自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

開心吸收勳章 分享愛 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

題目是:

樂樂和歡歡一起去買蛋糕. 樂樂仍久1角才能買蛋糕一件. 歡歡尚欠8元5角才能買蛋糕一件. 可惜的是縱使他們把所有的金錢合起來, 也未足以買一件蛋糕. 那麼一件蛋糕的售售價是多少? 樂樂和歡歡各有多少元多少角?

請各位幫幫手, 這條題目應怎麼做? 萬分多謝!

大宅

原帖由 luckymother 於 10-12-1 06:14 發表
題目是:

樂樂和歡歡一起去買蛋糕. 樂樂仍久1角才能買蛋糕一件. 歡歡尚欠8元5角才能買蛋糕一件. 可惜的是縱使他們把所有的金錢合起來, 也未足以買一件蛋糕. 那麼一件蛋糕的售售價是多少? 樂樂和歡歡各有多少元多少角 ...

樂樂: 8元4角
歡歡: 無錢
cake: 8元5角.

大宅

答案係啱,但係我想知道點樣solve

F=歡歡有幾錢
L=樂樂有幾錢
C=蛋糕價錢

跟據題目
F+8.5=C
L+0.1=C
F+L<C

跟住應該點做呢?

水晶宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

蛋糕 = x

(x-0.1) + (x-8.5) < x
2x - 8.6 < x
x < 8.6

so x = 8.5

子爵府

開心吸收勳章 分享愛 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

唔該晒各位媽咪! 請問這是否奧數題? 以後都唔知點教囝囝, 唉!

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 fatdenden 於 10-12-1 09:23 發表
蛋糕 = x

x < 8.6

so x = 8.5

蛋糕價錢 = x

x < 8.6

and x - 8.5 >= 0
x> = 8.5

so x = 8.5

BTW, I am a daddy

子爵府

奧數, 對不是那行的人來說, 是考腦的, 不是去看怎計!

A. 樂樂仍久1角才能買蛋糕一件.
B. 歡歡尚欠8元5角才能買蛋糕一件.
C. 可惜的是縱使他們把所有的金錢合起來, 也未足以買一件蛋糕.

C: 樂樂和歡歡加埋都唔夠一件蛋糕, 而A: 樂樂只差1角才買到, 即係歡歡1角都沒啦~即係沒錢....

B: 歡歡尚欠8元5角先夠錢買蛋糕, 即係蛋糕8.5元啦.

子爵府

Oh, sorry! 唔該晒各位爹哋 !

大宅

原帖由 fatdenden 於 10-12-1 09:23 發表
蛋糕 = x

x < 8.6

so x = 8.5

唔明, x<8.6 點解x=8.5

按以上公式
(8.3-0.1)+(8.3-8.5) < 8.3
8.2-0.2 < 8.3
8.0 < 8.3
所以X=8.3都成立架

大宅

原帖由 whoareyou 於 10-12-1 09:47 發表

蛋糕價錢 = x

x < 8.6

and x - 8.5 >= 0
x> = 8.5

so x = 8.5

BTW, I am a daddy

x>=8.5, 點解x=8.5呢?

大宅

噢,sorry,明白喇
x<8.6 and x>=8.5, 所以x=8.5

大宅

原帖由 lumijuli 於 10-12-1 10:00 發表
奧數, 對不是那行的人來說, 是考腦的, 不是去看怎計!

A. 樂樂仍久1角才能買蛋糕一件.
B. 歡歡尚欠8元5角才能買蛋糕一件.
C. 可惜的是縱使他們把所有的金錢合起來, 也未足以買一件蛋糕.

C: 樂樂和歡歡加埋都唔夠 ...

你講嘅咪即係
(x-0.1) + (x-8.5) < x 囉,點會唔係計?

首頁

尾頁

跳至