自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

星期六一早無事仲可以去返興趣班
到左星期六訓晏覺越訓越熱,仲要我抱。我抱住佢feel到佢好熱,但見佢訓到由佢訓。佢一起身幫佢探熱,嚇死我呀,39.x度。

落樓下睇醫生,醫生話唔退燒就要入院,開左5日藥有消炎同抗生素,退燒同止咳。

星期日又無野喎,keep住食藥全日都無燒。

星期一我就返工,佢就返婆婆屋企.....點知一早7點我家姐sms我話我個女燒到39.x度
食左藥又無事,精神返晒

點知今日一早又燒

岩岩打左返去問醫生,等覆

ps 應該係喉嚨痛引起燒

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

跟我朋友個仔一様呀,佢又係喉嚨發炎引至發燒,由上星期開始,搞咗幾日,依家佢仲好傷風呀...

男爵府

畀面勳章

妳要注意會唔會轉成扁桃腺發炎啊!!
我囡囡舊年就係咁,搞到最後成兩個星期先好
盡量俾佢飲多D水、如果喉嚨會痛,可以食D凍野,如雪糕、鮮奶,增加抵抗力
因為係細菌感染,一定會有抗生素、一定會發燒,一定要注意按時吃藥啊!希望妳囡囡早日康復

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

逼佢飲多D水,我係度唸,喉嚨發炎叫佢多D用鹽水浪口得唔得呢

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

唔知呢....應該係食多d潤喉野掛

原帖由 kwan1981 於 11-3-22 09:00 發表
逼佢飲多D水,我係度唸,喉嚨發炎叫佢多D用鹽水浪口得唔得呢

象牙宮

oh....係呀。
我第1日已經擔心佢係咁,好彩醫生又無話係。
因為阿女係同我講佢2邊好痛,咁去睇醫生果時咪問醫生係咪?順便睇下阿女表達有無錯,佢真叻女

不過次次問阿女佢都話唔痛lu

原帖由 cathy6710 於 11-3-22 08:53 發表
妳要注意會唔會轉成扁桃腺發炎啊!!
我囡囡舊年就係咁,搞到最後成兩個星期先好
盡量俾佢飲多D水、如果喉嚨會痛,可以食D凍野,如雪糕、鮮奶,增加抵抗力
因為係細菌感染,一定會有抗生素、一定會發燒,一定要注意按時吃藥啊!希望 ...

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我屋企果個都唔比佢返學2日啦
成晚咳咳咳, 佢一返來我又開始喉嚨痛

象牙宮

岩岩打比婆婆問佢尋日有無食晒d藥
我:隻退燒4個鐘食一次喎
婆婆:係咩??
我:4個鐘,你自己睇下
婆:哦...係喎,你又唔話比我知

係咪激少陣都唔得

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

你隻退燒係乜?...如果無燒係咪唔食都得?

原帖由 sasa0208 於 11-3-22 09:22 發表
岩岩打比婆婆問佢尋日有無食晒d藥
我:隻退燒4個鐘食一次喎
婆婆:係咩??
我:4個鐘,你自己睇下
婆:哦...係喎,你又唔話比我知

係咪激少陣都唔得 ...

伯爵府

wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章

會唔會出疹呀?
出疹都會發好多日燒.

象牙宮

係無燒可以唔食架,粉紅色果隻囉
不過阿女尋日同今日朝都高燒嘛

原帖由 w_y 於 11-3-22 09:24 發表
你隻退燒係乜?...如果無燒係咪唔食都得?

象牙宮

阿女話自己喉嚨痛,應該唔係出疹掛,唔知呢?

原帖由 SHARONJULIO215 於 11-3-22 09:24 發表
會唔會出疹呀?
出疹都會發好多日燒.

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

祝你女早日康復!
除了食退燒藥, 叫佢浸個暖水浴, 散下熱人會舒服d, 趁今朝仲未開始凍.

象牙宮

多謝大家呀

浸暖水浴果日姑娘都有教呀,不過而家我返緊工
正所謂皇帝唔急太監急,婆婆除左好鍚個孫之外,係唔洗湊孫架......所以我唔會要求佢做d乜,佢連退燒藥應該4個鐘食一次都話我唔同佢講(其實有講過)就知佢有幾上心

原帖由 w_y 於 11-3-22 09:29 發表
祝你女早日康復!
除了食退燒藥, 叫佢浸個暖水浴, 散下熱人會舒服d, 趁今朝仲未開始凍.

男爵府

唔好咁擔心, 你女女幾多歲?
我阿仔一歲嘅時候, 都因為喉嚨發炎, 燒咗成個星期, 都係燒下又退下, 燒下又退下, 佢都有食antibiotics, 直到佢喉嚨好返就無野喇, 總之佢仲精靈, 你就唔洗太擔心 ....

象牙宮

係...知道,希望個喉嚨仔痛係尾聲,thanks
阿女4歲,所以識表達
不過佢阿婆唔識表達 ,我同佢溝通好嘔血,先擔心。

原帖由 cowe 於 11-3-22 09:53 發表
唔好咁擔心, 你女女幾多歲?
我阿仔一歲嘅時候, 都因為喉嚨發炎, 燒咗成個星期, 都係燒下又退下, 燒下又退下, 佢都有食antibiotics, 直到佢喉嚨好返就無野喇, 總之佢仲精靈, 你就唔洗太擔心 .... ...

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我個囡又係成日扁桃腺發炎架,起碼要睇2次醫生先好番晒!
緣是天意,份是人為,有緣相遇者,珍惜緣份的來臨

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

退燒藥只退燒, 唔代表可以打退細菌, 跟足咁當然係好, 但隔耐左至食都唔怕, 反正唔可以食得耐(我住呢度既paracetamol 係寫明只可食/塞2日, 之後一定要停), 同埋退燒藥點都會對小朋友既肝有負擔.

早排我個仔燒到41.x度, 燒下停下咁燒左3日, 不過佢仲算精神, 所以只係食左一日退燒藥, 平時靠多沖涼/抺身, 令多d 野, 起身訓覺著少d 衫咁幫佢散熱.

象牙宮

唉...........要睇2次??但一次有幾多日藥?

原帖由 ChammyMAMA 於 11-3-22 09:58 發表
我個囡又係成日扁桃腺發炎架,起碼要睇2次醫生先好番晒!

伯爵府

牛年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我個女都試過, 5日內都around102-104度, 睇左3個醫生, 全部都話係感冒引起, 不過囡囡很玩很食, 唔係呆呆滯滯, 都唔駛太擔心
或者問下醫生駛唔駛驗埋小便, 上次個醫生話驚尿道炎, 都會引起高燒

首頁

尾頁

跳至