自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

如題. 公司突然搬去siu lek yuen, 我覺得太遠 (因為單程已經over 1 hr ), 我可否要求遣散我 ? 我係勞工處搵唔到資料. 謝謝.

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

不可以!!
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

水晶宮

嗚嗚....點解呀大力 ?

原帖由 大力大力 於 10-11-9 23:51 發表
不可以!!

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

原帖由 Kittymummy 於 10-11-9 23:57 發表
嗚嗚....點解呀大力 ?

無法子,遊戲規則!!

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

水晶宮

我記得好多年前, 某公司搬的話而員工覺得太遠可以要求遣散......mpf 後我就唔知 lu.

原帖由 大力大力 於 10-11-10 00:02 發表

無法子,遊戲規則!!

子爵府

點解唔直接打去勞工處問呢?

水晶宮

會呀, 不過要明天先. 我想係打電話之前, 係呢樹問下其他mami 知唔知. 同埋要多d 資料.... tks.

原帖由 zozozo 於 10-11-10 00:08 發表
點解唔直接打去勞工處問呢?

珍珠宮

1hr 幾多呢?
其實1hr都算合理

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

不過講緊係沙田,
沙田唔算好遠既地方,
大把人住上水返中環喎,
咁d 公司咪多多唔夠遣散?!

原帖由 Kittymummy 於 10-11-10 00:06 發表
我記得好多年前, 某公司搬的話而員工覺得太遠可以要求遣散......mpf 後我就唔知 lu.

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 15週年勳章

你簽約時有無講實個工作地點先,如果佢要搬,就要你簽過份同意書,你唔簽先會遣散。

但係而家好多約都講明可以由公司決定調去邊一區~~~你睇清楚份約先啦~~

水晶宮

around 1hr 30 mins 左右..... 單程要轉3次車.

原帖由 sasa@uk 於 10-11-10 00:14 發表
1hr 幾多呢?
其實1hr都算合理

子爵府

原帖由 Kittymummy 於 10-11-10 00:06 發表

好多年前ge 法例係......如果公司搬過海,員工有權要求遣散。但隨着偉大的 mtr 出現,過海呢樣嘢已再無難度....

但我想講....除非法例有講明唔得,如果唔係,你可以試吓 ... 勞資關係好講合理遷就,雖然搬office 唔等於你做唔到份工,但如果你真係好困難 ,你可以同公司提出合理遷就ge 要求

........當然你最終目的係想遣散,公司遷就到你,可能你都唔想做,大家目標唔一致,而你又要堅持,到時真係要法庭見。但如果僱主已經比出合理遷就,你可以攞到遣散ge機會就好微。

除非僱主犯哂例,否則勞工處都係叫你哋坐低傾,唔會教你揾出路

20101011190800M

酒逢知己千杯少   話不投機咪囉唆

水晶宮

我份employment letter 只中一part講:

Your place of work is the Company's premises located at XXXX. However you may be required to work any other premises which the Company currently has or may later acquire.

我有唔明, 佢打明係邊度邊度返工. 雖然佢有話有可能要求去其他地方做野. 但係.... 依家直頭搬, 佢又無要求我再簽過同意書.

原帖由 christy31400 於 10-11-10 00:16 發表
你簽約時有無講實個工作地點先,如果佢要搬,就要你簽過份同意書,你唔簽先會遣散。

但係而家好多約都講明可以由公司決定調去邊一區~~~你睇清楚份約先啦~~ ...

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

原帖由 Kittymummy 於 10-11-10 00:24 發表
我份employment letter 只中一part講:

Your place of work is the Company's premises located at XXXX. However you may be required to work any other premises which the Company currently has or may later ...

我理解係呢段文字已講明公司有權要求你在佢任何工作地點工作, 即係包括埋佢搬的話, 你要配合佢.

其實1.5小時話多唔多話少唔少, 通常d公司係好話, 可能比員工彈性上班時間, 甚至交通津貼.

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

份合約你已簽, 即係同意呢個條款, 點解仲要你簽同意書呢? 你都「同意」咗公司任何安排囉(工作地點上)~

伯爵府

以前。。。。。。我印象中好似得架,我見過呢D CASE架, 只要你唔接受就可以同公司NEGOTIATE。 當然條件係搬(大區),之前你公司係港島? 如果係,咁都有機會。

以前我都做過幾份工係要搬OFFICE,但都係上屋搬下屋,或由呢座搬去果座,我呢D咪一定唔得囉。

侯爵府

如果搬只係港九新界, 係唔可能要求遣散. 法例有定明一個距離公里(唔記得係幾多), 我以前公司都問過律師, 一般如荃灣搬柴灣都無問題. 公司都算好, 雖然唔係搬咁遠, 但都有筆cash(幾百至一千)加到所有員工嘅人工裏面, 大家都happy.

子爵府

好媽媽勳章

如果公司搬上大陸(要STAY係上面5日), 又可唔可以有以上要求呢?!

子爵府

原帖由 stitch_katty 於 10-11-10 09:57 發表
如果公司搬上大陸(要STAY係上面5日), 又可唔可以有以上要求呢?!

咁好明顯係遣散

如果你應承上去,要事先傾清楚大陸稅同保險ge問題
20101011190800M

酒逢知己千杯少   話不投機咪囉唆

禁止訪問

回覆 1# stitch_katty 的文章

首頁

尾頁

跳至