自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

既然新移民連3粒星都無, 咁都可以有6千??

咁點解為香港人日日服務做到隻劇既賓賓印印又無6千呢??
話實佢地有貢獻過班蝗蟲好多倍,又無拎過納稅人一毫子生活, 又無雙糧綜緩, 仲要低收入添!

點解先?仲唔係岐視??

子爵府

好媽媽勳章 陪月勳章

咁新移民始終系移民,好多都有工作(參見各行各業),亦有好多有交稅架。
工人系來返工,唔系移民,衣食住行,生養死葬都系顧主,仲要納稅人比錢??

子爵府

其實我開呢個主題都覺得唔通架!

但新移民派6千都爭取到,咁香港係無野唔通啦!

不過又咁... 根本唔會有議員幫佢地爭取,因為佢地始終無資格投票!香港好笑!

別墅

絕對係岐視,我家的工人,個個月都有工作,有外出消費.而班大陸嚟就坐享其成.班垃圾無LALA都有得分. NEWS果條大陸嚟,仲話查佢收入係岐視!!

珍珠宮

係bor, 佢地低收入, 連最低工資都cover唔到佢地, 如果向關愛基金申請應該實批啦! 佢地都唔over 4k, 夠晒資格攞6000 bor!

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔係吖, 李卓人會幫佢哋ga, 叫外傭李卓人啦, 佢追到日內瓦都會幫外傭追的, 因為李生要揚名立萬, 話知你香港人點C. 就好似全民退休保障將會衍生的後遺, 李生一句"哩啲係隔代問題", 已經變咗唔關佢事啦, 話之將來下一代點樣納重稅, 李生過咗海就係神仙, 你死你賤.

男爵府

畀面勳章

呢兩批人根本就冇資格, 佢地都冇交稅, 何來要享受成果, 根本講唔通.
我就是要歧視佢哋, 幾多外庸顧主要買外庸怕睇佢哋面色因怕家中老幼被佢哋搦待. 有很多新移民未全夠七年, 正苦都比綜援及公屋佢哋啦, 正苦係度講大話, 係人都知有一班為求達標而埋沒良心的所謂社工在海關口教班蝗蟲一入境就去申請綜援

珍珠宮

原帖由 DoReMi媽媽 於 11-3-23 13:11 發表
唔係吖, 李卓人會幫佢哋ga, 叫外傭李卓人啦, 佢追到日內瓦都會幫外傭追的, 因為李生要揚名立萬, 話知你香港人點C. 就好似全民退休保障將會衍生的後遺, 李生一句"哩啲係隔代問題", 已經變咗唔關佢事啦, 話之 ...

hehe, 李生幫外傭咁出名, 快d傳開去, 叫齊外傭搵李生攞6000

如果蝗蟲有6000, 外傭更加值得有6000, 如果唔比就係岐視

子爵府

李卓人<--- 我識佢!作為一個普通小市民, 一定會盡我全力叫自己叫家人叫朋友,投亞豬亞狗都唔可以投佢架!唔投佢排名僅次於社X連架咋!

除外傭最低工資,派6K比新移民同增取佢地加綜緩都份架嘛佢!!
呢D咪正宗垃圾局議員囉,為香港服務喎?佢應該覺得香港人唔駛DO,識自己印銀紙去派架,咁威撈埋印銀紙啦叫佢!!

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 marksix123 於 11-3-23 13:14 發表
呢兩批人根本就冇資格, 佢地都冇交稅, 何來要享受成果, 根本講唔通.
我就是要歧視佢哋, 幾多外庸顧主要買外庸怕睇佢哋面色因怕家中老幼被佢哋搦待. 有很多新移民未全夠七年, 正苦都比綜援及公屋佢哋啦, 正苦係度講大 ...

社工同政棍其實都係一丘之貉, 社會越安穩, 巿民安居樂業, 對社工自冇需求, 社工仲有咩出路?

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

賓賓其實都有政黨幫.

我地至係最受歧視的一群.

真心愛香港的香港人, 至係最被歧視, 最慘係...... 我地被人歧視, 反而話我地歧視佢地喎~~~~~~~

子爵府

如果唔係真心真意想香港好,愛香港,根本唔會之前面書個群組有接近9萬人like左反對派錢比新移民,但居然愛香港個9萬人(包括我)反比人話岐視!

天大笑話!講句岐視較大佢又有6千!係個班蝗蟲一手做成分化,對香港一d貢獻都無,剩係識落香港黐飲黐食白食白拎!

老實講...班蝗蟲同賓賓印印相題並論資格都無,佢地唔配!起碼賓印知自己係香港角色,有概念知自己要工作先有收入先可生存!

子爵府

原帖由 yoyobb 於 11-3-23 12:44 發表
既然新移民連3粒星都無, 咁都可以有6千??

咁點解為香港人日日服務做到隻劇既賓賓印印又無6千呢??
話實佢地有貢獻過班蝗蟲好多倍,又無拎過納稅人一毫子生活, 又無雙糧綜緩, 仲要低收入添!

點解先?仲唔係岐視?? ...

其實最受岐視係
HK 納稅人

子爵府

原帖由 Pulmma 於 11-3-23 13:27 發表
賓賓其實都有政黨幫.

我地至係最受歧視的一群.

真心愛香港的香港人, 至係最被歧視, 最慘係...... 我地被人歧視, 反而話我地歧視佢地喎~~~~~~~

exactly

象牙宮

原帖由 yoyobb 於 11-3-23 13:37 發表
如果唔係真心真意想香港好,愛香港,根本唔會之前面書個群組有接近9萬人like左反對派錢比新移民,但居然愛香港個9萬人(包括我)反比人話岐視!

天大笑話!講句岐視較大佢又有6千!係個班蝗蟲一手做成分化,對香港一d貢獻都無,剩係識落香港黐飲黐食白食白拎!

老實講...班蝗蟲同賓賓印印相題並論資格都無,佢地唔配!起碼賓印知自己係香港角色,有概念知自己要工作先有收入先可生存!

唔好意思, 樓主, 有啲資訊要update下, 而家o既賓印, 唔係知自己喺香港角色, 而係知自己喺香港的權利, 佢哋知自己只要一有工作簽証(連工作都唔係), 就有收入, 已經發生過幾單, 只係喺僱主屋企做幾日就屈僱主機票, 1個月代通知金(佢自己走路就話僱主炒佢, 僱主請外傭要等3幾個月, 又要俾agent fee, 又要俾機票, 唔駛成本嗎? 會唔會只用幾日就炒? 再俾過晒錢時間再去請個新人?), 路費, 最經典嗰單, 只係入咗屋4個鈡, 跟住話要返agent度, 之後仲喺agent度失縱, 原來去咗勞署開file告僱主炒佢, 僱主連外傭個樣都未認清就要跌幾千俾佢, 香港係外傭的水魚天堂.

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

蝗蟲有六千,港人俾蟲千。
香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

子爵府

oic 每個職業總有佢害群之馬!

老賓講我家中姐姐,用左接近7年,我好滿意佢,我對佢好好,佢都對我地好好,一手由未出世帶大我兩個仔女!我好鍚佢,對佢有如一家人!
我反而希望佢繼續續約,繼續計長期服務金都唔想換新工人,我都係擔心新姐姐係呢d衰人,真係唔夠佢地長命鬥呀大佬!

原帖由 DoReMi媽媽 於 11-3-23 13:45 發表

唔好意思, 樓主, 有啲資訊要update下, 而家o既賓印, 唔係知自己喺香港角色, 而係知自己喺香港的權利, 佢哋知自己只要一有工作簽証(連工作都唔係), 就有收入, 已經發生過幾單, 只係喺僱主屋企做幾日就屈僱主機票, 1 ...

子爵府

無錯!!

原帖由 bbfish1992 於 11-3-23 13:38 發表

其實最受岐視係
HK 納稅人

象牙宮

原帖由 yoyobb 於 11-3-23 13:52 發表
oic 每個職業總有佢害群之馬!

老賓講我家中姐姐,用左接近7年,我好滿意佢,我對佢好好,佢都對我地好好,一手由未出世帶大我兩個仔女!我好鍚佢,對佢有如一家人!
我反而希望佢繼續續約,繼續計長期服務金都唔想換新工人,我都係擔心新姐姐係呢d衰人,真係唔夠佢地長命鬥呀大佬!

我以前舊賓應該同你老賓同期嗰輩, 佢哋知道出嚟做嘢就係咁, 好多時都克盡己任, 但自我舊賓退休後(佢喺我度做咗6年), 哩3年, 咩品種o既賓我都請過, 令我大開眼界, 質素之低係我不曾預計, 奉勸如果你賓肯做落去, 就無謂轉人(俾長服係值的, 因為你請啲新o既唔知要跌幾多錢俾佢哋, 仲要跌咗錢都冇人用), 而家啲外傭, 唔係嚟打工ga, 係嚟做公主, 下下要你去照顧的, 免得過, 唔好換嘞!

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 DoReMi媽媽 於 11-3-23 13:45 發表

唔好意思, 樓主, 有啲資訊要update下, 而家o既賓印, 唔係知自己喺香港角色, 而係知自己喺香港的權利, 佢哋知自己只要一有工作簽証(連工作都唔係), 就有收入, 已經發生過幾單, 只係喺僱主屋企做幾日就屈僱主機票, 1 ...

首頁

尾頁

跳至