自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

Go shopping in Sogo and Times Squares at Causeway Bay. Have a nice dinner with Miss Bear at Murray House in Stanly.

請問這2题有邊2個錯? 謝謝

Learn windsurfing from Lee Lai Shan in Cheung Chau. Do water sports and go hike in Sai Sung.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

係咪應該 "at" Sogo "in" Causeway Bay 呀?
我搞下笑架咋, 唔好插我呀!!!!!!!!!!

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

newcook is right, but there are 3 more mistakes. Went not go. Had not have. Past tense.

Also, Stanley is spelt wrong

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

呢兩句都無subject 既?

I go shopping at Sogo and Times Square in Causeway Bay. I have a nice dinner with Miss Bear at Murray House in Stanley

I learn windsurfing from lee Lai Shan in Cheung Chau. I do water sports and go hiking in Sai Sung

大宅

好媽媽勳章

還有1條

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

should use past tense.

珍珠宮

有幾個spelling mistake, 小心d,

係應該用past tense, 不過p3依家先0岩0岩教past tense, 可能唔洗佢地用

大宅

好媽媽勳章

謝謝各位叻叻媽咪!

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

原帖由 bobonico 於 11-3-18 16:29 發表
有幾個spelling mistake, 小心d,

係應該用past tense, 不過p3依家先0岩0岩教past tense, 可能唔洗佢地用

好似p.2 已經教past tense?

侯爵府

好媽媽勳章

wow 真係幾深wor
原帖由 CrabPincers 於 11-3-18 17:01 發表

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

原帖由 ShinTeresa 於 11-3-18 17:04 發表
wow 真係幾深wor

我地依邊 second grade未教, 我以為香港教緊tim........
所以我開始教個囝.

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

原帖由 ShinTeresa 於 11-3-18 17:04 發表
wow 真係幾深wor

吾係wor, 我女學校已經叫淺架啦wor, 吾係間間都係p.2 教past tense 既咩?

伯爵府

yes, 我囡好似P2上學期尾都開始教拿!!

原帖由 CrabPincers 於 11-3-18 17:01 發表

珍珠宮

我教幾間都係p3下學期先教喎!!
你地咁快既

大宅

我個女果間--P1下學期已經教...好恐怖=-=

珍珠宮

原帖由 superyen` 於 11-3-18 22:25 發表
我個女果間--P1下學期已經教...好恐怖=-=

你0個間一定係勁野lor

大宅

唔勁架~都是屋村小學,是個校長想玩到私校咁款,
是做了白老鼠就真=.=
上年佢P.1果年是歷年來最深d英文,
後來下學期考試過份到唔考書本既野,
攪到d學生全級得10幾個合格玩到唔派卷,
d家長後來打去教育局投訴話佢過份深又無情憤唔派卷,
後來校長先比派番,
仲要即日第2日收番...我一看張卷呆左=-=
專登走去copy埋...d人話起碼是P.3-4既英文=-=...
佢又唔諗下,個個小朋友來自不同幼稚園...
個個程度唔同....我女果份卷差小小合格..
佢說溫左都唔合格好唔開心...唔合格是小....
打擊到我女信心是大...
有時覺自己以前讀書真是幸福過佢

原帖由 bobonico 於 11-3-18 22:27 發表

你0個間一定係勁野lor

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

阿仔都係p3下學期先教 past tense

珍珠宮

原帖由 superyen` 於 11-3-18 22:36 發表
唔勁架~都是屋村小學,是個校長想玩到私校咁款,
是做了白老鼠就真=.=
上年佢P.1果年是歷年來最深d英文,
後來下學期考試過份到唔考書本既野,
攪到d學生全級得10幾個合格玩到唔派卷,
d家長後來打去教育局投訴話佢過份深 ...

玩到咁大, d 小朋友真係會無自信. p1, present tense 都未學好, 再加past tense 真係玩死!!

首頁

尾頁

跳至