支持同互相幫助.
我們中國俾多200yrs時間都唔會學得到.

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我只覺得日本人好有修養
順順利利 大吉大利       

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

原帖由 sfll 於 11-3-14 18:27 發表
驚失禮, 不敢異於其他國人. 這是國民教育.

睇佢地 d 日劇,全都都係教人面對困難,做人要堅强!!
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

原帖由 polarbb 於 11-3-14 19:02 發表
唉,唔好再討論人地咩心情,人地國家已經攪成咁

大家係討論日本國民的正面修養!!
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

首頁

尾頁

跳至