自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章

原帖由 kennis_t 於 08-9-23 10:51 發表
我老公都係乙型肝炎帶菌者, 佢d肝酵素時高時低, 我都好擔心
佢已經成日驗血check住, 醫生都解釋唔到佢點解會咁

請問點睇肝酵素? 幾多為之高? 幾多為之低?

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

原帖由 HappyEE 於 09-9-8 14:23 發表

請問點睇肝酵素? 幾多為之高? 幾多為之低?

驗血~
通常講嘅肝酵素叫ALT
驗血報告會俾埋個正常值, 間間化驗所都會有d出入, 一般40以上就叫高
而一般急性肝炎或者cancer病人, 肝酵素會以倍數上升
一般都會過千
而如果係普通帶菌者, 好多都會係正常或者少少偏高
而如果飲酒, 唔夠瞓, ALT都會上升, 所以會叫肝病病人要休息同埋戒酒囉!

至於低, 一般都唔會話有"過低"問題, 因為呢個酵素入血係因為肝細胞死亡, 咁正常細胞都會死, 死少d可能係因為用得少, 或者好健康, 所以就算低過正常值都無問題!

伯爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 睛靈勳章 畀面勳章

我有d唔明,有脂肪肝會有機會生肝癌嗎?

因為我上個月先去檢過肝,醫生說睇片見到

好似有少少脂肪肝的現象,噤我當時問佢佢

是否會有機會變癌,當時的答覆是不會的.

所以我聽後都放心左d啦,但依家有話有可能

會變癌,心情有左深重起來.

洋房

原帖由 小曳人 於 09-9-8 16:06 發表

驗血~
通常講嘅肝酵素叫ALT
驗血報告會俾埋個正常值, 間間化驗所都會有d出入, 一般40以上就叫高
而一般急性肝炎或者cancer病人, 肝酵素會以倍數上升
一般都會過千
而如果係普通帶菌者, 好多都會係正常或者少少偏高 ...

Cancer 唔一定肝酵素高。我由始至終所有肝功能都完全正常...

大宅

我都係乙肝帶菌者,早兩年我的肝酵素在一年內不停微升(from 50 to 250), GP 想轉介去睇專科, 但我怕一開始食藥, 就要食一世, 所以自己試其他療法, 靈芝, 盡量休息, 早睡, 運動, 但都没有進展, 終於見專科, 幸好當時有隻新藥-Interferon (肝擾素), 要打針48星期, 醫生教我自己打,只需要按時回去check up.

記得一定要做ultrasound, 驗血要驗DNA - 含菌量.

伯爵府

牛年勳章

普通體檢會唔會驗埋乙肝?

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

我老公有
長期食藥
好幾年了
又要定期驗血
個個月睇幾千蚊醫生

首頁

尾頁