自由報料

跳至

首頁

尾頁

大宅

代細佬問, 明天擺酒, 酒樓比了個員工serve list佢, 連清潔共65個員工serve佢地. 咁點樣比利是法? 1個lump sum預早比酒樓先, 定見一個比一個? 大約多少? 埋單12-14萬左右, 應比幾多tips?

另我們的孩子(姨甥女), 他們要比利是嗎? If yes, 何時比?

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我叔仔10月剛擺完
經理$50 一封
侍應$20一封
我叔仔果間有廿幾人
你可問佢地總共有幾多員工
廚房要封大利是
清潔果d唔駛比架
你地擺好多圍架??
65人?
你們的孩子(姨甥女), 最好就比 la
利利是是嘛!(係好親先派)

例如:表哥仔女(唔駛派)
見到咪派左先~~

大宅

我當年做法是當天去到問個in charge經理有幾多侍應, 部長, 經理, 侍應 $20, 部長/經理好似 $50 or $100, 全部比晒個經理代派便可!

應該要給利是你們的孩子(姨甥女), 學我阿媽話結婚果日對新人係見人就要比利是tim ar

大宅

我個時在酒店擺 18~20 圍到,
每枱一個侍應, 另外還有部長/經理/廚房...
好似都是幾十個, 冇你 60 幾個甘多,
係未真係計到要甘多人先? 定當你地老襯??

大宅

細佬今晚show左我睇酒樓比佢地既員工serve list, 見list out哂侍應, 部長, 經理, 清潔(都有6個)等計埋有65個, 講到咁明, 所以先唔知點比法囉 ...

佢地擺16-18圍, ~$8K/圍, 咁埋單應比幾多tips左右?

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

埋單tips, 你可以預大約一圍$50 - $100
乘番個圍數咁
我mama 以前做美心的, 我結婚時佢教我咁做

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

埋單真係覺得成晚做得好好既,咪進千位囉。

侯爵府

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 ync_224 於 10-2-2010 01:35 AM 發表
細佬今晚show左我睇酒樓比佢地既員工serve list, 見list out哂侍應, 部長, 經理, 清潔(都有6個)等計埋有65個, 講到咁明, 所以先唔知點比法囉 ...

佢地擺16-18圍, ~$8K/圍, 咁埋單應比幾多tips左右? ...

6個清潔?? 做咩架? 我未試過去飲有"清潔"係度清潔喎, 只係有某d酒樓每次上餸後, d待應見污漕自己攞濕紙巾抹返乾淨, 何來有"清潔"呢個post呢?

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 ync_224 於 10-2-10 01:35 發表

佢地擺16-18圍, ~$8K/圍, 咁埋單應比幾多tips左右? ...

個經理show 晒全部伙計比你細佬, 望攞多d利是。

每圍tips 約HK$50-HK$100, 服務好就比多d 囉
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

大宅

佢地計埋廚房入面d清潔. Anyway, 差不多出去啦, 多謝大家指教! :)

原帖由 sampcy 於 10-2-10 11:22 發表

6個清潔?? 做咩架? 我未試過去飲有"清潔"係度清潔喎, 只係有某d酒樓每次上餸後, d待應見污漕自己攞濕紙巾抹返乾淨, 何來有"清潔"呢個post呢?

首頁

尾頁

跳至