自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

有冇人睇過他

好誇張,好多腫瘤病人看他,佢什麼其難雜症都醫

本人就冇乜大病,只是頭暈頭痛經痛去睇他,因我想調理下,佢話我肝腎好濕、要清毒,但最緊飲完這幾劑中藥好痕,有冇人是這樣呀,中醫話要透毒出來,叫 我忍住,過幾日先去複診

男爵府

冇人知他乜料子?-(
原文章由 校長 於 07-9-19 10:11 發表
有冇人睇過他

本人就冇乜大病,只是頭暈頭痛經痛去睇他,因我想調理下,佢話我肝腎好濕、要清毒,但最緊飲完這幾劑中藥好痕,有冇人是這樣呀,中醫話要透毒出來,叫 我忍住,過幾日先去 ...

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

我住佐敦咁耐, 都唔知有個咁既神醫既. ?-( ?-( ?-(

男爵府

佢醫館在六樓,近謝瑞麟金舖果邊,真係好多人,男女老幼都去看他

原文章由 銘銘媽 於 07-9-19 11:53 發表
我住佐敦咁耐, 都唔知有個咁既神醫既. ?-( ?-( ?-(

男爵府

原文章由 校長 於 07-9-19 10:11 發表
有冇人睇過他

本人就冇乜大病,只是頭暈頭痛經痛去睇他,因我想調理下,佢話我肝腎好濕、要清毒,但最緊飲完這幾劑中藥好痕,有冇人是這樣呀,中醫話要透毒出來,叫 我忍住,過幾日先去 ...

我朋友媽媽睇過兩次冇再睇佢,個病人係有肺癌,而且有血壓高須長期食葯,第一次去佢叫個病人要停哂所有西葯,點知個病人一路血壓高,而且仲暈到一味訓床;到第二次去佢都話唔好食西葯,就算血壓高都無問題,?-( 後來個病人都係驚肺癌未爆發已經先爆血管,所以冇再睇.

伯爵府

可否告知正確地址!

男爵府

睇中醫多數要停西藥 ,睇你信唔信他有料到

原文章由 蔚晴 於 07-9-19 17:45 發表

我朋友媽媽睇過兩次冇再睇佢,個病人係有肺癌,而且有血壓高須長期食葯,第一次去佢叫個病人要停哂所有西葯,點知個病人一路血壓高,而且仲暈到一味訓床;到第二次去佢都話唔好食西葯,就算血壓高都無問題,?-( 後來個病人 ...

男爵府

佢而家要收$100診金,執藥就在樓下,多數是$30-50一劑

地址,彌敦道313號康橋大廈六樓

只睇星期一至五,四時至七時

有須要自己去睇

男爵府

嗯~ 我早兩天看到這topic , 但冇時間回, 而家都係只可有打兩隻字時間.... sorry
我去年看了馬師傅半年左右, 係睇濕疹的。 我本身好嚴重,睇左佢後 …如果從個樣來判,係仲‧嚴‧重!!── 不過我唔係否定~ 反而覺得他或者係得的!
佢開的藥係"透毒" 出來,理論大概係從皮膚甩皮,發汗把排出。期間有時我皮膚都非常痕,也沒"忍手"都抓破,面部尤其"恐佈",而且身上都不停甩一些乾皮屑,好像一些銀屑病患者般~~
服藥期間,要介酦介水果介生冷,有時要介奶制品 (其實要似乎病情)~
由於個樣太衰,又成日介口,攪到我身邊的人勁ban 我去睇佢,尤其我媽媽,也因為甩皮相常嚴重,每朝起身老公勁投訴... 嘈左 好耐~ 最後我決定暫時停止看他。

我覺得佢最得的地方,是如果有感冒,食左葯後會馬上湧好多濃啖或鼻涕,但三兩日後,真係就好轉好多,通常5天左右差不多冇事,跟住看過的中醫、西醫拖拉一輪,成 個多星期先好好有分別!!到現在我每有作感冒,都其實好想返去找他 (但又驚畀佢鬧/串) 。而老實說,自停葯冇睇佢後,反而覺得體質似乎比以前係有改善,皮膚冇再好易好痕,可能他真係有d 用!!(… 但 睇佢的過程就好痛苦啦…)

馬師傳那兒有另一位都幫人診症的師姐,也是他的徒弟,冇咁惡,而且會詳細點講畀你知點解你會咁咁咁... 但馬師傅係似好求其咁把下脈就開方,唔有些中醫好詳細咁望聞問切… 不過我唔敢話佢冇料…因為有時師姐都會把個別病人病情問馬師傅~~ 而且他心情好,會講解好多野!(但前提是要他心情靚靚 lor,而且一講可能會講很久……) 如果你想穩定一點,包括診症時間…還是看姐師吧~~~

男爵府

可能每人都唔同

我朋友女也是睇濕疹,可能是中度問題,醫的過程沒有痛苦,真的給師傅醫好了。

我朋友本身就是癌病康復,過往好多感冒,佢睇師傅就希望調理身體,唔好復法,這幾個月她真係沒有感冒身體好了。

我就真係開頭睇師傅,後來也轉睇師姐,但就越睇越痕,就來好似妳咁想停呀,我本身都冇皮膚病,但以家就變到好似皮膚病:cry:

原文章由 alienova 於 07-9-22 13:18 發表
嗯~ 我早兩天看到這topic , 但冇時間回, 而家都係只可有打兩隻字時間.... sorry
我去年看了馬師傅半年左右, 係睇濕疹的。 我本身好嚴重,睇左佢後 …如果從個樣來判,係仲‧嚴‧重!!── 不過我唔係否定~ 反而覺得他或者係 ...

複式洋房

請問你地周圍有冇朋友搵佢醫癌症架?我想知多點資料,感謝幫忙!

男爵府

醫館處大把人有癌症病人,但妳想問乜呀

原文章由 masiuling 於 07-9-24 12:50 發表
請問你地周圍有冇朋友搵佢醫癌症架?我想知多點資料,感謝幫忙!

子爵府

畀面勳章

如果想醫癌, 有一隻湯, 叫五菜湯, 係由五種蔬菜一齊煲水飲, 係日本一個醫生研究出來, 仲醫好咗自己同屋企人嘅癌症, 佢有寫書講呢隻湯嘅療效, 唔知大家有冇聽過呢?

複式洋房

叫"五行湯"

上網搵下, 有好多資料架~~~

原文章由 NatalieMaMa 於 07-9-25 01:23 發表
如果想醫癌, 有一隻湯, 叫五菜湯, 係由五種蔬菜一齊煲水飲, 係日本一個醫生研究出來, 仲醫好咗自己同屋企人嘅癌症, 佢有寫書講呢隻湯嘅療效, 唔知大家有冇聽過呢? ...

大宅

我吾知呢個神醫係物野人, 但我相信醫馬力果個中醫, 會是世上有數的好醫師.

複式洋房

我想知佢係咪真係醫好有癌症既人?因為我家人剛剛發現有癌症,馬醫師就建議我們唔好去做化療,因為如果去做化療的話,飲佢啲藥係冇用。

我地就唔知點做好!

原文章由 校長 於 07-9-25 01:01 發表
醫館處大把人有癌症病人,但妳想問乜呀

男爵府

我都聽過有人叫馬師傅做神醫,不過我敢話佢係…事實上,我都未算被佢醫好… 不過我都願意相信佢咁解。

masiuling,
我睇佢果陣,的確好多奇難雜證的去找他,有cancer,有肝炎,腫瘤(係面上) … 佢的確成日同人講唔好走去做化療,佢話做過化療的佢醫唔好。
有時我都會諗,如果我萬一touch wood,我會唔會聽佢講呢?…如果知道自己有癌,雖然今天西方醫學進步,癌都有機會醫好,但到底是個很令人生畏的病,心情一定忐忑不安 ~~~ 究竟用中或西醫 ,而且信不信馬師傅的 一套,我都沒意見…我想,病人的態度,而且肯唔肯信佢都是好重要。有一樣事我肯定的,就是看馬師傅是不會有社工或心理情緒方面的服務跟進 (這個看醫院應該有啦) ── 不要小看這點,我去年就是最後太過不開心 (天天跟老公同我阿媽冷戰,又好似看極沒進展,爛面得嚴重),所以停了找他醫。(我覺得他好似掂是停藥過了一段間事,而且至今也沒100%信心話他實得~~)

而事實上,跟他自己的講法,頭頭找他醫的時間,一定會"更差",後來才好。但究竟要差多少時間,我想他不會答到你。不過我記得佢講過,睇濕疹我這類人要花很長時間,所以也不能一概論。

找他醫要一定有信心才好,不然很快堅持不了。

男爵府

想知佢係邊果!

(為醫濕疹,我每逢聽到有人話某中醫好就會想試試 :p )

原文章由 huayan 於 07-9-25 13:29 發表
我吾知呢個神醫係物野人, 但我相信醫馬力果個中醫, 會是世上有數的好醫師.

複式洋房

註冊中醫
馬漢洲博士
Ma Hon Chau PhD

New address

佐敦道15號 華豐大廈 13G (商務書局旁邊)

珍珠宮

畀面勳章

呢個所謂既神醫(從分別從2個佢地唔識既人口中話佢好),我試過連續睇過佢3個月,係一停藥就上去..我本身有卵巢多囊症,想睇佢可以令我自己有bb...佢好標榜要人戒口生果又唔食得,雞,牛又話唔好食.連比較寒既菜都話唔食得,睇佢時,事實上真係有好多癌症病人睇佢..每日上去配合埋針灸...我每次見佢問佢..我大概要睇幾耐度,佢話無定,因為又要睇我個口食過d咩..永遠唔知做緊咩..但就係我最後一次睇佢既時候, 我係因為面癱..一路睇左佢3個月..一路食緊藥..點解會面癱(某一日起身,有半邊面唔yuk得).返到公司,嚇親d同事..咁諗住當日都要睇返馬漢洲,於是等到放工去.其實我上網check面癱,係可以以中藥+針灸醫治.但上到去.師母見到我咁.佢即刻叫師傅睇左我先.師傅話我中風.仲話好簡單,食一星期藥就好..但就無同我針灸..點知再到第2日..我d同事同我講仲差過尋人..亞頭又嚇我,中風可大可少,我亦因聽過人講面癱拖得太耐會醫唔好..咁果朝返左工都即刻走左去浸會睇..醫生最後話唔係個腦事,係所謂第7,8神經感染細菌...抵抗力弱.果之俾奶奶話我.乜鬼都話戒..戒到個人無晒營養仲邊有抵抗力....最後我搵左一個專係針灸+推拿既中醫,以針灸,中藥+推拿,我睇左8次就醫好左..好多人起碼要醫幾個月..
跟住係我搵呢個醫師同時..我同佢講馬漢洲既野..亦同佢講想生bb搵佢調理...佢叫我拎d藥方佢睇..點知佢一睇..就話呢d藥就算你食半年..跟本幫唔到你有bb,佢一味加柴胡..為治感冒..加上佢見佢登記註冊個#,佢係唔使經考試就可以拎到個中醫牌...就係果次之後,我再無睇過佢....

再到好後期俾我識到另一個醫師.係佢幫我調理好左個身體,令到我有到bb.依家陀緊孖胎...同埋醫好左我對主婦手..主婦手只係靠浸冰片就醫好左.touchwood現時都好好..沒有翻發..
所以佢係咪神醫..真係見仁見至....

[ 本文章最後由 arale1668 於 08-9-4 00:28 編輯 ]

首頁

尾頁

跳至