跳至

首頁
12345...6

尾頁

公爵府

Tokyo gov't advises that infants refrain from drinking tap water

No. 2 reactor power repair work halted, 500 millisievert per hr radiation found

Fukushima No. 1 reactor temperature rising
http://english.kyodonews.jp/

公爵府

<最新>東京自來水放射性碘含量超過嬰兒可接受標準
[按此打開] [隱藏]
東京の浄水場から放射性ヨウ素検出 乳児の基準値2倍超 「飲用控えて」
産経新聞 3月23日(水)14時24分配信

東京都は23日、水道局の金町浄水場(葛飾区)から、放射性物質が乳児の暫定基準値の2倍を超える数値を測定したことを明らかにした。

都によると、放射性ヨウ素を水道水1キロあたり210ベクレルを検出したといい、乳児に水道水の飲用を控えるよう要請した。乳児の水道水の摂取を控える地域は、東京23区、武蔵野市、町田市、多摩市、稲城市、三鷹市。

厚生労働省が示した乳児の飲用を控える暫定規制値は1キロあたり100ベクレル。

據共同社消息,東京自來水中檢測到的放射性碘含量超過了嬰兒所能攝入的安全上限。
另據路透社報道,日本東京都官員證實,從東京市中心和5個郊區的自來水檢測到的放射性碘含量超過了嬰兒所能接受的安全上限,建議不要給嬰兒飲用自來水。

http://headlines.yahoo.co.jp/hl?a=20110323-00000556-san-soci
http://big5.ifeng.com/gate/big5/ ... /23/5318586_0.shtml

等待驗證會員

D bb點算好

伯爵府

wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 畀面勳章

日本好多食物,水都會有問題,
佢可以叫市民唔用,
咁係咪又有咩好既建議呢?
食用咩既代替品?
代替品又是否足夠日人?

禁止訪問

已刪除用户

BK Milk勳章 畀面勳章

公爵府

日本政府成日話"無即時危險",今次建議bb停飲自來水, 我諗應該好大鑊!

伯爵府

剛剛新聞話D水附合大人的飲用, 但就超出一歲以下BB飲用的一倍, 所以建議唔好正接用TAP WATER開奶。

咁用樽裝水開囉,其實好多落後國家的TAP WATER都唔飲得, 個個都飲DISTILLED WATER。

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我已經唔敢再同日本國民擔心,因為佢地國民都好似覺得冇事咁,之前睇過訪問住係東京香港人,佢地話完全唔擔心輻射,佢地戴口罩都係為咗花粉症(不過係早幾日既事)
日本の平安を祈ります

伯爵府

自欺欺人, 呢D咪叫“愚忠”囉。

其實你話日本人唔識憤怒咩? 唔係架喎, 當東電高層去道歉,福島縣的話事人都唔接受啦。 只不過佢地唔會比外國人睇到佢地憤怒的一面,成日講咩相信明天會更好,講就容易。

但係咁, 如果真係有輻射,真係戴口罩都無用。

原帖由 kk80400 於 11-3-23 15:28 發表
我已經唔敢再同日本國民擔心,因為佢地國民都好似覺得冇事咁,之前睇過訪問住係東京香港人,佢地話完全唔擔心輻射,佢地戴口罩都係為咗花粉症(不過係早幾日既事) ...

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

你講出我心裡說話
原帖由 kk80400 於 11-3-23 03:28 PM 發表
我已經唔敢再同日本國民擔心,因為佢地國民都好似覺得冇事咁,之前睇過訪問住係東京香港人,佢地話完全唔擔心輻射,佢地戴口罩都係為咗花粉症(不過係早幾日既事) ...

禁止訪問

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 siulili 於 11-3-23 15:39 發表
自欺欺人, 呢D咪叫“愚忠”囉。

其實你話日本人唔識憤怒咩? 唔係架喎, 當東電高層去道歉,福島縣的話事人都唔接受啦。 只不過佢地唔會比外國人睇到佢地憤怒的一面,成日講咩相信明天會更好,講就容易。

但係咁, 如果真係有 ...

就正於你講 福島縣話唔接受咁又點呢??
D居民都唔走,而個反應埋不停咁漏,輻射指數一日高過一日,心痛....勞氣....擔心...都改變唔到,就算話捐錢捐物資,又話運唔到過去比災民,激氣咗差唔多2個星期啦,咪只有期望個核電快快搞好唔再漏輻射
日本の平安を祈ります

珍珠宮

原帖由 Henrymama 於 11-3-23 15:44 發表
口罩擋gamma ray?

邊個官講既??

咁唔知防幾多, 但係見切以貝爾..同福島D人都戴住入去
應該有一定幫助, 可能可以防吸太多掛....
日本の平安を祈ります

禁止訪問

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

bb唔飲得即大人都最好唔好飲啦, 不過叫做比起bb無咁快死得je.

原帖由 siulili 於 11-3-23 15:26 發表
剛剛新聞話D水附合大人的飲用, 但就超出一歲以下BB飲用的一倍, 所以建議唔好正接用TAP WATER開奶。

咁用樽裝水開囉,其實好多落後國家的TAP WATER都唔飲得, 個個都飲DISTILLED WATER。 ...

珍珠宮

原帖由 Henrymama 於 11-3-23 15:52 發表

伽瑪射線(γ 射線)是一種電磁波。它的波長很短(即能量很高),而它的特性跟 X 射線相似。

伽瑪射線在空氣中的射程為幾百米(即它的穿透能力很高),而 8 cm 厚的鉛板能把它的強度減半。它在擴散雲室的徑跡幾乎看不見(即它的致電 ...

咁如果講到感染...D人話洗下衫就冇事? (我指係響東京返香港既人)....咁唔洗洗啦,即它的穿透力很高
日本の平安を祈ります

禁止訪問

珍珠宮

原帖由 Henrymama 於 11-3-23 15:57 發表
微量的輻射塵就得, 但在當地, 就唔係果回事啦.

我可能係香港人,我會覺得防到幾多得幾多,但係果個訪問個女仔表達係想話,佢地都唔係太在意輻射,因為佢地依家戴口罩都係只係為咗花粉症
日本の平安を祈ります

禁止訪問

首頁
12345...6

尾頁

跳至